Zdravje & prehranaKako ukrotiti nenehne napade lakote?

Kako ukrotiti nenehne napade lakote?

MORDA VAS ZANIMA

Danes smo praktično na vsakem koraku obkroženi z mamljivimi prigrizki, ki pa žal pogosto niso najbolj zdravi, poleg tega pa vsebujejo veliko kalorij. Tako so mnogi izgubili čut za to, kdaj so zares lačni in kdaj gre zgolj za navado. Tudi sami pogosto začutite napade skoraj volčje lakote, čeprav ste še nedolgo tega jedli? Če ne veste dobro, kako bi se spopadli s to težavo, imamo za vas nekaj uporabnih trikov in nasvetov.

- Oglas -

Prigrizki

Uživajte več vlaknin

Za nenehne napade lakote je pogosto krivo tudi hitro nihanje ravni sladkorja v krvi. Temu se lahko izognete, če boste izdelke iz bele moke zamenjali s polnozrnatimi. Obenem pa bodite pozorni tudi na to, da uživate več sadja, zelenjave, stročnic in podobnih živil, ki so bogata z vlakninami. Prav vlaknine so namreč tiste, ki poskrbijo, da se nasitimo hitreje in da ostanemo siti dlje časa. Če bo vaša prehrana vsebovala veliko vlaknin, obstaja tako precej manj možnosti, da boste nenehno hlepeli po (nezdravih) prigrizkih.

Uporabljajte več cimeta

Izsledki nekaterih raziskav kažejo, da nam lahko pri zmanjšanju apetita uspešno pomaga tudi cimet. To velja še posebej za tiste, ki se običajno najtežje uprete sladicam. Poskusite torej dodati cimet različnim jedem in tudi napitkom. Vključite ga lahko na primer v pripravo kosmičev ali pa si z njim celo »posladkate« kavo ali čaj. Cimet naj bi pomagal tudi zaradi dejstva, da gre za začimbo, ki lahko pripomore k naravnemu zniževanju ravni sladkorja v krvi. Prav zato se cimet priporoča tudi diabetikom.

Ne pozabite na zdrave maščobe

Morda poskušate v želji, da bi se znebili odvečnih kilogramov – ki so lahko prav posledica vaših nenehnih napadov lakote – z jedilnika skoraj povsem izločiti vse maščobe. To pa ni najboljša ideja oziroma je lahko učinek povsem nasproten od tistega, ki bi ga želeli. Živila, kot so oreščki in avokado, ki veljajo za vir zdravih, za telo koristnih maščob, lahko poskrbijo, da boste siti dlje, kot bi bili sicer. Po obroku, ki bo vseboval tudi nekaj zdravih maščob, bo tako želja, da bi si že kmalu privoščili dodaten prigrizek, precej manjša.

Poskrbite za zadosten vnos tekočine

- Oglas -

Zelo velikokrat se dogaja, da zamenjamo lakoto in žejo. Čeprav se vam torej zdi, da morate nujno nekaj pojesti, gre v resnici morda za to, da ste žejni. Poskusite torej najprej popiti velik kozarec vode. Lahko se zgodi, da bo »lakota« tako zelo hitro izginila.

V obroke vključite jabolčni kis

Različne študije so pokazale, da je lahko jabolčni kis zelo koristen dodatek pri hujšanju. Med drugim vam bo pomagal tudi pri tem, da boste lažje krotili svoj apetit. Zadostuje že manjša količina jabolčnega kisa, ki ga vključite v svoje obroke (na primer v preliv za solato). Kis, razredčen z vodo, pa lahko pijete tudi pred posameznimi obroki. Po takšnem obroku bo občutek sitosti trajal precej dlje.

Poiščite aktivnost, v kateri zares uživate

Na občutek, da ste vseskozi lačni, lahko vpliva tudi vaše psihično stanje. Če vam je dolgčas ali če ste pod stresom, obstaja precej večja verjetnost, da boste pogosteje posegali po prigrizkih – in to pogosto prav po tistih, ki niso najbolj zdravi. Tako je vsekakor dobro, da poiščete dejavnost, v kateri boste zares uživali in ki vas bo obenem tudi sprostila. Posledično vaše misli ne bodo več tako osredotočene na hrano.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×