DomovVrt & VrtnarjenjeVzgojite kitajsko zelje

Vzgojite kitajsko zelje

Kitajski kapus res premalo poznamo. Okusno hrano, ki je tudi zelo zdrava in vsestransko uporabna, ki jo sejemo konec julija ali celo avgusta, lahko uporabimo za pripravo solate, ยปลกpinaฤeยซ ali celo namesto ลกpargljev. Poznamo ga tudi pod imenom kitajsko zelje, vendar se razlikuje od navadnega zelja in predvsem potrebuje drugaฤne razmere za rast kot naลกe, slovensko zelje. Ni teลพavno, vendar zelo dobro in predvsem zdravo!

Morda res nosi ime zelja, vendar je po strukturi in znaฤilnostih veliko tesneje v sorodstvu z repo in raste hitreje kot zelje. Njegovi listi so kodrasti, korenine pa ลกibke, in ฤeprav ga ne moremo kisati, ga lahko dolgo skladiลกฤimo. Njegovi podolgovati kodrasti listi svetlo zelene barve so zelo uporabni in v kuhinji jih lahko pripravimo hitreje kot obiฤajno zelje.

Kitajsko zelje

Setev kitajskega zelja

Kitajsko zelje ne prenaลกa dobro visokih temperatur, zato ga sejemo konec julija ali v zaฤetku avgusta. Ob previsokih temperaturah gre namreฤ zelo hitro rad v cvet. ฤŒe ga posejete prezgodaj, bo tako zaradi vroฤine ลกel zelo hitro v cvet. Najraje ima vrtno zemljo, srednje teลพko, dovolj obogateno s humusom in drugimi hranilnimi snovmi. Ker ima slabe korenine, a velike liste, potrebuje veliko vode in ga moramo zato ves ฤas zalivati. Sejemo ga, kot smo ลพe omenili, poleti in najlepลกe uspeva v topli jeseni. Priporoฤamo vam, da ga sejete tam, kjer ste poprej pobrali prvi krompir, stroฤji fiลพol, grah ali celo korenje.

Zrastel bo v dveh mesecih in takrat ga lahko tudi ลพe poberete. Lahko ga celo posejete v bolj skromni zemlji, vendar ne pozabite, da zaradi peลกฤenosti in uboลพnosti te zemlje potrebuje ลกe veฤ zalivanja kot obiฤajno, pa tudi ob pomanjkanju hranil ne bo tako dobro rastel. Poskrbite, da bo posejan v ravnih vrstah v razmaku 40 x 30 centimetrov. Ker presajanja ne prenaลกa dobro, ga odsvetujemo, saj tako zaฤasno ustavimo njegovo rast, v pozni jeseni pa je prehladno, da bi dobro oblikoval glave.

Shranjevanje pridelka

Ko ga enkrat posejete, se bo kaj hitro prikazal na povrลกju in v pribliลพno 40โ€’45 dneh po setvi do popolnosti razvil liste. A to ลกe ne pomeni, da jih tedaj lahko poberete, saj se mora dokonฤno razviti ลกe glava v sredici, ki za to potrebuje ลกe dodatne tri tedne. V tej zadnji fazi zalivanje ni veฤ potrebno. Vseeno pa morate ves ฤas paziti, da ga ne zaraste plevel, ki ga v tem primeru lahko zaduลกi. Pazite tudi na ลกkodljivce, ki se z njim radi prehranjujejo, predvsem stenice in bolhaฤi, zato si preskrbite ekoloลกke pripravke proti tem nepridipravom.

Kitajsko zelje in shranjevanje

Ker se glave oblikujejo z razliฤno hitrostjo, poskrbite, da jih odreลพete, ko so za to godne, da tako naredite prostor za nove glave. ฤŒe imajo dovolj prostora, rezanje ni nujno, sveลพ ostane kar dolgo ฤasa in zlepa ne zmrzne. Glave za skladiลกฤenje pobirajte le v suhem vremenu in ovojnih listov ne odreลพite, paฤ pa jih pustite na glavi, da jo med skladiลกฤenjem ลกฤitijo. Najbolje je, da jih shranjujete pri 0 ยฐC, preลพivi pa najveฤ โ€’5 ยฐC. ฤŒe ga boste previdno hranili, ga lahko tako uporabljate celo pol leta, vendar pa ga zavijte v ฤasopisni papir in ga hranite v hladnejลกem prostoru, najbolje v kleti. V hladilniku namreฤ zdrลพi pribliลพno ลกtirinajst dni, ฤe je pri tem ovit v prozorno folijo. Priporoฤajo tudi, da jih s spodnjim delom zakopljete v pesek in da jihโ€’ preden jih shranite โ€’ pustite, da dva dni venijo na soncu, ker se tako bolje ohranijo.

Kitajsko zelje je dobro za vse

Kitajsko zelje vsebuje veliko balastnih snovi, folno kislino in antioksidante ter ลกtevilne vitamine. Med njimi A, B1, B2 in C. V njem najdete tudi niacin, beljakovine, maลกฤobe, ogljikove hidrate ter fosfor, magnezij, ลพelezo, kalij in kalcij in fluor. Njegova prednost je lahka prebavljivost, saj veliko manj napenja kot obiฤajno zelje in je zato primerno tudi za ljudi, ki imajo teลพave s prebavo ali uลพivajo dietno hrano. Izvrstno tudi ureja prebavo in pomaga krepiti srce in urejati teลพave z oลพiljem, pospeลกi kri in skrbi za zdravje naลกih ลพlez.

Ima mil in osveลพujoฤ okus in vsebuje zelo malo kalorij. Uporabljamo ga lahko na razliฤne naฤine; sredica je zelo okusna za solato, rebra kitajskega zelja pa lahko pripravimo kot ลกparglje. Iz mladega zelja naredimo ยปลกpinaฤoยซ, pozneje, ko so glave dokonฤno razvite, lahko le-te uporabljamo na enak naฤin kot ohrovt.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E