0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKoruzni sirup z veliko fruktoze je slabši kot sladkor

Koruzni sirup z veliko fruktoze je slabši kot sladkor

MORDA VAS ZANIMA

Koruzni sirup z večjo vrednostjo fruktoze ali HFCS je po raziskavah, ki so se odvijale na univerzi Princeton, veliko slabši in še bolj pripomore k pridobivanju telesne teže kot pa navaden sladkor.

- Oglas -


Podgane, ki so bile vključene v študijo kot poskusni osebki in so imele dostop do HFCS sladkorja, so sčasoma bistveno bolj pridobile na teži, čeprav je bila kalorična vrednost enaka kot pri tistih podganah, ki so jedle navaden sladkor.

Strokovnjaki so prav tako ugotovili, da dolgoročno uživaje takega sladkorja vodi do debelosti, saj dviga nivo trigliceridov oziroma telesne maščobe.
Podgane so tekom raziskave dobile manjše količine tega tega sladkorja, kot bi jih drugače našli v povprečni gazirani pijači, vendar so se vseeno vse zredile. Raziskovalci trdijo, da takšnega pojava ni mogoče opaziti tudi takrat, ko podgane hranijo s takšno prehrano, ki bi jih zredila v zelo hitrem času, saj so se pri prehranjevanju s HFCS sladkorjem zredile še toliko hitreje.

Zato so raziskovalci uotovili, da fruktoza – HFCS in glukoza – navaden sladkor, v telesu delujeta in se razgradita drugače. Fruktoza se v telesu pretvori v maščobo, medtem ko se glukoza v energijo. Podatki pa kažejo tudi na to, da je bilo leta 1970, ko so uvedli fruktozni sladkor, predebelih 15 % populacije, danes pa je predebelih že 33 % ljudi.

NAJNOVEJŠE