DomovZdravje & prehranaNaravna sladila - posladkajte se bolj zdravo!

Naravna sladila – posladkajte se bolj zdravo!

Naravna sladila so tista sladila, ki so ฤim manj predelana in vsebujejo sestavine, ki so koristne za naลกe zdravje.

Vsi kdaj pa kdaj hrepenimo po sladkem. Hkrati se vse bolj zavedamo, kako ลกkodljiv je preฤiลกฤen, beli, tako imenovani namizni sladkor. Vpliva na diabetes, ลกkoduje zobem, iz kosti ฤrpa kalcij in tako povzroฤa osteoporozo. Je glavni krivec odveฤnih kilogramov, pomanjkanja energije in teลพav s koลพo, pogosta ter pretirana uporaba pa lahko poruลกi delovanje celotnega hormonskega sistema.

Naravna sladila so na voljo bodisi v prahu ali tekoฤini (sirupu), pridobljena iz rastlin in sladkih sadeลพev. Ker pa se tako po vsebnosti hranil kot po okusu med seboj precej razlikujejo, hkrati pa vsa naravna sladila niso primerna za sladkanje vseh jedi, vam ponujamo pregled, s pomoฤjo katerega lahko izberete tisto sladilo, ki vas bo najbolj prepriฤalo.

Preveฤ umetnih in rafiniranih sladil

Ob vsakodnevnim opozorilom o ลกkodljivosti dolgoroฤne in pretirane uporabe belega rafinirange sladkorja za naลกe zdravje, se vse veฤ ljudi odloฤa za alternativne oblike sladil โ€“ to so naravna sladila, s katerimi se nam ni potrebno popolnoma odreฤi sladkim gurmanskim uลพitkom, le da imamo zato manj slabe vesti. ลฝe z zamenjavo belega sladkorja s trsnim, nerefiniramo boste naredili majhen korak k bolj zdravemu naฤinu ลพivljenja, seveda pa morate biti pazljivi, da je resniฤno pravi sladkor, ne le pobarvan beli sladkor.

Naลกi vsakodnevni obroki so po navadi polni sladkorja. Pravzaprav se beli sladkor nahaja ลพe v toliko izdelkih, da vฤasih niti pomislimo ne veฤ, koliko sladkorja smo dejansko zauลพili. Obstaja tudi kar nekaj sintetiฤnih sladil, ki jih naลกe telo teลพko prebavi, rezultat tega pa je ลกe veฤ maลกฤobnih oblog. Posledice pa so lahko tudi nevarne: npr. debelost, sladkorna bolezen, bolezni srca in oลพilja, artritis, โ€ฆ

Naravna sladila, ki jih lahko kupimo pri nas

Predstavljamo vam, katera naravna sladila so dostopna pri nas:

Agavin sirup

Agavin sirup je v zadnjem ฤasu eno najbolj priljubljenih sladil. Sirup je slajลกi od sladkorja in medu, njegov okus spominja pa med vsemi sladili najbolj spominja na obiฤajen kristalni sladkor z rahlo sadno noto.

Sirup listov agave

Agavin sirup pridelujejo iz razliฤnih vrst agave, najpogosteje iz modre, ki po veฤini uspeva v Mehki in juลพni Afriki. Za pridobivanje nektarja uporabljajo rastlino, ki doseลพe vsaj 7 let. Odreลพejo liste, iz njenih sredic pa iztisnejo sok. Tega nato filtrirajo in segrevajo, s ฤimer spremenijo sestavo soka.

Vsi niso enaki

Sirupi agave se med seboj lahko precej razlikujejo. Nekateri so zelo svetli, drugi temnejลกi. Barva sirupa je odvisna od stopnje procesiranja. Svetel sirup je zagotovo slabลกa izbira, saj so iz njega poleg barve odstranjeni minerali. Mehaniฤno odstranjevanje prihaja iz ลพelje po ฤim bolj naravnem produktu, torej takลกnem brez izrazitega vonja in okusa. Uลพivanje takลกnega sirupa je najbolj podobno sladkorju, ลพal pa ne le po okusu, temveฤ tudi po osiromaลกeni hranilni vrednosti.

