Naravna sladila

Naši vsakodnevni obroki so po navadi polni sladkorja. Najslabše pri tem pa je to, da je večina the sladil sintetičnih, zato jih naše telo težko prebavi, rezultat tega pa je maščoba. Posledice pa so lahko tudi nevarne: npr. debelost, sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, arthritis, …

Predstavljamo vam nekaj naravnih sladil, ki so lahko dostopna pri nas:

Nektar agave

Nektar modre agave vsebuje 90% fruktoze in je bolj sladek kot navadni sladkor. Viskoznost agave pa je nekje med medom ter javorjevem sirupom.

Sirup rjavega riža

Je sladilo in vsebuje 50% kompleksnih karbohidratov, katere po navadi prebavljamo približno 2 uri, kar nam daje energijo dalj časa.

Med

Ima več kalorij kot rafiniran sladkor. Domači med pa bi naj imel celo zdravilne učinke in bi naj vseboval encime ter manjše količine mineralov in vitaminov B-kompleks.

Stevia

Je narajena iz izvlečka rastline “Rebaudiana stevia“ in se ponaša s tem, da ne vsebuje nič ogljikovih hidratov. Je pa tudi približno 300-krat bolj sladka od sladkorja.

Javorjev sirup

Če kupujete javorjev sirup glejte, da je ta resnično narajen iz javorja in ni le cenejša različica javorjvega sirupa, nasičena s fruktozo. Javorjev sirup je po podatkih dober vir antioksidantov.

Kliknite na ← → za premikanje