Ekologija & Okolje10 stvari, ki se jih najtežje znebimo ali recikliramo

10 stvari, ki se jih najtežje znebimo ali recikliramo

MORDA VAS ZANIMA

Katere stvari so tiste, ki se vam ponavadi ‘valjajo’ nekje doma in ne veste kako se jih znebiti ali reciklirati? Odvečna barva? Elektronske naprave? Vsi vemo, da jih ne smemo vreči v smetjak, nikjer ne pa najdemo pravega smetnjaka, kamor bi jih lahko odložili ali oddali v recikliranje.

- Oglas -

recikliranjeTorej potrebujemo prave informacije, ki pa so na žalost velikokrat premalo poudarjene. Ampak zagotavljamo vam, da se izplača potruditi, saj ti odpadki vsebujejo nevarne kemikalije za okolje in že z malo truda boste naravi naredili veliko uslugo.

Tukaj je 10 najbolj ‘popularnih kadidatov’, za katere ponavadi ne vemo, kam z njimi:

baterije

Baterije

Recikliranje polnilnih baterij je dokaj enostavno, saj jih lahko odnesete nazaj v trgovino in tam morajo za njihovo recikliranje ustrezno poskrbeti, poleg tega le-te vsebujejo okolju škodljive kisline, zato se jih ne sme odlagati v navadne smetnjake ali v naravo.

- Oglas -

Obveznosti distributerjev (trgovcev)

  • na prodajnem mestu morajo od kateregakoli končnega uporabnika brezplačno prevzeti odpadne prenosne baterije in akumulatorje;
  • na prodajnem mestu morajo postaviti posebne zabojnike za ločeno zbiranje in začasno skladiščenje prevzetih odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev. Zabojniki morajo biti vidno označeni, da so namenjeni za odlaganje odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev;
  • na vidnem mestu morajo postaviti obvestilo kupcem o možnosti brezplačnega prevzema odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev.

elektronika

Elektronika

Prodajalci in distributerji elektronskih naprav morajo od kupcev sprejeti odpadne baterije in mobilne telefone ali manjše elektronske naprave, za večjo odpadno elektroniko, kot je računalnik, TV sprejemnik, DVD predvajalnik, radio … pa nekateri zaračunajo manjšo provizijo, zato se je prej dobro pozanimati, kam boste svojo napravo odpeljali.  Ponavadi je tudi to zastonj, če na primer kupite pri njih nov TV sprejemnik in spotoma pripeljete nazaj še starega.

barve

Barva

To je ena od malo težjih odpadnih snovi za recikliranje, vendar pa se tudi tukaj da marsikaj postoriti. Najbolje je, da barvo porabimo do konca oziroma, da kupimo ravno pravo količino. Drugič jo lahko, ko je ne potrebujete več, daste prijatelju ali znancu, ki jo potrebuje. Ali pa jo podarite kakšnemu javnemu zavodu ali skupini, ki ponavadi z veseljem sprejme marsikatero stvar.
Če nič od tega ne gre, potem odvečne barve odnesemo v zbirne centre za nevarne odpadke. Ker ima vsaka občina svoje zbirne centre je najbolje, da se lokalno pozanimate, kje so ti centri in kdaj sprejemajo odpadke.

varčne žarnice

Varčne žarnice CLF

Flourestenčne varčne žarnice vsebujejo majhno količino živega srebra, ki lahko steče iz žarnice, če je le-ta poškodvana, zato jih nikakor ne vrzite v smetnjak. Odpadne varčne žarnice lahko oddate pri vseh prodajalcih in distributerjih žarnic.

zdravila

Zdravila

- Oglas -

Ne mečite zdravil v smetnjak ali v stranišče, saj del teh snovi vedno najde pot do rek, jezer in ostalih voda. Najbolje je, da jih odnesete nazaj v lekarno, kjer bodo zanje ustrezno poskrbeli.

kuhinjsko olje

Kuhinjsko olje

Olje in maščoba lahko hitro zamašita vaše odtoke in tudi, če ga prej zmešate z vodo, tega ne bo preprečilo. Najbolje je, da uporabljate čim manjše količine olja, ki ga nato obrišete s papirnato brisačo in vržete v smeti. Lahko pa imate za to posebno kovinsko posodo, kaor zlivate odpadno olje, nato počakate da se olje strdi in ga nato odvržete. Ponekod pa odpadno že uporabljajo kot biogorivo.

aerosol sprej

Pločevinke sprejev, ki vsebujejo Aerosol

Prazne pločivinke sprejev se da razmeroma lahko reciklirati, saj jih lahko oddate v smetnjak za pločevinke. Pločevink, ki pa so polne ali pa delno polne pa ne smemo odlagati v smetnjake, ampak jih moramo odnesti v zbirni center za nevarne odpadke. Take pločevinke lahko na smetiščih med stiskanjem eksplodirajo in ogenj na smetiščih lahko povzroči pravo ekološko katastrofo.

hladilnik

Aparati

Večina trgovcev vzame vaš grelec, pomivalni stroj, hladilnik ali drug večji aparat brezplačno, če pri njem kupine nov aparat. Prav tako se nekatera podjetja ukvarjajo z odvozom the aparatov, tako da preverite, če je kje v bližini takšno podjetje.

zaščitna folij z mehurčki

Embalaža

Zelo veliko izdelkov je ovito v zaščitno folijo z mehurčki. Ponekod ta material sprejemajo in ja potem ponovno uporabijo. Sicer je pri nas miselnost glede tega še zelo nizka, saj velja, da nič, kar je že uporabljano ni dobro. Upamo da se bodo razmere kmalu izboljšale glede takih področij.

avto deli

Avto deli

Plastika, motorno olje, filtri, akumulator … vse to je možno reciklirati, zato ne mečite odpadkov vašega avtomobila v smetnjak. Vaš servis bi sicer moral poskrbeti za vse to, vendar se pogosto zgodi, da dobimo po opravljenem servisu te dele (filter, žarnica …) nazaj. Vsekakor se pozanimajte, kako pri njih ravnajo z odpadki.
Če vaš serviser ne odlaga pravilno odpadkov, ga lahko tudi zamenjate, ali pa sami odnesete te odpadke v lokalni zbirni center.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×