Lipa in lipovec

  LipaLipa (Tilia platyphillos) in lipovec lipovec (Tilia cordata Mill.) imata simbolni pomen za Slovence, je pa seveda tudi ena izmed zdravilnih rastlin, znana še poebej po okusnem lipovem čaju. Drevo raste na sončnih in polsončnih legah, kjer ima dovolj zemlje za rast. Lipa cveti v drugi polovici junija medtem ko lipovec v prvi polovici julija. V zdravilstvu vrsta teh dveh dreves ni pomembna, saj imajo njune zdravilne učinkovine enak učinek. Cvetje nabiramo poleti lubje pa pozimi.

  V zdravilne namene se uporablja lipovo cvetje in pa drevesno lubje. Čaj iz lipovih cvetov blaži krče in pospešuje potenje, s tem pa učinkovito znižuje povišano telesno temperaturo. Pijemo ga tudi pri prehladu ter težavah z ledvicami in pljuči. Mešanico za potenje naredimo iz 40 g lipovega cvetja, 30 g bezgovega cvetja in 30 g kamiličnega cvetja. Eno zvrhano čajno žličko mešanice nato prelijemo s skodelico vrele vode.

  Po ljudskem izročilu je lipov čaj sedativ kar pomeni da pomirja; spazmolitik, ki pomaga da popustijo krči gladkih mišic; diaforetik, ki pospešuje znojenje; diuretik, ki pospešuje nastajanje in izločanje seča. Uporablja se tudi proti migrenskim glavobolom, razdražljivosti, vročinskim prehladom, in še posebej proti zvišanemu krvnemu tlaku, povezanim s poapnenjem žil in živčno napetostjo.

  Iz lubja lipe ali lipovca se pripravlja oglje, ki pospešuje izločanje žolča, uporablja pa se tudi za razstrupljanje in odvajanje. Oglje iz lipovega lubja je zmožno nase vezati 50 do 90 – kratno količino drugih snovi kot je njegova prostornina, zato se priporoča pri akutnih zastrupitvah, bruhanju, zaprtju, proti driski ter ostalih želodčnih in črevesnih težavah. Nujna pa je takojšnja odstranitev oglja iz črevesja, kar dosežemo z blagimi odvajali.

  PREBERITE TUDI:  Lučnik za lajšanje jesenskih in zimskih tegob

  Lipovo oglje lahko uporabljamo pri zdravljenju domačih živali v primeru zaprtja, driske, napenjanja in zastrupitev ter za zdravljenje ognojenih ran.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte