Naravna sladila so tista sladila, ki so ฤim manj predelana in vsebujejo sestavine, ki so koristne za naลกe zdravje.
Vsi kdaj pa kdaj hrepenimo po sladkem. Hkrati se vse bolj zavedamo, kako ลกkodljiv je preฤiลกฤen, beli, tako imenovani namizni sladkor. Vpliva na diabetes, ลกkoduje zobem, iz kosti ฤrpa kalcij in tako povzroฤa osteoporozo. Je glavni krivec odveฤnih kilogramov, pomanjkanja energije in teลพav s koลพo, pogosta ter pretirana uporaba pa lahko poruลกi delovanje celotnega hormonskega sistema.
Naravna sladila so na voljo bodisi v prahu ali tekoฤini (sirupu), pridobljena iz rastlin in sladkih sadeลพev. Ker pa se tako po vsebnosti hranil kot po okusu med seboj precej razlikujejo, hkrati pa vsa naravna sladila niso primerna za sladkanje vseh jedi, vam ponujamo pregled, s pomoฤjo katerega lahko izberete tisto sladilo, ki vas bo najbolj prepriฤalo.
Preveฤ umetnih in rafiniranih sladil
Ob vsakodnevnim opozorilom o ลกkodljivosti dolgoroฤne in pretirane uporabe belega rafinirange sladkorja za naลกe zdravje, se vse veฤ ljudi odloฤa za alternativne oblike sladil โ to so naravna sladila, s katerimi se nam ni potrebno popolnoma odreฤi sladkim gurmanskim uลพitkom, le da imamo zato manj slabe vesti. ลฝe z zamenjavo belega sladkorja s trsnim, nerefiniramo boste naredili majhen korak k bolj zdravemu naฤinu ลพivljenja, seveda pa morate biti pazljivi, da je resniฤno pravi sladkor, ne le pobarvan beli sladkor.

Naลกi vsakodnevni obroki so po navadi polni sladkorja. Pravzaprav se beli sladkor nahaja ลพe v toliko izdelkih, da vฤasih niti pomislimo ne veฤ, koliko sladkorja smo dejansko zauลพili. Obstaja tudi kar nekaj sintetiฤnih sladil, ki jih naลกe telo teลพko prebavi, rezultat tega pa je ลกe veฤ maลกฤobnih oblog. Posledice pa so lahko tudi nevarne: npr. debelost, sladkorna bolezen, bolezni srca in oลพilja, artritis, โฆ
Naravna sladila, ki jih lahko kupimo pri nas
Predstavljamo vam, katera naravna sladila so dostopna pri nas:
Agavin sirup
Agavin sirup je v zadnjem ฤasu eno najbolj priljubljenih sladil. Sirup je slajลกi od sladkorja in medu, njegov okus spominja pa med vsemi sladili najbolj spominja na obiฤajen kristalni sladkor z rahlo sadno noto.
Sirup listov agave
Agavin sirup pridelujejo iz razliฤnih vrst agave, najpogosteje iz modre, ki po veฤini uspeva v Mehki in juลพni Afriki. Za pridobivanje nektarja uporabljajo rastlino, ki doseลพe vsaj 7 let. Odreลพejo liste, iz njenih sredic pa iztisnejo sok. Tega nato filtrirajo in segrevajo, s ฤimer spremenijo sestavo soka.
Vsi niso enaki
Sirupi agave se med seboj lahko precej razlikujejo. Nekateri so zelo svetli, drugi temnejลกi. Barva sirupa je odvisna od stopnje procesiranja. Svetel sirup je zagotovo slabลกa izbira, saj so iz njega poleg barve odstranjeni minerali. Mehaniฤno odstranjevanje prihaja iz ลพelje po ฤim bolj naravnem produktu, torej takลกnem brez izrazitega vonja in okusa. Uลพivanje takลกnega sirupa je najbolj podobno sladkorju, ลพal pa ne le po okusu, temveฤ tudi po osiromaลกeni hranilni vrednosti.
Dobre plati
Dobra plat agavinega sirupa je v njegovem glikemiฤnem indeksu. Ta nam pove, kako hitro se dvigne sladkor v krvi. Vrednost agavinega sirupa se giblje okoli ลกtevilke 17, kar je izredno nizka ลกtevilka. Agavin sirup je baziฤen in v manjลกih koliฤinah ne vpliva na porast kandide. Deluje kot blag probiotik in ureja prebavo. Hkrati naj bi izboljลกal celo absorpcijo nekaterih vitaminov in mineralov, zauลพitih s preostalo hrano. Prednost je, da sirup ne kristalizira, temveฤ ostane v tekoฤi obliki. Kljub, v primerjavi s sladkorjem, veliko niลพjemu glikemiฤnemu indeksu pa agavin sirup vsebuje precej kalorij, zato v veฤjih koliฤinah lahko vpliva na poveฤanje teลพe in stanje zob.
ล e ena agavinih slabosti
Slaba stran agavinega sirupa je ลกe visoka vrednost fruktoze. Kljub temu, da gre za povsem naravno obliko sladkorja, visokofruktozna ลพivila niso priporoฤljiva. Fruktozo navadno najdemo v sadju. ลฝe dolgo je znano, da prevelika koliฤina naenkrat zauลพitega sadja ni zaลพelena. Fruktoza lahko oslabi inzulinsko toleranco in vpliva na poveฤanje vrednosti maลกฤob v krvi. Zato kljub nizkemu glikemiฤnemu indeksu vseeno ni dobra izbira za diabetike. Po nekaterih raziskavah fruktoza ne zavira teka, zato se zlahka zgodi, da jo pojemo preveฤ.
Previdno pri nakupu
Nasadi agave so pogosto onesnaลพeni s pesticidi, zato je treba poudariti, da je izbira ekoloลกkega agavinega sirupa ลกe kako pomembna. Prav tako pri nakupu dajte prednost temnejลกi agavi, ki vsebuje veฤ hranil, sirup pa med procesom pridelave ni bil predelan tako kot svetlejลกe razliฤice. Agavin sirup svetlih odtenkov je bil najverjetneje segret pri previsokih temperaturah. S tem je izgubil ลกtevilne vitamine, minerali in encime, ostala pa je le visoka vrednost fruktoze in t. i. prazne kalorije. Agavin sirup ni v tem primeru niฤ manj ลกkodljiv kot beli sladkor โ ฤe ne ลกe bolj.
Uporaba
Agavin sirup se lahko uporablja za sladkanje kave in ฤajev, kot dodatek smoothijem, odliฤno se obnese v presnih slaลกฤicah in pekovskih izdelkih. Zmeลกan z vodo in premazan po biskvitu uspeลกno ohranja njegovo vlaลพnost, namesto medu ga lahko uporabite za preliv sadnih solat. Sirup lahko uporabljate tudi v omakah in marinadah za meso. Ker je sirup slajลกi od sladkorja (pribliลพno 1,5-krat), ga dozirajte manj.

Javorjev sirup
Javorjev sirup je eno najbolj priljubljenih sladil, predvsem v Kanadi in Zdruลพenih drลพavah Amerike. Pri stoodstotnem sirupu gre za povsem naravno sladilo, narejeno iz drevesnega soka sladkornega, rdeฤega ali ฤrnega javora.
Pridobivanje sirupa
Sirup pridobivajo iz javorjevega soka, ki je produkt debla drevesa sladkornega javorja. Po vrtanju debel vsaj 30 let starih dreves iz njih izteฤe sok. Sok prevrejo, s ฤimer izhlapi voda, sok pa se zgosti v sirup. Iz enega drevesa sicer priteฤe ogromno soka, a s hlapenjem dobijo le okoli liter sirupa. Priprava sirupa se nadaljuje s segrevanjem, filtriranjem in pasteriziranjem. Pravi ฤas za pridobivanje soka je dokaj kratek. Omejen je na le nekaj mesecev, in sicer od konca februarja do sredine aprila. ฤas pridobivanja sirupa vpliva na konฤni produkt โ ne le v barvi, temveฤ tudi v okusu in sestavi.
