Mediji so zadnja leta preplavljeni z raznimi nasveti, kaj vse moramo in česa ne smemo početi, da ne bi kdaj podlegli eni izmed najbolj grozečih diagnoz – raku. Ja, že sama misel na to nas spreleti in najraje na to kar pozabimo, češ, da se dogaja tam nekje zunaj, drugim, ne nam. Žal temu ni tako, statistike in napovedi porasta te bolezni so skoraj grozljive.
Problem nastanka raka je seveda večplasten in vemo, da lahko do bolezni pride zaradi več dejavnikov. Nemogoče je sploh vse identificirati, ljudje smo preveč kompleksna bitja. Pa vendar je moč nanizati kar nekaj pametnih nasvetov, kaj moramo paziti, da nas ne doleti kakšna hujša težava. Skrbno preberite, morda vam te vrstice utegnejo rešiti življenje!
Preprečite, oziroma premagajte diabetes tipa 2
Diabetes je nevaren dejavnik tveganja, če imamo v mislih raka trebušne slinavke. Pravimo mu kar tihi ubijalec. Za večino zdravnikov je rak trebušne slinavke bolezen, ki se je najbolj bojijo, saj jo je težko odkriti, preden pride že v napredovalo fazo. Kakšno zvezo ima diabetes z rakom trebušne slinavke? Diabetes tipa 2 je povezan s povečano proizvodnjo inzulina. Inzulin pa povzroča razraščanje celic in žil v trebušni slinavki. To povečanje pritoka krvi omogoča gostoljubno okolje za nastajanje tumorjev. Diabetes pa je povezan tudi z rakom na jetrih, maternici in mehurju.
Stabilizirajte svojo telesno težo
Teža, ki nenehno niha v različne smeri, ni težava samo takrat, ko hočete obleči svoje stare kavbojke. Dodatna maščoba proizvaja poseben koktajl hormonov, ki lahko povzročijo razraščanje celic, vključno s tistimi, ki so rakave. Estrogen, kortizol in inzulin so samo nekateri od krivcev. Odvečna maščoba proizvaja tudi škodljive učinkovine, ki povzročajo vnetja in izčrpavajo imunski sistem. Najbolj škodljiva je maščoba v trebušni votlini in okoli nje. Da preprečite nihanje v svoji telesni teži, jejte živila, ki bodo ohranila nizko in enakomerno raven krvnega sladkorja. Navali sladkorja v krvi nastanejo, ko uživamo sladko in z ogljikovimi hidrati bogato hrano.
Izogibajte se sladkorju
O tem, da sladkor hrani rakave celice, je bilo že precej nasprotujočih debat. Predvsem tudi zaradi tega, ker vse celice (seveda tudi zdrave) uporabljajo glukozo za svojo rast. Vendar pa je bilo dognano, da »znajo« rakave celice uporabljati sladkor učinkoviteje in v večjih količinah kot zdrave celice. Raziskave zadnjih let so dokazale, da imajo ljudje z najvišjimi ravnmi glukoze v krvi pogosteje raka. Po drugi strani pa imajo ljudje, ki imajo raka in imajo poleg tega še visoke ravni glukoze v krvi, najnižje preživetje. Rakave celice glukozo potrebujejo. Sposobne so jo celo same proizvajati. Vendar pa jo lahko proizvedejo le toliko, da preživijo, ne pa, da rastejo. Za rast potrebujejo glukozo v krvi.
Pogosto uživajte česen
Česen je čudežno živilo, ki nas med drugim varuje tudi pred rakom. Da česen razvije svoje protirakave učinkovine, moramo vedeti, kako z njim ravnati. Najbolje je, da ga narežete in pustite stati kakšnih 10 minut. V tem času bo razvil učinkovino alicin, ki česnu daje značilen vonj in se ponaša z zdravilnimi lastnostmi. Če česen toplotno obdelujete, blokirate kar 90 % te učinkovine, ki ima protirakave značilnosti. Vseeno je tudi pri kuhanju rešitev, da česen prej narežemo in pustimo nekaj časa stati, preden ga dodamo kuhanju.
Uživajte veliko rdečega sadja in zelenjave
Rdeče sadje, recimo rdeča grenivka, lubenica in paradižnik, vsebuje veliko likopena, učinkovine, ki dokazano deluje proti raku. Telo likopen bolje izrablja, če denimo paradižnik malce toplotno obdelate.
Izogibajte se predelanemu mesu
Če zaužijete veliko predelanega mesa, s tem pojeste tudi kar nekaj nitratov (konzervans v mesninah), ki delujejo kot kancerogeni in lahko poškodujejo DNK. Poškodovana DNK pa je »gojišče« za rakave celice. Študije so pokazale, da če dnevno zaužijemo samo 1–3 rezine predelanega mesa, lahko s tem povečamo tveganje za razvoj raka na požiralniku, želodcu in črevesju. Zaradi napisanega je zelo pomembno, da se tovrstnemu mesu izogibate. Najboljša rešitev je, da na živilu preverite etikete. Če zasledite, da je v mesu natrijev nitrat ali da vsebuje nitrite, se mu raje odpovejte.
