Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravilne rastlineLučnik za poškodovano sluznico

Lučnik za poškodovano sluznico

MORDA VAS ZANIMA

LučnikNavadni lučnik (Verbascum phlomoides) boste sredi poletja našli ob poteh, na posekah in suhih krajih v nižinskih delih Slovenije.

- Oglas -

Stebelni listi so zeleni, niso dlakavi, se le malo ali pa sploh ne iztezajo po steblu. Listni rob je nerazločno nazobčan, cvetovi pa so v sestavljenih socvetjih. Cvetni venec je širok nad 3 cm, rumen, prašne niti so belodlakave z vijoličnimi prašnimi nitmi.

Lučnik vsebuje saponine, ki pospešujejo izkašljevanje. Cvet, vsebuje sluzi, saponine, pa tudi iridoide in flavonoide. Velecvetni in navadni lučnik vsebujeta več sluzi, drobnocvetni pa več saponinov.

S svojimi sluzmi zavaruje poškodovano žrelno sluznico in odpravi draženje na kašelj, s saponini pa omogoča izkašljevanje, po vsej verjetnosti z draženjem želodčne sluznice, kar refleksno spodbudi izločanje sapnične sluzi v dihalih.

Uporaba:
Naredi se poparek – skodelica vrele vode se prelije čez tri do štiri žličke (1,5 do 2g) zdravila in po 10 do 15 minutah precedi. Zdravilo se lahko tudi vsuje v hladno vodo in greje do vrenja, preden se za omenjen čas odstavi in precedi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×