Oznaka z razredi
Prvi sirupi so svetlejลกih barv in blaลพjega okusa. Poznejลกe kot je pridobivanje, temnejลกi je sirup, njegov okus pa vse bolj intenziven. Sirupi so navadno oznaฤeni z razredi A, B, C in D. Razlikujejo se ลพe na prvi pogled. Tisti, oznaฤeni s ฤrko A, so najsvetlejลกi, pogosto pa tudi najbolj preฤiลกฤeni in zato manj kakovostni, saj hkrati vsebujejo najmanj koristnih snovi. So tudi manj sladki od temnejลกih vrst sirupa. Temnejลกi kot je sirup, manj preฤiลกฤen je, navadno tudi slajลกi, a bolj kaloriฤen. Kljub temu temnejลกi kot je sirup, veฤ koristnih snovi vsebuje. Opozorilo: sirup pogosto meลกajo z manj kakovostnimi sladili, kot je koruzni sirup, za piko na i pa ลกe z barvili in nekaterimi drugimi aditivi โ umetnimi okusi in kemikalijami. Zato pazite, da izberete ฤist, 100% sirup. Z ekoloลกko pridelavo ne boste brcnili v temo.
Zmernost
Naravno sladilo vsebuje okoli 65 % sladkorja, zato je zmernost vsekakor priporoฤljiva. Je kar trikrat slajลกi od trsnega sladkorja, kljub vsemu pa vsebuje manj kalorij. Prav tako se ne more pohvaliti z viลกino glikemiฤnega indeksa. Ta je pri javorjevem sirupu sicer ลกe vedno niลพja kot pri belem sladkorju, ne more pa konkurirati prej omenjenem agavinemu sirupu. Glikemiฤni indeks javorjevega sirupa se namreฤ giblje okoli ลกtevila 54. Javorjev sirup zato lahko vpliva na krvni sladkor in ni priporoฤljiv za ljudi, ki trpijo za diabetesom.
Naravno sladilo z bonusom
Visokemu deleลพu sladkorja in ne povsem prepriฤljivemu glikemiฤnemu indeksu pa lahko uspeลกno konkurira dejstvo o hranilni sestavi javorjevega sirupa. V njem je namreฤ precej vitaminov in mineralov. Kalcij, cink, fosfor, kalij, ลพelezo, mangan in magnezij so nekateri najpomembnejลกi minerali, med vitamini pa izstopajo vitamini B2, B5 in B6, folna kislina, vitamin A ter biotin. ฤist javorjev sirup vsebuje ลกe ลกtevilne pomembne aminokisline in antioksidante. Deluje protivnetno in protibakterijsko, uporaba pa naj bi pomagala pri ลกtevilnih kroniฤnih boleznih. Vsebnost cinka vpliva na zaลกฤito srca in oลพilja ter skrbi, predvsem za moลกke, reproduktivne organe. Pomanjkanje cinka v prostati lahko privede do raka ali poveฤane prostate. Na zdravje spolnih hormonov vpliva tudi mangan. Ta hkrati skrbi ลกe za delovanje imunskega sistema, pospeลกuje celjenje ter lajลกa razliฤna vnetja.
Uporaba
Uporaba je zelo ลกiroka. Z njim uspeลกno nadomestimo navadni beli sladkor. Javorjev sirup tako dodamo kavi ali ฤaju, z njim sladkamo kosmiฤe in sladice, celo v sladoledih se odliฤno obnese. Zagotovo najbolj znana uporaba je preliv javorjevega sirupa ฤez debelejลกe, t. i. ameriลกke palaฤinke. Sveลพi, ลกe topli vaflji, pokapljani s sirupom, so ponekod v Ameriki ter v nekaterih predelih Evrope eden najbolj priljubljenih zajtrkov. Lahko jim dodate ลกe nekaj sveลพega sadja ali pa rezino popeฤene slanine. Tako kot prej omenjeni agavin sirup se tudi javorjev v kombinaciji s pikantnimi zaฤimbami odliฤno obnese v raznih marinadah, bodisi za meso ali peฤen tofu. Skupaj z limoninim sokom in gorฤico pa je sirup zanimiv preliv solatnih kroลพnikov. Pa ลกe nasvet: po odprtju javorjev sirup hranite v hladilniku.