Izogibajte se predelanim ogljikovim hidratom
Najbolj problematični so tisti »ta beli«, kot so recimo beli kruh, testenine, bela moka na splošno, sladice … Nizek glikemični indeks prinesejo vlaknine, teh pa navedenim živilom zaradi predelave primanjkuje. V eni izmed raziskav je bilo potrjeno, da imamo, če v precejšnjih količinah uživamo živila z visoko glikemično obremenitvijo (torej, živila, ki hitro dvignejo krvni sladkor), večjo možnost za raka kot ljudje, ki uživajo živila z nižjim glikemičnim indeksom.
Jejte korenje
V eni izmed študij je bilo dognano, da so ženske, ki so pojedle petkrat na teden po štiri surove korenčke, zmanjšale tveganje za raka na jajčnikih za kar 54 odstotkov (!) v primerjavi z ženskami, ki so zaužile korenje manj kot enkrat na mesec. Korenje pa lahko tudi zmanjša tveganje za nastanek raka na ledvicah. In ne spreglejte, da gre tu za surovo korenje!
Jejte tudi fižol!
V eni izmed raziskav Harvarda na 90.630 ženskah se je izkazalo, da so imele tiste, ki so vsaj dvakrat tedensko uživale fižol, 24 % manj možnosti za razvoj raka na prsih. Stročnice naj bi zmanjševale tveganje za nastanek raka na prsih, saj naj bi pomagala zmanjševati proizvodnjo encima, ki pospešuje rast tumorjev.
Odpovejte se gojenemu lososu in uživajte divjega
Ko uživamo živila, bogata z vitaminom B6 (npr. losos), v družbi z zelenolistno zelenjavo, zmanjšamo tveganje za pojav raka na črevesju in raka na koži. Pozorni moramo biti na to, da nikoli ne kupujemo lososa, ki je bil gojen. Ta vam bo celo škodoval in sodi med živila, ki se jim moramo izogibati, če želimo preživeti življenje brez raka. Gojene ribe hranijo z nenaravno hrano, ki vsebuje veliko kemikalij, antibiotikov, pesticidov in drugih kancerogenih sestavin. Gojeni losos je po drugi strani tudi bolj masten kot divji losos in posledično kopiči več toksinov. Ko si boste zaželeli lososa, odštejte raje kak evrov več za divjega oziroma se mu raje odpovejte, če nimate te možnosti!
Poskrbite za vitamin D
Tisti, ki imajo več vitamina D, naj bi se lažje obranili pred celo vrsto rakavih obolenj, kot so Hodgkinov limfom, rak na prsih, rak na črevesju … Povišuje celo stopnjo preživetja tistih, ki imajo melanom (najresnejša oblika raka na koži). Da poskrbimo za zadostne količine vitamina D, se moramo zmernemu soncu izpostavljati nekaj dni na teden, 10 do 15 minut na dan. Seveda to ne pomeni, da smo na soncu poleti sredi dneva!
Poskrbite, da imate dovolj kalcija
Premalo kalcija povečuje tveganje za razvoj raka na črevesju. Kalcij onemogoča rast rakavih celic in razstruplja telo. Če nam kalcija primanjkuje, se rakave celice lahko uspešneje razraščajo. Ugotovljeno je bilo, da le 15 % žensk, starih nad 40 let, dobi zadostne količine kalcija. Ko se sprašujemo, kako zaužiti dovolj kalcija, čim večkrat posegajmo tudi po rastlinskih virih kalcija (npr. zelenolistna zelenjava, sezam, tahini …). Ob kalciju je seveda treba zaužiti tudi dovolj magnezija, poskrbeti pa moramo tudi za zadostne količine vitamina D.
Uživajte brokoli
Brokoli naj bi nas varoval pred rakom jajčnikov, želodca, pljuč, mehurja in črevesja. Če ga boste obogatili z živili, bogatimi s selenom (npr. sončnična semena in oreščki), boste od njega imeli še več. Učinkovina v brokoliju, ki nas varuje pred rakom, je namreč v družbi s selenom kar 13-krat močnejša!
Postanite »fleksitarijanci«
Skovanka fleksitarijanec opisuje tiste, ki uživajo večinoma vegetarijansko hrano, vendar zelo poredko uživajo tudi meso. Slednje je ekološko, živali s proste paše. Če se mesu nikakor ne morete odpovedati, je morda to za vas najboljša rešitev, tako da boste poskrbeli za svoje zdravje, a se po drugi strani ne boste počutili tako prikrajšani.
