DomovZdravje & prehranaPrehrana pri gripi in prehladu

Prehrana pri gripi in prehladu

Mrzli dnevi v dar je marsikomu prinesejo tudi prehlad in gripo. Za prehlad ni učinkovitega zdravila, čeprav naj bi po nekaterih raziskavah lahko čas njegovega trajanja skrajšal cink. Za dobro imunsko obrambo nasploh pa poskrbimo z zdravo, uravnoteženo prehrano, z veliko sadja in zelenjave.

- Oglas -

Zdaj že vsi vemo, da prehlad povzroča več kot 200 virusov. Staknemo pa ga največkrat prav pozimi, ko se zadržujemo skupaj z obolelimi v istih prostorih. Vsi dobro poznamo klasične simptome prehlada, predvsem vneto grlo, kihanje, kašljanje, zamašen nos, utrujenost, glavobol in povišano temperaturo. Zaradi kihanja in kašljanja obolelih se okužba hitro širi. Bodimo pozorni tudi na kljuke vrat in na telefonske slušalke, kjer virusi lahko preživijo nekaj ur. Zaradi tega je priporočljivo pogosto umivanje rok! Tudi stres, izčrpanost in depresija so dejavniki, ki znižajo odpornost in lahko vplivajo na širjenje prehlada.

Gripa in prehlad

Za prehlad ni učinkovitega zdravila, zato je najbolje, da ga skušamo preprečiti. Pri tem igra ključno vlogo dober imunski sistem. Zanj poskrbimo tudi z zdravo, uravnoteženo prehrano, bogato s svežim sadjem in zelenjavo. Tako sadje kot zelenjava so vir vitaminov, predvsem vitamina C in flavonidov. Nekatere raziskave so potrdile, da cink skrajša trajanje prehlada, zato je priporočljivo v prehrano vključiti tudi živila, ki ga vsebujejo. Najboljši vir cinka so jetra, rdeče meso, jajca in ostrige. Cinkova dopolnila lahko dobimo tudi v lekarnah, vendar ne deluje v vseh oblikah enako. Strokovnjaki za prehrano namreč menijo, da je cink še posebno učinkovit, če se veže z beljakovinami.

- Oglas -

Pri prehladu ali gripi je zelo priporočljiv naravni C-vitamin. Zato večkrat na dan uživajmo čim bolj sveže pomaranče, grenivke, kivi, volčje jabolko, sladkorno jabolko, liči, pasijonko, kaki, granatno jabolko, pomelo, mango, ananas, sveže sesekljan zeleni peteršilj – listi kot dodatek jedem, hren, brokoli, cvetačo, surovo kislo zelje, papriko in paradižnikov sok. Jejmo, kadar smo lačni, in prisluhnimo svojemu telesu. Ob tem pijmo tudi dovolj tekočine (šest do deset kozarcev dan), da preprečimo dehidracijo in pospešimo izločanje sluzi. Priporočamo predvsem vodo, pa tudi nekatere vroče napitke in čaje.

Pogrejmo se

Vroče napitke lahko pripravimo tako, da:

  • vroči vodi dodamo limonin sok in žlico medu. Limona ima veliko vitamina C, med pa blaži bolečine v grlu
  • vroči vodi dodamo limonin sok, pomarančni sok, med in nekaj kapljic viskija.
Odpornost
Ko nam pade odpornost, si lahko pomagamo z naravnimi zdravili in čaji.