Kokosov sladkor
Zagotovo najpopularnejลกe sladilo zadnjih nekaj let je kokosov sladkor. Pa je res tako zelo zdrav, da spada med naravna sladila?
Pridobivanje sladkorja
Kokosov sladkor pridobivajo iz koksove palme, natanฤneje iz sladkih in vodenih cvetov. Cvetove najprej oberejo, iz njih pridobijo sladko tekoฤino, ki jo nato poฤasi segrevajo, dokler voda povsem ne izpari. Rezultat so drobni rjavo obarvani kristali. Okus sladkorja popolnoma niฤ ne spominja na kokos, paฤ pa na neลพno karamelo. Za vzgojo kokosovih palm navadno ne uporabljajo niti gnojil niti pesticidov, zato tudi sladkor ne vsebuje kemikalij. V veฤjih koliฤinah kokosov sladkor pridelujejo v tropskih obmoฤjih, daleฤ najveฤji proizvajalec pa so Filipini.
Sladkor s hranili
Kokosov sladkor vsebuje kar nekaj hranljivih snovi. Je vir vitaminov B1, B2, B3 in B6 ter vsebuje tudi C-vitamin. Minerali, ki so zastopani v sladkorju, so kalij, magnezij, cink in ลพelezo. V primerjavi z belim sladkorjem ima dvakrat veฤ ลพeleza, ลกtirikrat veฤ magnezija in kar desetkratno koliฤino cinka. Kokosov sladkor vsebuje nekatere encime, inulin, ki upoฤasnjuje absorpcijo glukoze, in nekaj antioksidantov.
Vpliv na krvni sladkor
Sladkor iz kokosovih cvetov se lahko pohvali z dokaj nizko vrednostjo glikemiฤnega indeksa. Ta znaลกa okoli 35, zato se ogljikovi hidrati v telesu dokaj poฤasi pretvorijo v sladkor. Zaradi minimalnega dviga krvnega sladkorja naj bi bil primeren tudi za diabetike, ki pa se naj pred uporabo vseeno posvetujejo z osebnim zdravnikom. A naj vas dejstvo o nizkem glikemiฤnem indeksu ne razveseli prehitro. Kokosov sladkor vseeno je energijsko bogato ลพivilo, zato naj bo vaลกe vodilo zmernost.
Uporaba
Kokosov sladkor se lahko uporablja praktiฤno povsod, ฤe vam le odgovarja njegov rahlo karamelni okus. Z njim lahko sladkate hladne in tople jedi, na primer ฤaj, kavo in kakav, uporabljate ga lahko pri peki slaลกฤic, kot so piลกkoti in biskviti, ter pri pripravi presnih sladic in sladoleda. Nepogreลกljiv je pri doma narejeni ฤokoladi, za katero potrebujete ลกe pravi, ekoloลกko pridelani kakav v prahu ter kakavovo maslo in/ali kokosovo olje.
Katera naravna sladila ลกe lahko uporabimo?
Zgoraj naลกteta naravna sladila so le nekatera izmed moลพnih izbir. V dobro zaloลพenih trgovinah lahko najdete ลกe druge. Na primer melaso, gost, temen sirup, stranski produkt iz sladkornega trsa, ki ลกe vsebuje vse vitamine in minerale, ki so kristalnemu sladkorju odvzete, pa grozdni sirup ter razliฤne, iz ลพit pridobljene sirupe. Med slednjimi so najpogostejลกi riลพev, koruzni, pลกeniฤni in ovseni sirup.