Dobre plati

Dobra plat agavinega sirupa je v njegovem glikemiฤnem indeksu. Ta nam pove, kako hitro se dvigne sladkor v krvi. Vrednost agavinega sirupa se giblje okoli ลกtevilke 17, kar je izredno nizka ลกtevilka. Agavin sirup je baziฤen in v manjลกih koliฤinah ne vpliva na porast kandide. Deluje kot blag probiotik in ureja prebavo. Hkrati naj bi izboljลกal celo absorpcijo nekaterih vitaminov in mineralov, zauลพitih s preostalo hrano. Prednost je, da sirup ne kristalizira, temveฤ ostane v tekoฤi obliki. Kljub, v primerjavi s sladkorjem, veliko niลพjemu glikemiฤnemu indeksu pa agavin sirup vsebuje precej kalorij, zato v veฤjih koliฤinah lahko vpliva na poveฤanje teลพe in stanje zob.

ล e ena agavinih slabosti

Slaba stran agavinega sirupa je ลกe visoka vrednost fruktoze. Kljub temu, da gre za povsem naravno obliko sladkorja, visokofruktozna ลพivila niso priporoฤljiva. Fruktozo navadno najdemo v sadju. ลฝe dolgo je znano, da prevelika koliฤina naenkrat zauลพitega sadja ni zaลพelena. Fruktoza lahko oslabi inzulinsko toleranco in vpliva na poveฤanje vrednosti maลกฤob v krvi. Zato kljub nizkemu glikemiฤnemu indeksu vseeno ni dobra izbira za diabetike. Po nekaterih raziskavah fruktoza ne zavira teka, zato se zlahka zgodi, da jo pojemo preveฤ.

Previdno pri nakupu

Nasadi agave so pogosto onesnaลพeni s pesticidi, zato je treba poudariti, da je izbira ekoloลกkega agavinega sirupa ลกe kako pomembna. Prav tako pri nakupu dajte prednost temnejลกi agavi, ki vsebuje veฤ hranil, sirup pa med procesom pridelave ni bil predelan tako kot svetlejลกe razliฤice. Agavin sirup svetlih odtenkov je bil najverjetneje segret pri previsokih temperaturah. S tem je izgubil ลกtevilne vitamine, minerali in encime, ostala pa je le visoka vrednost fruktoze in t. i. prazne kalorije. Agavin sirup ni v tem primeru niฤ manj ลกkodljiv kot beli sladkor โ€“ ฤe ne ลกe bolj.

Uporaba

Agavin sirup se lahko uporablja za sladkanje kave in ฤajev, kot dodatek smoothijem, odliฤno se obnese v presnih slaลกฤicah in pekovskih izdelkih. Zmeลกan z vodo in premazan po biskvitu uspeลกno ohranja njegovo vlaลพnost, namesto medu ga lahko uporabite za preliv sadnih solat. Sirup lahko uporabljate tudi v omakah in marinadah za meso. Ker je sirup slajลกi od sladkorja (pribliลพno 1,5-krat), ga dozirajte manj.

Naravna sladila

Javorjev sirup

Javorjev sirup je eno najbolj priljubljenih sladil, predvsem v Kanadi in Zdruลพenih drลพavah Amerike. Pri stoodstotnem sirupu gre za povsem naravno sladilo, narejeno iz drevesnega soka sladkornega, rdeฤega ali ฤrnega javora.

Pridobivanje sirupa

Sirup pridobivajo iz javorjevega soka, ki je produkt debla drevesa sladkornega javorja. Po vrtanju debel vsaj 30 let starih dreves iz njih izteฤe sok. Sok prevrejo, s ฤimer izhlapi voda, sok pa se zgosti v sirup. Iz enega drevesa sicer priteฤe ogromno soka, a s hlapenjem dobijo le okoli liter sirupa. Priprava sirupa se nadaljuje s segrevanjem, filtriranjem in pasteriziranjem. Pravi ฤas za pridobivanje soka je dokaj kratek. Omejen je na le nekaj mesecev, in sicer od konca februarja do sredine aprila. ฤŒas pridobivanja sirupa vpliva na konฤni produkt โ€“ ne le v barvi, temveฤ tudi v okusu in sestavi.