Čaji

  • Čaj iz bezgovih cvetov nas dobro pomirja, pospešuje znojenje in deluje protivnetno.
  • Lipov čaj znižuje vročino pri prehladu in gripi. Lajšal naj bi tudi glavobol, ki ga povzroči stres, pomirja um, krepi spanec in zmanjša živčno napetost. Po nasvetih starih ljudskih izročil pripravimo lipov čaj tako, da čaju dodamo dve žlici medu in dve žlici melisnega cvetja. Čaj pijmo po požirkih, noge pa dajmo v primerno veliko posodo s toplo vodo. Zagotovo se bomo dobro prepotili. Pozneje noge dobro obrišimo, slecimo prepotena oblačila in pojdimo v posteljo. Spalnica naj bo dobro prezračena in zrak naj ima primerno vlažnost. Vročino bomo tako pregnali vsaj za nekaj časa.
  • Čaj iz listov malinjaka priporočajo kot sredstvo za grgranje pri vnetem grlu.
  • Čaj iz melise dobro lajša vročinska stanja pri prehladu in gripi.
  • Čaj iz poprove mete lajša slabost in je koristen pri prehladu in gripi, zlasti skupaj z bezgom. Šipkov čaj je bogat z vitaminom C. Priporočamo ga pri prehladu, gripi in okužbah. Lahko mu dodamo sveže sokove agrumov.

Pekoča pomoč

V komplementarnem zdravilstvu za odpiranje zamašenega nosu in sploh lajšanje simptomov prehlada in gripe uporabljajo česen in čebulo. Česen ima antibakterijske in protivirusne lastnosti. Česen in čebulo priporočajo predvsem kot presni zelenjavi, samostojno ali kot dodatek drugim jedem.
Zelišča in začimbe, ki blažijo simptome prehlada in gripe, so še:

- Oglas -

Odporni na gripo

Tudi gripo povzročajo številni virusi. Pojavlja se v zimskem času in velikokrat ima obolevnost epidemično razsežnost. Širi se zelo hitro, predvsem v vrtcih, šolah, domovih za starejše in drugih ustanovah. Navadno se začne nenadno s prehladom, vročino, bolečinami v sklepih in mišicah, smrkanjem in kihanjem. Kmalu se lahko razvijejo še drugi znaki, kot so vneto grlo, suh, dražeč kašelj, boleče oči, utrujenost, glavobol in splošna slabost. Oboleli večinoma nimajo teka.

V obrambi pred okužbami moramo pred zimo paziti, da nam odpornost na okužbe ne pade, ampak da je najboljša možna. Pri visoki odpornosti oziroma dobri telesni pripravljenosti bo gripa, če jo dobimo, prav gotovo blažja.

Nekaj nasvetov za ohranjanje dobre odpornosti

  1. Jejmo uravnoteženo, zdravo prehrano, z veliko svežega presnega sadja in zelenjave. Pri izbiri sadja in zelenjave upoštevajmo, da vsebujejo veliko betakarotenov, vitamina C in E ter flavonide. Hrana naj bo bogata tudi s selenom in cinkom. Cink dobimo z mlečnimi izdelki, ribami, školjkami, rdečim mesom, jajci, ostrigami in iz polnovrednih žit, stročnic, kalčkov, česna in koreničja, kar je predvsem pomembno za vegetarijance. Vir selena so mlečni izdelki, ribe, meso, polnovredna žita, stročnice, zelena listnata zelenjava, gobe, česen …
  2. Obroki naj vsebujejo tudi zadosti visokovredne beljakovinske hrane (ribe, stročnice, semena, oreščki …), maščobe naj bodo primerne sestave – z veliko nenasičenih maščobnih kislin (ω – 6 in ω – 3), brez   transmaščobnih kislin – in seveda sestavljene ogljikove hidrate, torej polnovredna žita in izdelke iz njih.
  3. Naredimo vsak dan nekaj aerobnih vaj.
  4. Bodimo čim več na svežem zraku.
  5. Izogibajmo se stresu, preobremenjenosti.
  6. Ne hodimo v večjo skupino ljudi, kadar gripa razsaja.
  7. Uživajmo čaj ali tablete ehinaceje (ameriškega slamnika).
  8. Koristno je tudi uživanje česna ali česnove tinkture.