Kljub temu, da obstajajo naravna sladila, veliko boljลกa od obiฤajnega sladkorja (bodisi zaradi niลพjega glikemiฤnega indeksa bodisi veฤje vsebnosti vitaminov in mineralov), pa se moramo zavedati, da z nobenim sladilom ne velja pretiravati. Vitamine in minerale raje poiลกฤimo v sveลพem sadju in zelenjavi, ลพitaricah in stroฤnicah, sladila pa naj bodo del prehrane le obฤasno. Naravna sladila so vseeno ลกe vedno neke vrste sladkor, ki ga, roko na srce, โpotrebujemoโ zgolj za obฤasno โcrkljanjeโ. Prepriฤanje, da si takลกna sladila lahko privoลกฤimo v neomejenih koliฤinah, je torej (ลพal) zmotno.
In ลกe โฆ Slajenje s sadjem
Sladilom se lahko povsem izognete, za sladek okus pa poskrbite s sveลพim in/ali suhim sadjem.
Sveลพe sadje (na primer banana)
Vฤasih je ลพe preprost sadeลพ dovolj, da zadovolji ลพeljo po sladkem. Dobro zrele banane so odliฤen nadomestek sladkorja. Pretlaฤen sadeลพ primeลกajte masi za piลกkote ali zmesi za palaฤinke. Sladkorja tako sploh ne boste potrebovali. Banane so odliฤno obnesejo tudi v raznih kremah in pudingih. Preprost ฤokoladni puding pripravite tako: v meลกalniku zmeลกajte polovico dobro zrelega avokada, zrelo banano in presni kakav v prahu. Po ลพelji dodajte med, agavin ali javorjev sirup. ล ฤepec soli bo ฤokoladni okus le ลกe poudaril, tako kot tudi zaฤimbe, ki jih lahko dodaste, pa naj bo to cimet, vanilja ali kardamom, za bolj pogumne pa ลกฤep kajenskega popra.
Suho sadje (dateljni, rozine, suhe slive, marelice)
Najbolj sladki so dateljni in rozine, sledijo suhe slive in marelice. Pred uporabo suho sadje namoฤite v vodi za vsaj 15 minut, da se prijetno zmehฤa. Vode ne zavrzite, ampak jo uporabite v receptih. Suho sadje nareลพite in ga primeลกajte kosmiฤem, pecivu ali piลกkotom. Precejลกnja novost na prodajnih policah sta datljev sirup in datljeva pasta, ki pa jo lahko naredite tudi sami.
Nasveti za bolj zdravo sladkanje:
- Ne kupujete industrijsko pripravljenih piลกkotov โ specite jih sami, iz polnovredne moke, oreลกkov, semen in suhega sadja, za dodatno sladkanje pa uporabite eno izmed zgoraj naลกtetih sladil.
- Ko se odpravite na obisk in/ali silvestrovanje, za sladkanje poskrbite vi. Doma pripravljenega kolaฤa, pripravljenega iz zdravih sestavin in sladkorjev, bodo gostitelji ลกe kako veseli, vi pa boste poskrbeli, da se bodo tako oni kot vi sami sladkali zdravo.
- Nekatera naravna sladila kot je stevia so veliko slajลกa od obiฤajnega sladkorja, zato jih uporabljajte zmerno.
- Otrok nikar ne prikrajลกajte za okusne ฤokoladne tablice โ lotos jim ฤokolado pripravite sami. Presni kakav sladite s kokosovim sladkorjem, primeลกajte stopljeno kokosovo maลกฤobo in/ali kakavovo maslo. Zmes nadevajte v modelฤke ali razmaลพite po peki papirju in ohladite v hladilniku. Osnovni zmesi lahko dodate vaniljo v prahu, cimet, lupinico bio pomaranฤe, drobno sesekljano suho sadje in oreลกฤke. Igrajte se!
- ฤe v kuhinji niste najbolj veลกฤi ali pa celo nimate peฤice, pripravite odliฤne presne kroglice. Nasekljajte poljubne oreลกฤke in suho sadje, dodajte kokosovo moko, sladilo in presni kakav. Vse skupaj oblikujte v ฤvrste kroglice in dobili boste odliฤne, zdrave ter hitro pripravljene praline.

