Koruzni sirup z veÄjo vrednostjo fruktoze ali HFCS je po raziskavah, ki so se odvijale na univerzi Princeton, veliko slabÅ¡i in Å¡e bolj pripomore k pridobivanju telesne teÅŸe kot pa navaden sladkor.
Podgane, ki so bile vkljuÄene v Å¡tudijo kot poskusni osebki in so imele dostop do HFCS sladkorja, so sÄasoma bistveno bolj pridobile na teÅŸi, Äeprav je bila kaloriÄna vrednost enaka kot pri tistih podganah, ki so jedle navaden sladkor.
Strokovnjaki so prav tako ugotovili, da dolgoroÄno uÅŸivaje takega sladkorja vodi do debelosti, saj dviga nivo trigliceridov oziroma telesne maÅ¡Äobe.
Podgane so tekom raziskave dobile manjÅ¡e koliÄine tega tega sladkorja, kot bi jih drugaÄe naÅ¡li v povpreÄni gazirani pijaÄi, vendar so se vseeno vse zredile. Raziskovalci trdijo, da takÅ¡nega pojava ni mogoÄe opaziti tudi takrat, ko podgane hranijo s takÅ¡no prehrano, ki bi jih zredila v zelo hitrem Äasu, saj so se pri prehranjevanju s HFCS sladkorjem zredile Å¡e toliko hitreje.
Zato so raziskovalci uotovili, da fruktoza â HFCS in glukoza â navaden sladkor, v telesu delujeta in se razgradita drugaÄe. Fruktoza se v telesu pretvori v maÅ¡Äobo, medtem ko se glukoza v energijo. Podatki pa kaÅŸejo tudi na to, da je bilo leta 1970, ko so uvedli fruktozni sladkor, predebelih 15 % populacije, danes pa je predebelih ÅŸe 33 % ljudi.