Oznaka z razredi

Prvi sirupi so svetlejลกih barv in blaลพjega okusa. Poznejลกe kot je pridobivanje, temnejลกi je sirup, njegov okus pa vse bolj intenziven.  Sirupi so navadno oznaฤeni z razredi A, B, C in D. Razlikujejo se ลพe na prvi pogled. Tisti, oznaฤeni s ฤrko A, so najsvetlejลกi, pogosto pa tudi najbolj preฤiลกฤeni in zato manj kakovostni, saj hkrati vsebujejo najmanj koristnih snovi. So tudi manj sladki od temnejลกih vrst sirupa. Temnejลกi kot je sirup, manj preฤiลกฤen je, navadno tudi slajลกi, a bolj kaloriฤen. Kljub temu temnejลกi kot je sirup, veฤ koristnih snovi vsebuje. Opozorilo: sirup pogosto meลกajo z manj kakovostnimi sladili, kot je koruzni sirup, za piko na i pa ลกe z barvili in nekaterimi drugimi aditivi โ€“ umetnimi okusi in kemikalijami. Zato pazite, da izberete ฤist, 100% sirup. Z ekoloลกko pridelavo ne boste brcnili v temo.

Zmernost

Naravno sladilo vsebuje okoli 65 % sladkorja, zato je zmernost vsekakor priporoฤljiva. Je kar trikrat slajลกi od trsnega sladkorja, kljub vsemu pa vsebuje manj kalorij. Prav tako se ne more pohvaliti z viลกino glikemiฤnega indeksa. Ta je pri javorjevem sirupu sicer ลกe vedno niลพja kot pri belem sladkorju, ne more pa konkurirati prej omenjenem agavinemu sirupu. Glikemiฤni indeks javorjevega sirupa se namreฤ giblje okoli ลกtevila 54. Javorjev sirup zato lahko vpliva na krvni sladkor in ni priporoฤljiv za ljudi, ki trpijo za diabetesom.

Naravno sladilo z bonusom

Visokemu deleลพu sladkorja in ne povsem prepriฤljivemu glikemiฤnemu indeksu pa lahko uspeลกno konkurira dejstvo o hranilni sestavi javorjevega sirupa. V njem je namreฤ precej vitaminov in mineralov. Kalcij, cink, fosfor, kalij, ลพelezo, mangan in magnezij so nekateri najpomembnejลกi minerali, med vitamini pa izstopajo vitamini B2, B5 in B6, folna kislina, vitamin A ter biotin. ฤŒist javorjev sirup vsebuje ลกe ลกtevilne pomembne aminokisline in antioksidante. Deluje protivnetno in protibakterijsko, uporaba pa naj bi pomagala pri ลกtevilnih kroniฤnih boleznih. Vsebnost cinka vpliva na zaลกฤito srca in oลพilja ter skrbi, predvsem za moลกke, reproduktivne organe. Pomanjkanje cinka v prostati lahko privede do raka ali poveฤane prostate. Na zdravje spolnih hormonov vpliva tudi mangan. Ta hkrati skrbi ลกe za delovanje imunskega sistema, pospeลกuje celjenje ter lajลกa razliฤna vnetja.

Uporaba

Uporaba je zelo ลกiroka. Z njim uspeลกno nadomestimo navadni beli sladkor. Javorjev sirup tako dodamo kavi ali ฤaju, z njim sladkamo kosmiฤe in sladice, celo v sladoledih se odliฤno obnese. Zagotovo najbolj znana uporaba je preliv javorjevega sirupa ฤez debelejลกe, t. i. ameriลกke palaฤinke. Sveลพi, ลกe topli vaflji, pokapljani s sirupom, so ponekod v Ameriki ter v nekaterih predelih Evrope eden najbolj priljubljenih zajtrkov. Lahko jim dodate ลกe nekaj sveลพega sadja ali pa rezino popeฤene slanine. Tako kot prej omenjeni agavin sirup se tudi javorjev v kombinaciji s pikantnimi zaฤimbami odliฤno obnese v raznih marinadah, bodisi za meso ali peฤen tofu. Skupaj z limoninim sokom in gorฤico pa je sirup zanimiv preliv solatnih kroลพnikov. Pa ลกe nasvet: po odprtju javorjev sirup hranite v hladilniku.

