Zdravilne rastlineLučnik za poškodovano sluznico

Lučnik za poškodovano sluznico

MORDA VAS ZANIMA

LučnikNavadni lučnik (Verbascum phlomoides) boste sredi poletja našli ob poteh, na posekah in suhih krajih v nižinskih delih Slovenije.

- Oglas -

Stebelni listi so zeleni, niso dlakavi, se le malo ali pa sploh ne iztezajo po steblu. Listni rob je nerazločno nazobčan, cvetovi pa so v sestavljenih socvetjih. Cvetni venec je širok nad 3 cm, rumen, prašne niti so belodlakave z vijoličnimi prašnimi nitmi.

Lučnik vsebuje saponine, ki pospešujejo izkašljevanje. Cvet, vsebuje sluzi, saponine, pa tudi iridoide in flavonoide. Velecvetni in navadni lučnik vsebujeta več sluzi, drobnocvetni pa več saponinov.

S svojimi sluzmi zavaruje poškodovano žrelno sluznico in odpravi draženje na kašelj, s saponini pa omogoča izkašljevanje, po vsej verjetnosti z draženjem želodčne sluznice, kar refleksno spodbudi izločanje sapnične sluzi v dihalih.

Uporaba:
Naredi se poparek – skodelica vrele vode se prelije čez tri do štiri žličke (1,5 do 2g) zdravila in po 10 do 15 minutah precedi. Zdravilo se lahko tudi vsuje v hladno vodo in greje do vrenja, preden se za omenjen čas odstavi in precedi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×