DomovZdravilne rastlineIslandski lišaj - naravna pomoč za pljučna obolenja in po prebolelih boleznih

Islandski lišaj – naravna pomoč za pljučna obolenja in po prebolelih boleznih

V 18. stoletju je bil v ljudskem zdravilstvu islandski lišaj (Cetraria islandica) poznan po svojih učinkih na pljučna obolenja in kot tonik po prebolelih boleznih. Danes je vse bolj priljubljen v obliki pastil pri kašlju in obremenjenih glasilkah. Kot zanimivost pa lahko povemo, da je prav islandski lišaj pomembna hrana severnih jelenov severne Sibirije.

- Oglas -

Islandski lišaj raste na tleh v višjih legah, v svetlih iglastih gozdovih. Najbolj razširjen je v tundrah na severu Evrope in Azije. Steljčnica je s kratkimi nitastimi koreninami pritrjena na zemljo. Zgornja stran steljke je olivno zelene barve in spominja na usnje. Spodnja stran pa je sivo bela s svetlimi, jamastimi vdolbinicami.

Steljka lišaja je simbiotska zveza glive in alge. Nabiramo jo od maja pa vse do septembra v suhem vremenu. Suho namočimo, da jo laže razrežemo na manjše koščke. Nato jo dobro posušimo in jo lahko hranimo več let. Ima rahel vonj po morskih algah in grenak okus.

Zakaj je islandski lišaj tako zdravilen?

Vsebuje grenčine in lišajske kisline. Zelo močno protibakterijsko delovanje (predvsem proti bakterijam, ki povzročajo aknePropionibacterium acnes) ima usninska kislina. Najdemo jo kot sestavino v izdelkih za nego kože in dezodorantih. Islandski lišaj vsebuje polisaharida lihenin (po sestavi podoben celulozi in se tako dobro topi v vroči vodi) in izolihenin (podoben škrobu in se topi že v hladni vodi). Za islandski lišaj vemo, da deluje antibiotično. Te učinke pripisujemo grenkim kislinam, kot so cetrarna, protocetrarna, protolihesterinska in usninska kislina. Sluzi, ki jih vsebuje lišaj, učinkovito delujejo na ustno sluznico, žrelo in prebavne organe. Blaži kašelj in vnetja črevesja ter želodca. Grenčine pa povečajo tek, ugodno delujejo na presnovo in spodbujajo imunski sistem. Pri težavah z aknami se priporoča njihova notranja uporaba v obliki čaja. Zunanjo uporabo lišaja pa priporočamo pri pospešenem celjenju ran. Islandski lišaj vsebuje tudi jod.

- Oglas -

Treba je opozoriti, da se pripravki iz islandskega lišaja uporabljajo krajši čas in v predpisani količini, saj lahko dražijo prebavne organe.

Islandski lišaj čaj

Čaj iz islandskega lišaja

2 žlički islandskega lišaja stresemo v hladno vodo, segrejemo do vrenja in pustimo pokrito stati 10 minut. Spijemo od dve do tri skodelice čaja na dan po požirkih. Otroci ga lahko v majhnih požirkih pijejo sladkanega z medom. Čaj si lahko pripravimo pri težavah s prebavo, vnetjem črevesja in želodca, pri suhem kašlju, vnetju ustne sluznice in žrela, hripavosti. Čaj uravnava količino želodčne kisline. Najstniki, ki imajo aknasto kožo, naredijo 14-dnevno kuro z grenkim čajem islandskega lišaja.

Čajna mešanica pri težavah s pljuči, bronhiji

Zeliščna mešanica: islandski lišaj (20 g), korenina sladkega korena (20 g), korenina sleza (20 g), listi lapuha (20 g)

Pripravimo prevretek: 1–2 čajni žlički zeliščne mešanice prelijemo z vrelo vodo (300 ml), pustimo rahlo vreti 3 minute in nato pustimo pokrito stati 10 minut. Spijemo lahko tri skodelice čaja dnevno. Čaj nam bo pomagal pri lažjem izkašljevanju, če nas muči suh dražeč kašelj.

Čaj kot pomoč pri aknasti koži

- Oglas -

Zeliščna mešanica: islandski lišaj (10 g), zel njivske preslice (10 g), zel smetlike (20 g), zel mačehe (20 g)

Iz 2 čajnih žličk pripravimo poparek, ki naj pokrit stoji 10 minut. Pijemo trikrat dnevno po eno skodelico čaja. Mačeha čisti kožo in pomaga pri ekcemih. Islandski lišaj deluje kot naravni antibiotik in tako učinkovito deluje na bakterije Propionibacterium acnes. Njivska preslica pa pospešuje celjenje ran.

Pripravki iz islandskega lišaja

Sirup za pomiritev sluznic

Potrebujemo: islandski lišaj (3 čajne žličke), semena komarčka (3 čajne žličke), kandiran sladkor (250 g), 1,5 l vode

Zelišča stresemo v lonec in prelijemo z vodo, segrevamo in kuhamo na rahlem ognju toliko časa, da izhlapi približno polovica vode. Odcedimo in dodamo sladkor. Prekuhamo v viskozno tekočino, ki ima podobno konsistenco kot sirup. Jemljemo ga po eno žličko na vsake tri ure.

Domače zeliščne pastile

Potrebujemo: skodelico sladkorja, pol skodelice čaja islandskega lišaja, žlico limoninega soka, žlico medu, pol čajne žličke ingverja v prahu

V posodi zmešamo vse sestavine in zmes zavremo. Nato kuhamo na rahlem ognju še od 15 do 20 minut. Občasno zmes premešamo. Po 15 do 20 minutah odstavimo in pustimo nekaj minut, da se zgosti. Konsistenca mora biti podobna sirupu. S pomočjo žlice oblikujemo majhne bombončke in jih položimo na papir za peko. Pustimo, da se ohladijo (približno 20 minut). Nato pastile potresemo z mletim sladkorjem, da se ne sprimejo. Ingver v pastilah ima protivnetne lastnosti, pomaga pri lajšanju bolečin in krepi imunski sistem. Pastile uporabimo v primeru suhega kašlja in hripavosti, pri preobremenjenih glasilkah, pri suhi sluznici grla in žrela, predvsem pa pozimi, ko zaradi ogrevanja dihamo suh zrak. 

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×