Kokosov sladkor

Zagotovo najpopularnejลกe sladilo zadnjih nekaj let je kokosov sladkor. Pa je res tako zelo zdrav, da spada med naravna sladila?

Pridobivanje sladkorja

Kokosov sladkor pridobivajo iz koksove palme, natanฤneje iz sladkih in vodenih cvetov. Cvetove najprej oberejo, iz njih pridobijo sladko tekoฤino, ki jo nato poฤasi segrevajo, dokler voda povsem ne izpari. Rezultat so drobni rjavo obarvani kristali. Okus sladkorja popolnoma niฤ ne spominja na kokos, paฤ pa na neลพno karamelo. Za vzgojo kokosovih palm navadno ne uporabljajo niti gnojil niti pesticidov, zato tudi sladkor ne vsebuje kemikalij. V veฤjih koliฤinah kokosov sladkor pridelujejo v tropskih obmoฤjih, daleฤ najveฤji proizvajalec pa so Filipini.

Sladkor s hranili

Kokosov sladkor vsebuje kar nekaj hranljivih snovi. Je vir vitaminov B1, B2, B3 in B6 ter vsebuje tudi C-vitamin. Minerali, ki so zastopani v sladkorju, so kalij, magnezij, cink in ลพelezo. V primerjavi z belim sladkorjem ima dvakrat veฤ ลพeleza, ลกtirikrat veฤ magnezija in kar desetkratno koliฤino cinka. Kokosov sladkor vsebuje nekatere encime, inulin, ki upoฤasnjuje absorpcijo glukoze, in nekaj antioksidantov.

Vpliv na krvni sladkor

Sladkor iz kokosovih cvetov se lahko pohvali z dokaj nizko vrednostjo glikemiฤnega indeksa. Ta znaลกa okoli 35, zato se ogljikovi hidrati v telesu dokaj poฤasi pretvorijo v sladkor. Zaradi minimalnega dviga krvnega sladkorja naj bi bil primeren tudi za diabetike, ki pa se naj pred uporabo vseeno posvetujejo z osebnim zdravnikom. A naj vas dejstvo o nizkem glikemiฤnem indeksu ne razveseli prehitro. Kokosov sladkor vseeno je energijsko bogato ลพivilo, zato naj bo vaลกe vodilo zmernost.

Uporaba

Kokosov sladkor se lahko uporablja praktiฤno povsod, ฤe vam le odgovarja njegov rahlo karamelni okus. Z njim lahko sladkate hladne in tople jedi, na primer ฤaj, kavo in kakav, uporabljate ga lahko pri peki slaลกฤic, kot so piลกkoti in biskviti, ter pri pripravi presnih sladic in sladoleda. Nepogreลกljiv je pri doma narejeni ฤokoladi, za katero potrebujete ลกe pravi, ekoloลกko pridelani kakav v prahu ter kakavovo maslo in/ali kokosovo olje.

Katera naravna sladila ลกe lahko uporabimo?

Zgoraj naลกteta naravna sladila so le nekatera izmed moลพnih izbir. V dobro zaloลพenih trgovinah lahko najdete ลกe druge. Na primer melaso, gost, temen sirup, stranski produkt iz sladkornega trsa, ki ลกe vsebuje vse vitamine in minerale, ki so kristalnemu sladkorju odvzete, pa grozdni sirup ter razliฤne, iz ลพit pridobljene sirupe. Med slednjimi so najpogostejลกi riลพev, koruzni, pลกeniฤni in ovseni sirup.

