Zdravje & prehrana3 preventivni smoothiji proti raku

3 preventivni smoothiji proti raku

MORDA VAS ZANIMA

Na razvoj raka vpliva vrsta dejavnikov, kot so tobačni dim, izpušni plini v okolju in prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom. Rak je izjemno kompleksna bolezen, ki ji znanstveniki še danes niso prišli do dna. Jasno pa je, da je eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na nastanek raka, tudi nepravilna prehrana.

- Oglas -

Ko govorimo o hrani, so na vrhu zaviralcev raka jagodičevje, vinsko grozdje, zelena, zelje, brokoli, ohrovt, koprive, regrat in šipek. Igrajte se s temi sestavinami in si iz njih redno pripravljajte smoothije. Prestavljamo vam tri predloge. (Sestavine pred uporabo skrbno operite. Če se da, v smoothiju uporabljajte filtrirano vodo.).

smoothiji proti raku

Smoothie iz gozdnih sadežev, rukole in regrata

V mešalnik stresite borovnice, maline, jagode, rukolo in regrat. Vsakega od naštetih živil naj bo za pest. Dodajte polovico limone in približno 400 mililitrov vode. Vse skupaj zmešajte v mešalniku.

Jagodičevje in rukola sta izjemno bogata z antioksidanti, regrat pa ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa.

- Oglas -

Namig: Ko se odločate za smoothie iz jagodičevja, uporabite čim bolj raznolike sadeže, saj imajo antioksidanti v jagodičevju največjo moč, ko delujejo v skupinah.

Smoothie z brokolijem in banano

Olupite dve veliki banani, ju narežite in dajte v mešalnik. Dodajte 250 gramov nasekljanega zmrznjenega brokolija. Prelijte z 250 mililitri vode in zmiksajte.

Brokoli spada med preganjalce raka, saj vsebuje protitumorno učinkovino sulforafan. Poleg tega deluje razstrupljevalno in protivnetno. Izboljšal bo vašo presnovo in okrepil imunski sistem. Banana vas bo nasitila in smoothiju dala dober okus.

Namig: V smoothijih uporabljajte čimveč zelenjave temno zelene barve. Ta vsebuje največ klorofila, ki je močno orožje v boju proti raku.

Smoothie z mangom, papajo in ohrovtom

Nasekajte mango in papajo ter njune koščke stresite v mešalnik. Dodajte šop brstičnega ohrovta, vendar brez pecljev. Prelijte s 30 mililitri vode in zmešajte.

Ohrovt je izjemen zaviralec raka, saj vsebuje veliko betakarotena in drugih antioksidantov. Betakaroten imata tudi mango in papaja. Eksotično sadje poleg tega ščiti telo pred vnetji.

Namig: Med hrano, ki ubija raka, poleg brstičnega ohrovta najdemo še druge kapusnice: brokoli, zelje in cvetačo. Naj se čimvečkrat znajdejo na vašem krožniku ali v smoothiju.

NAJNOVEJŠE