Ugotovljeno je bilo, da imajo ljudje srednjih let, ki uživajo veliko živalskih beljakovin, štirikrat višjo stopnjo smrtnosti od ljudi istih let, ki so uživali predvsem rastlinsko hrano z manj beljakovinami!
Dovolj pijte
Ugotovljeno je bilo, da zadostne količine vode odplaknejo potencialne kancerogene snovi iz telesa. Kronično dehidracijo je moč 100 % preprečiti, vendar je bilo dognano, da za njo trpi kar 70 % ljudi. Naše telo je sestavljeno iz kar dveh tretjin vode! Dehidracija pa je povezana z utrujenostjo, pridobivanjem telesne teže, težavami z dihali, visokim krvnim tlakom, holesterolom, težavami s prebavo, težavami z ledvicami in mehurjem, s kožo in prehitrim staranjem. Kronična dehidracija upočasnjuje telo in ga dela neučinkovitega.
Kuhajte pravilno!
Pečenje na žaru se morda dobro sliši z vidika manj zaužitih kalorij, vendar pa tudi povečuje tveganje za nastanek raka. Visoke temperature pri pečenju povzročanje nastajanje kancerogenih snovi (heterociklični amini), zato bi se morali pečenju na zelo visokih temperaturah čim bolj izogibati. Alternativa? Počasno kuhanje pri čim nižji temperaturi.
Preverite, kaj se dogaja v vaših ustih
Parodontoza je bolezen, ki v ustih povzroča vnetja in infekcije mehkih tkiv in kosti, ki podpirajo zobe. Ugotovljeno je bilo, da vsak milimeter izgube kosti zaradi parodontoze poveča tveganje za nastanek raka v glavi in na vratu za kar štirikrat! Zato je zelo pomembno, da preprečujete nastanek parodontalne bolezni oziroma jo imate pod nadzorom!
Ali poznate svoje kožne madeže?
Pri kožnih madežih bodite pozorni na asimetrijo, nenavadne obrobe, barvo, premer in rast. Dognano je bilo, da redno samopregledovanje odkrije le 80 % melanomov. Zato so redni obiski dermatologa še kako priporočljivi. Pri melanomu moramo vedeti tudi to, da se lahko pojavlja tudi v drugih barvah, ne samo v črni ali rjavi. Zato bodite pozorni tudi na nenavadne rdečkaste madeže na svoji koži, preverjajte pa tudi starostne pege, na katere pogosto pozabljamo..
Telesna vadba
Z redno telesno aktivnostjo pospešujemo razstrupljanje in odplavljanje snovi, ki nam lahko škodujejo. V eni izmed kanadskih študij je bilo dokazano, da ženske z vsaj 30-minutno telesno aktivnostjo na dan zmanjšajo tveganje za raka na jajčnikih za kar 30 %. Redna vadba pripomore tudi k temu, da naša prebava deluje tako, kot je treba, in tako poskrbi za to, da se strupene snovi hitreje izločijo. V neki ameriški študiji pa je bilo dokazano, da je debelost pri ženskah neposredno povezana z 20 % smrtmi, povezanimi z rakom, pri moških pa 14 %. Vendar pa je bilo tudi dokazano, da z izgubo samo 5 kilogramov odvečne teže že znižujemo tveganje za nastanek raka. Minimum vadbe na teden naj bi bil 150 minut!
Izogibajte se parabenom
V tumorjih na dojki so našli sledi te hudo škodljive kemikalije, ki motijo naše hormone in delujejo strupeno, zato je še kako pomembno, da se jim izogibamo na vsakem koraku. Značilnosti parabenov so zelo podobne estrogenu, zato lahko stimulirajo razraščanje raka, povezanega s hormoni. Zato preverite vse izdelke za osebno nego in zavrzite, pri katerih boste med sestavinami našli besedo »paraben«.
Odprite okna
Ugotovljeno je bilo, da je zrak v večini domov petkrat bolj onesnažen od zunanjega zraka. Zato poskrbite za redno zračenje prostorov, kjer prebivate. Dognano je bilo tudi, da v 15-minutnem temeljitem zračenju »prefiltriramo« toksine v prostoru, vključno z radonom (povezan z rakom pljuč) in formaldehidom (povezan z levkemijo).
Odstranite toksine iz svojega doma
Nič koliko toksičnih substanc se skriva v vašem okolju – v hrani, v ličilih in negovalni kozmetiki, v pohištvu itd. Četudi so kemične substance v vaši kremi za obraz, pašteti ali gnojilu, ki ga potresate po svoji zelenici, dovoljene, to še ne pomeni, da vam ne morejo škodovati in ste popolnoma varni. Želite izvedeti žalostno resnico? Za večino kemikalij se sploh ne ve, kakšen je njihov dolgoročni vpliv na zdravje. Rešitev? Ekološko! Na vsakem koraku, kolikor je le mogoče!