Kljub temu, da obstajajo naravna sladila, veliko boljลกa od obiฤajnega sladkorja (bodisi zaradi niลพjega glikemiฤnega indeksa bodisi veฤje vsebnosti vitaminov in mineralov), pa se moramo zavedati, da z nobenim sladilom ne velja pretiravati. Vitamine in minerale raje poiลกฤimo v sveลพem sadju in zelenjavi, ลพitaricah in stroฤnicah, sladila pa naj bodo del prehrane le obฤasno. Naravna sladila so vseeno ลกe vedno neke vrste sladkor, ki ga, roko na srce, โ€˜potrebujemoโ€™ zgolj za obฤasno โ€˜crkljanjeโ€™. Prepriฤanje, da si takลกna sladila lahko privoลกฤimo v neomejenih koliฤinah, je torej (ลพal) zmotno.

In ลกe โ€ฆ Slajenje s sadjem

Sladilom se lahko povsem izognete, za sladek okus pa poskrbite s sveลพim in/ali suhim sadjem.

Sveลพe sadje (na primer banana)

Vฤasih je ลพe preprost sadeลพ dovolj, da zadovolji ลพeljo po sladkem. Dobro zrele banane so odliฤen nadomestek sladkorja. Pretlaฤen sadeลพ primeลกajte masi za piลกkote ali zmesi za palaฤinke. Sladkorja tako sploh ne boste potrebovali. Banane so odliฤno obnesejo tudi v raznih kremah in pudingih. Preprost ฤokoladni puding pripravite tako: v meลกalniku zmeลกajte polovico dobro zrelega avokada, zrelo banano in presni kakav v prahu. Po ลพelji dodajte med, agavin ali javorjev sirup. ล ฤepec soli bo ฤokoladni okus le ลกe poudaril, tako kot tudi zaฤimbe, ki jih lahko dodaste, pa naj bo to cimet, vanilja ali kardamom, za bolj pogumne pa ลกฤep kajenskega popra.

Suho sadje (dateljni, rozine, suhe slive, marelice)

Najbolj sladki so dateljni in rozine, sledijo suhe slive in marelice. Pred uporabo suho sadje namoฤite v vodi za vsaj 15 minut, da se prijetno zmehฤa. Vode ne zavrzite, ampak jo uporabite v receptih. Suho sadje nareลพite in ga primeลกajte kosmiฤem, pecivu ali piลกkotom. Precejลกnja novost na prodajnih policah sta datljev sirup in datljeva pasta, ki pa jo lahko naredite tudi sami.

Nasveti za bolj zdravo sladkanje:

  • Ne kupujete industrijsko pripravljenih piลกkotov โ€“ specite jih sami, iz polnovredne moke, oreลกkov, semen in suhega sadja, za dodatno sladkanje pa uporabite eno izmed zgoraj naลกtetih sladil.
  • Ko se odpravite na obisk in/ali silvestrovanje, za sladkanje poskrbite vi. Doma pripravljenega kolaฤa, pripravljenega iz zdravih sestavin in sladkorjev, bodo gostitelji ลกe kako veseli, vi pa boste poskrbeli, da se bodo tako oni kot vi sami sladkali zdravo.
  • Nekatera naravna sladila kot je stevia so veliko slajลกa od obiฤajnega sladkorja, zato jih uporabljajte zmerno.
  • Otrok nikar ne prikrajลกajte za okusne ฤokoladne tablice โ€“ lotos jim ฤokolado pripravite sami. Presni kakav sladite s kokosovim sladkorjem, primeลกajte stopljeno kokosovo maลกฤobo in/ali kakavovo maslo. Zmes nadevajte v modelฤke ali razmaลพite po peki papirju in ohladite v hladilniku. Osnovni zmesi lahko dodate vaniljo v prahu, cimet, lupinico bio pomaranฤe, drobno sesekljano suho sadje in oreลกฤke. Igrajte se!
  • ฤŒe v kuhinji niste najbolj veลกฤi ali pa celo nimate peฤice, pripravite odliฤne presne kroglice. Nasekljajte poljubne oreลกฤke in suho sadje, dodajte kokosovo moko, sladilo in presni kakav. Vse skupaj oblikujte v ฤvrste kroglice in dobili boste odliฤne, zdrave ter hitro pripravljene praline.
Prijava
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E