Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaProč s prehladom z naravno pomočjo

Proč s prehladom z naravno pomočjo

MORDA VAS ZANIMA

Odrasli zaradi akutnih obolenj dihal v povprečju zbolijo dva- do petkrat na leto, otroci še pogosteje. Vsi zboleli pa si želijo le eno: čim hitreje okrevati. Pri uporabi pripravkov iz zdravilnih rastlin proti prehladu si doma običajno pripravimo zdravilni čaj oziroma poparek.

Prehladna obolenja so pogosta

- Oglas -

Okužbe najpogosteje povzročajo virusi, redkeje bakterije. Virusnih okužb ne zdravimo z antibiotiki, ker ti proti virusom ne učinkujejo. Tudi sicer uporaba antibiotikov brez zdravnikovega recepta ni primerna. Zaloga iz prejšnjih let ni uporabna, tudi sosedova ne. Znake prehlada pa lahko pomagajo blažiti tudi zdravilne rastline in pripravki iz njih.

Kako nam pri prehladu lahko pomagajo zdravilne rastline

V Nemčiji poleg uživanja čajev priporočajo še tople kopeli, katerih temperaturo povišujemo, dokler še zdržimo, potem pa se zavijemo v rjuho in pod odejo, da se dobro spotimo. Najbolj priporočajo pitje poparkov iz cvetov črnega bezga, cvetov lipe ali lipovca in cvetov močvirskega oslada (Filipendula ulmaria). Učinkovitost teh zdravilnih čajev pa le deloma temelji na učinkovinah, ki jih vsebujejo. Bolj pomembno je, da v telo vnašamo vodo in hkrati vdihavamo vlažen, topel zrak, ki pomaga zmanjšati viskozne obloge sluzi in prepreči izsušitev sluznice. Pomembno je, da pijemo velike količine toplega čaja, vendar postopoma in po požirkih. Dnevno naj bi spili dva do tri litre čaja, razen bolniki s popuščanjem srca ali ledvic.

Zeliščni čaj

Čaj pripravimo tako, da z vrelo vodo (dva decilitra) prelijemo eno do dve žlici čajne mešanice, premešamo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut, precedimo in topel čaj po požirkih popijemo. Takšno navodilo velja tudi za ostale čajne mešanice, opisane v prispevku. Poleg omenjenih čajev poznamo številne mešanice, ki vsebujejo še zdravilne rastline z eteričnimi olji, ki delujejo antiseptično, olajšajo izkašljevanje in blažijo vneto sluznico. Naj vam ti zdravilni čaji pomagajo pri lajšanju težav pri neprijetnih zimskih težavah. Vse droge, ki so navedene v predpisih, lahko kupite v lekarnah.

Recepta za potenje

- Oglas -

Tako imenovani ‘diaforetični’ zdravilni čaj (za spodbujanje potenja) si lahko pripravimo po naslednjih preizkušenih receptih.

Recept 1
Lipovi cvetovi: 30 g
Cvetovi črnega bezga: 30 g
Cvetovi prave kamilice: 40 g

Recept 2
Lipovi cvetovi: 30 g
Cvetovi črnega bezga: 30 g
Cvetovi močvirskega oslada: 20 g
Šipkovi plodovi: 20 g

Čaj proti prehladu

Vrbova skorja: 25 g
Cvetovi črnega bezga: 30 g
Zel materine dušice: 30 g
Šipkovi plodovi: 5 g
Korenina sladkega korena: 5 g
Cvetovi sleza: 5 g

Boj s kašljem

V primeru, da se borimo s suhim, dražečim, neproduktivnim kašljem, ki ga moramo hitro ublažiti in zaradi njega ne moremo spati, si pripravimo antitusični čaj iz naslednjih sestavin.

Korenina sleza: 25 g
Plod sladkega komarčka: 10 g
Islandski lišaj: 10 g
Listi suličastega trpotca: 15 g
Korenina sladkega korena: 10 g (kupimo v lekarni)
Zel materine dušice: 30 g

Zelo zanimiv je tudi Hagerjev prsni čaj iz leta 1893. Namenjen je predvsem izkašljevanju. Kljub letom se predpis še dobro drži, le lapuhovih listov ne vsebuje več. Listi lapuha (Tussilago farfara) so odlično sredstvo za lajšanje ‘kadilskega’ kašlja, vendar pa vsebujejo škodljive pirolizidinske alkaloide, zato je njihova uporaba omejena.

- Oglas -

Listi sleza: 20 g
Listi velike koprive: 10 g
Zel njivske preslice: 10 g
Listi suličastega trpotca: 5 g
Cvetovi slezenovca: 5 g
Cvetovi lipe: 5 g
Zdrobljeni plodovi komarčka: 5 g
Cvetovi velecvetnega lučnika: 5 g
Semena sabljastega triplata: 5 g

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×