Kitajski kapus res premalo poznamo. Okusno hrano, ki je tudi zelo zdrava in vsestransko uporabna, ki jo sejemo konec julija ali celo avgusta, lahko uporabimo za pripravo solate, ยปลกpinaฤeยซ ali celo namesto ลกpargljev. Poznamo ga tudi pod imenom kitajsko zelje, vendar se razlikuje od navadnega zelja in predvsem potrebuje drugaฤne razmere za rast kot naลกe, slovensko zelje. Ni teลพavno, vendar zelo dobro in predvsem zdravo!
Morda res nosi ime zelja, vendar je po strukturi in znaฤilnostih veliko tesneje v sorodstvu z repo in raste hitreje kot zelje. Njegovi listi so kodrasti, korenine pa ลกibke, in ฤeprav ga ne moremo kisati, ga lahko dolgo skladiลกฤimo. Njegovi podolgovati kodrasti listi svetlo zelene barve so zelo uporabni in v kuhinji jih lahko pripravimo hitreje kot obiฤajno zelje.
Setev kitajskega zelja
Kitajsko zelje ne prenaลกa dobro visokih temperatur, zato ga sejemo konec julija ali v zaฤetku avgusta. Ob previsokih temperaturah gre namreฤ zelo hitro rad v cvet. ฤe ga posejete prezgodaj, bo tako zaradi vroฤine ลกel zelo hitro v cvet. Najraje ima vrtno zemljo, srednje teลพko, dovolj obogateno s humusom in drugimi hranilnimi snovmi. Ker ima slabe korenine, a velike liste, potrebuje veliko vode in ga moramo zato ves ฤas zalivati. Sejemo ga, kot smo ลพe omenili, poleti in najlepลกe uspeva v topli jeseni. Priporoฤamo vam, da ga sejete tam, kjer ste poprej pobrali prvi krompir, stroฤji fiลพol, grah ali celo korenje.
Zrastel bo v dveh mesecih in takrat ga lahko tudi ลพe poberete. Lahko ga celo posejete v bolj skromni zemlji, vendar ne pozabite, da zaradi peลกฤenosti in uboลพnosti te zemlje potrebuje ลกe veฤ zalivanja kot obiฤajno, pa tudi ob pomanjkanju hranil ne bo tako dobro rastel. Poskrbite, da bo posejan v ravnih vrstah v razmaku 40 x 30 centimetrov. Ker presajanja ne prenaลกa dobro, ga odsvetujemo, saj tako zaฤasno ustavimo njegovo rast, v pozni jeseni pa je prehladno, da bi dobro oblikoval glave.
Shranjevanje pridelka
Ko ga enkrat posejete, se bo kaj hitro prikazal na povrลกju in v pribliลพno 40โ45 dneh po setvi do popolnosti razvil liste. A to ลกe ne pomeni, da jih tedaj lahko poberete, saj se mora dokonฤno razviti ลกe glava v sredici, ki za to potrebuje ลกe dodatne tri tedne. V tej zadnji fazi zalivanje ni veฤ potrebno. Vseeno pa morate ves ฤas paziti, da ga ne zaraste plevel, ki ga v tem primeru lahko zaduลกi. Pazite tudi na ลกkodljivce, ki se z njim radi prehranjujejo, predvsem stenice in bolhaฤi, zato si preskrbite ekoloลกke pripravke proti tem nepridipravom.
Ker se glave oblikujejo z razliฤno hitrostjo, poskrbite, da jih odreลพete, ko so za to godne, da tako naredite prostor za nove glave. ฤe imajo dovolj prostora, rezanje ni nujno, sveลพ ostane kar dolgo ฤasa in zlepa ne zmrzne. Glave za skladiลกฤenje pobirajte le v suhem vremenu in ovojnih listov ne odreลพite, paฤ pa jih pustite na glavi, da jo med skladiลกฤenjem ลกฤitijo. Najbolje je, da jih shranjujete pri 0 ยฐC, preลพivi pa najveฤ โ5 ยฐC. ฤe ga boste previdno hranili, ga lahko tako uporabljate celo pol leta, vendar pa ga zavijte v ฤasopisni papir in ga hranite v hladnejลกem prostoru, najbolje v kleti. V hladilniku namreฤ zdrลพi pribliลพno ลกtirinajst dni, ฤe je pri tem ovit v prozorno folijo. Priporoฤajo tudi, da jih s spodnjim delom zakopljete v pesek in da jihโ preden jih shranite โ pustite, da dva dni venijo na soncu, ker se tako bolje ohranijo.
Kitajsko zelje je dobro za vse
Kitajsko zelje vsebuje veliko balastnih snovi, folno kislino in antioksidante ter ลกtevilne vitamine. Med njimi A, B1, B2 in C. V njem najdete tudi niacin, beljakovine, maลกฤobe, ogljikove hidrate ter fosfor, magnezij, ลพelezo, kalij in kalcij in fluor. Njegova prednost je lahka prebavljivost, saj veliko manj napenja kot obiฤajno zelje in je zato primerno tudi za ljudi, ki imajo teลพave s prebavo ali uลพivajo dietno hrano. Izvrstno tudi ureja prebavo in pomaga krepiti srce in urejati teลพave z oลพiljem, pospeลกi kri in skrbi za zdravje naลกih ลพlez.
Ima mil in osveลพujoฤ okus in vsebuje zelo malo kalorij. Uporabljamo ga lahko na razliฤne naฤine; sredica je zelo okusna za solato, rebra kitajskega zelja pa lahko pripravimo kot ลกparglje. Iz mladega zelja naredimo ยปลกpinaฤoยซ, pozneje, ko so glave dokonฤno razvite, lahko le-te uporabljamo na enak naฤin kot ohrovt.