Zapomnimo si, da imajo virusi, ki so povzročitelji gripe, neskončno veliko možnost mutacije, tako da odpornost proti enemu ne jamči imunosti na naslednje.
Če se nalezemo gripe, bolezen vzemimo z vso resnostjo, ker predvsem pri starejših, otrocih in kroničnih bolnikih lahko povzroči resne zaplete. Ne hodimo za vsako ceno v službo in na srečanja, raje ostanimo doma in počivajmo v postelji ter zbijajmo vročino …

Zeliščni čaj

Če zbolimo …

Prehrana je ena najboljših obramb proti gripi. Naj bo uravnotežena z veliko svežega sadja in zelenjave oziroma, kot smo že povedali, v svoj jedilnik vključite temno zelenjavo, rumeno in oranžno sočivje, sadje, mleko, oreščke, semena, celo zrnje, žitne kalčke, agrume … Kadar smo lačni, si privoščimo paradižnik, brokoli, zeleno papriko, jagode, dinje, zelje, fižol, jajca in polnovredni kruh. Vedno se ravnajmo po svojem teku, obroki hrane naj bodo hranilni, vendar majhni! Krepilen obrok je kurja juha z zelenjavo (kot pri prehladu).

Zaradi povišane telesne temperature in potenja pijmo veliko tekočine, kot so voda in različni sveži sadni sokovi (ne sirupi). Ne pijmo alkohola. Pijača naj ne vsebuje kofeina. Zelo primerni so podobni čaji, kot smo jih našteli pri prehladu. Priporočamo vam tudi ječmenovo vodo in čaj iz črnega ribeza, ki pomaga pri premagovanju okužb in umirja vneto grlo. Presni hrani pa dodajmo česen ali zaužijmo česnovo tinkturo, česnov sok ali česnove kapsule.

Po ljudski medicini vino iz bezgovih jagod in čebulna juha znatno lajšata simptome gripe. Oboje namreč vsebuje bioflavonide, za katere je znano, da krepijo imunski sistem.
Ljudsko zdravilstvo priporoča tudi čaj iz rmana, poprove mete in bezgovih cvetov.
Za izboljšanje teka naj bi večkrat na dan popili skodelico čaja iz rmana in navadne melise.

Nekaj zdravih receptov

Ječmenova voda

Sestavine:

  • žlica ječmena
  • 1 l vode
  • sok 1 limone
  • 1 do 2 žlici medu

Priprava: ječmen pustimo dobro uro vreti v litru vode. Tekočino nato odcedimo, nekoliko ohladimo in dodamo limonin sok ter med.

Pomarančni poparek

Sestavine:

  • 2 neškropljeni bio pomaranči z lupino vred narežite na koščke
  • pol litra vrele vode
  • 1 do 2 žlici medu

Priprava: narezane koščke pomaranče prelijmo z vrelo vodo in pustimo stati dobre pol ure. Nato odcedimo in pri tem dobro ožamemo koščke pomaranč. Na koncu primešamo med in pijemo po požirkih. Poparek znižuje vročino.

Pelinov med

Sestavine:

  • 1 g pelina v prahu
  • žlička medu

Priprava: pelin pomešamo z medom in ga uživajmo enkrat do dvakrat na dan. Pelin vsebuje veliko grenčin, ki znižujejo vročino, skrajšujejo trajanje gripe in izboljšujejo počutje. Za majhne otroke in nosečnice ni priporočljiv!

Česnov sladki sok

Sestavine:

  • 5 strokov česna
  • 5 čajnih žlic sladkorja
  • 100 ml vode

Priprava: zmečkamo ali drobno sesekljamo pet strokov česna, dodamo sladkor in vodo. Vse skupaj segrevamo, dokler ne zavre, odstavimo in precedimo. Dobljeno tekočino ves dan pijmo po žlicah. Sok naj bi lajšal kašelj pri gripi in prehladu ter bronhitis.

- Oglas -

NAJNOVEJŠE