Prazniki se bliลพajo in po domovih bo zadiลกalo po cimetu. Namesto da vreฤko cimeta odprete samo v zimskem ฤasu, pa ni razloga, da ga ne bi uporabljali kar vse leto, saj ima veliko pozitivnih uฤinkov na naลกe zdravje.
ลฝliฤka cimeta ima enak antioksidativni uฤinek kot pol skodelice borovnic, njegove sestavine pa se lahko uฤinkovito borijo proti bakterijam. Cimet blaลพi negativne posledice uลพivanja mastne hrane, ki poveฤuje tveganje srฤnih bolezni, pomaga pa prepreฤevati tudi sladkorno bolezen. Ena od raziskav je pokazala, da ลพe samo vonj cimeta izboljลกuje naลกe kognitivne sposobnosti, dejanski vnos cimeta v organizem pa obฤutno izboljลกa tudi preostale moลพganske funkcije, saj pozitivno vpliva na koncentracijo in vizualno-motoriฤne reakcije.
In kako lahko cimet uporabite? Dobrodoลกel je kot dodatek sladicam in drugim dobrotam, v tem ฤasu pa se prileลพe tudi kot zaฤimba kuhanemu vinu. Namesto sladkorja ga lahko nekaj dodate kavi, dobro pa se poda tudi k preostalim toplim napitkom (na primer vroฤi ฤokoladi) in ลพitaricam ali jogurtom, ki jih jeste za zajtrk. Uporabite ga lahko tudi pri pripravi testenin ali pokovke, meลกanica cimeta in stopljene ฤokolade pa se bo prilegla kot odliฤen dodatek k razliฤnim oreลกฤkom ali sadju.
Seveda pa s cimetom ne pretiravajte, ampak upoลกtevajte, da gre za zaฤimbo, zato si ga privoลกฤite v zmernih koliฤinah ter v kombinaciji s preostalimi sestavinami.