Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Vrt & VrtnarjenjePrva pomoč z domačega vrta

Prva pomoč z domačega vrta

MORDA VAS ZANIMA

Z delom na vrtu in drugimi aktivnostmi na prostem pa tudi v notranjih prostorih pride do poškodb, kot so odrgnine in podobne manjše poškodbe, ki so spremljevalci našega vsakdana. Čeprav majhne poškodbe največkrat spregledamo kot nič hudega, jih ne gre zanemariti, saj se iz majhne ureznine lahko razvije grdo gnojno vnetje. Prvo pomoč pa lahko najdemo kar na vrtu ali v naravi. Ne spreglejmo naravnih zdravil, ki nam jih ponuja narava, naravne antibiotike, razkužila, sredstva za hitrejše celjenje in tudi blaženje bolečin.

Odrgnine pozdravimo s timijanom ali kamilico

- Oglas -

Odrgnine, čeprav so površinske poškodbe, pečejo in so neprijetne. Rano najprej očistimo s čisto vodo ali rahlo osoljeno vodo. Nato jo razkužimo z mlačnim timijanovim ali kamiličnim čajem. Kamilica zelo blagodejno deluje pri celjenju ran, poleg tega pa tudi preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov.

Kamilica

Tako timijan kot kamilico pa lahko gojimo doma na vrtu ali kar na terasi. Kamilica potrebuje lahka in dobro odcedna tla na odprti in sončni legi. Posejemo lahko semena, ki jih kupimo, ali če prosimo koga, ki že ima kamilico, da nam odstopi mlade sejančke ali del korenin, saj je kamilica prezimno trdna trajnica in se tudi hitro razmnožuje. Sušimo in uporabljamo lahko liste in cvetove. Sadimo jo tudi v bližini slabotnih rastlin, saj blagodejno deluje na njihovo rast. S hladnim poparkom poškropimo tudi mlade sejančke vrtnin, s čimer vplivamo na rast ter kompostni kup, da pospešimo razgrajevanje. Poparek cvetov uporabljamo tudi kot čaj za krepitev in umiritev, v kopeli pomaga blažiti posledice opeklin ali od vetra izsušeni koži.

Timijan raste na zelo sončnih legah in lahkih ter dobro odcednih tleh. Spomladi ga sejemo ter redčimo oz. presadimo na 25‒40 cm. Čez leto, razen pozimi, pa ga lahko razmnožujemo z stebelnimi potaknjenci ali z deljenjem korenin. Poleti grme redno obrezujemo. Liste obiramo poleti, najboljše med cvetenjem. Vsestransko je uporaben v kulinariki, kjer ga dodajamo v jušne osnove, marinade, nadeve, omake in juhe. Dodajamo ga tudi pikantnim jedem, sadnim solatam in džemom. Njegovi cvetovi privabljajo čebele. Njegov prevretek uporabljamo kot razkužilo. Poživlja tudi krvni obtok, dajemo ga v kopeli in pripravke za odpravljanje mozoljev. Poparek iz timijana in rožmarina pa odpravlja prhljaj. Lahko ga pijemo tudi kot čaj za izboljšanje prebave, če ga sladimo z medom pomaga proti kašlju, prehladih in vnetju grla.

Nepozebnik osuši površinske rane

- Oglas -

Če iz rane prične teči rumenkasta tekočina, jo osušimo z obkladkom s čajem iz čreslovine. Za to so idealni listki in skorja nepozebnika. Učinkujejo tudi pri vnetjih in blažijo bolečine. Uporabimo ga lahko tudi za spiranje rane. Nepozebnik lahko imamo na vrtu, saj je lep listopaden in pokončno rastoč grm. Zraste lahko tudi do 4 m visoko in v širino. Ima svetlo zelene liste, ki jeseni postanejo svetlo oranžni in rdeči. Ima drobne cvetove, živo rumene, oranžno-rdeče ali temno škrlatne barve. Cveti med decembrom in marcem, odvisno od sorte. Grm ne pozebe vse do ‒25 oC. Izrezujemo le stare in pregoste veje. Sadimo ga v dobro odcedna tla, globoka in bogata tla. Ustreza mu sončna do polsenčna zavetrna lega.

Hren

Razbolele mišice pozdravimo s hrenom

Če vas dan po napornem delu na vrtu bolijo mišice, si na razbolelo mišico pritisnemo kompreso z naribanim hrenom. Taki obkladki zdravijo tudi ozebline, išias in revmatizem. Sveži hren namreč izboljšuje prekrvavitev. Tudi hren sodi na vsak vrt in je trajnica. Raste na odprtih in sončnih legah, na rahlih, rodovitnih in vlažnih tleh. Spomladi razmnožujemo z deljenjem ali prerežemo potaknjence. Posadimo jih 5 cm globoko in 30 cm narazen. Za potaknjence izberemo 15 cm dolge in 13 mm debele korenine. Korenine izkopljemo, ko jih potrebujemo. Posušene liste lahko uporabljamo za celjenje površinskih ran. Naribana korenina ščiti prebavila, eterično oje, ki se sprošča pri strganju korenine, pa ima takojšen učinek in očisti zamašene sinuse. Na hitro stisnjenemu soku dodamo bel kis, kar uporabimo pri odpravljanju kožnih peg.

Omenili smo samo nekaj rastlin, ki nam pomagajo pri manjših težavah. Uporabljamo jih previdno in na lastno odgovornost.

Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×