DomovZdravje & prehranaVisokobeljakovinska rastlinska dieta

Visokobeljakovinska rastlinska dieta

Eden izmed najpogostejลกih pomislekov, povezanih z izkljuฤno rastlinsko hrano, je, da s tovrstnim prehranjevanjem teลพko pokrijemo potrebe telesa po beljakovinah. ล e vedno je namreฤ pogosto prepriฤanje, da lahko beljakovine najdemo predvsem v ลพivalskih izdelkih, medtem ko rastline praktiฤno ne vsebujejo beljakovin.

Vendar pa je resnica precej drugaฤna. Tudi mnoga ลพivila rastlinskega izvora vsebujejo visok deleลพ beljakovin. Tako tudi vegani veฤinoma brez posebnih teลพav zauลพijejo zadostno koliฤino beljakovin. To velja celo za tiste, ki so nadpovpreฤno telesno aktivni, kar pomeni, da je poveฤana tudi njihova potreba po beljakovinah. Navsezadnje obstaja precej โ€“ oziroma vse veฤ โ€“ vrhunskih ลกportnikov, ki so vegani.

Za koga je primerna visokobeljakovinska rastlinska dieta?

Visokobeljakovinska rastlinska dieta je lahko tudi dobra izbira za vse, ki poskuลกate shujลกati, saj tako uลพijete pozitivne vplive poveฤanega vnosa beljakovin na proces hujลกanja, pri tem pa se izognete nevarnostim, povezanim z uลพivanjem veฤje koliฤine ลพivalskih izdelkov.

Rastlinska ลพivila z najviลกjim deleลพem beljakovin in kako poskrbeti za zadosten vnos vseh esencialnih aminokislin

Kako torej sestaviti obroke, ฤe se odloฤite za visokobeljakovinsko rastlinsko dieto? Priporoฤljivo je, da je osrednji del obroka vsaj eno izmed ลพivil, ki vsebujejo nadpovpreฤno veliko beljakovin. Med drugim sodijo na ta seznam:

  • sejtan (ยปpลกeniฤno mesoยซ, ki se pripravlja z izpiranjem pลกeniฤne moke, s ฤimer se odstrani ลกkrobnati del โ€“ tako nam ostanejo predvsem beljakovine, natanฤneje gluten; sejtan lahko pripravite kar sami, saj priprava ne zahteva posebnih pripomoฤkov ali zelo kompleksnih kuharskih veลกฤin),
  • tofu,
  • tempeh (fermentirana razliฤica tofuja z rahlo oreลกฤkastim okusom),
  • leฤa,
  • ฤiฤerika,
  • fiลพol v zrnju,
  • stroฤji fiลพol,
  • soja,
  • grah,
  • kvinoja โ€ฆ

Vidimo torej, da lahko na tem seznamu najdemo predvsem stroฤnice in izdelke iz stroฤnic. Vendar pa obstaja tudi nekaj drugih ลพivilih rastlinskega izvora, v katerih se nahaja precej beljakovin โ€“ na primer v semenih (lanena semena, semena chie itn.), v oreลกฤkih in celo v spirulini.

Pri izkljuฤno rastlinski prehrani morate biti sicer nekoliko bolj pozorni na to, da zajamete celotni nabor esencialnih aminokislin, torej tistih, ki jih naลกe telo ne more tvoriti samo. Med esencialne aminokisline uvrลกฤamo izolevcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin in levcin. Poleg tega obstajajo tudi t. i. pogojno esencialne aminokisline, ki jih je telo sicer praviloma sposobno sintetizirati samo, vendar pa se v doloฤenih okoliลกฤinah to spremeni (npr. v primeru bolezni), in aminokisline, ki so esencialne le za otroke, saj jih njihovo telo ลกe ne more tvoriti v zadostnih koliฤinah.

ฤŒeprav sicer ni nujno, da vsak obrok vkljuฤuje vse esencialne aminokisline, pa morate vendarle paziti, da katere izmed njih ne boste zanemarjali predolgo. Potencialnemu pomanjkanju doloฤenih esencialnih aminokislin se v primeru veganske prehrane najlaลพe izognete tako, da uลพivate ฤim bolj raznolik nabor ลพivil. Obstaja nekaj rastlinskih ลพivil, ki veljajo za t. i. popolne beljakovine, torej takลกne, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline v zadostnih koliฤinah. To so na primer kvinoja, soja in ajda. Obenem pa lahko vse esencialne aminokisline zajamemo tudi z mnogimi preprostimi kombinacijami rastlinskih ลพivil. Takลกne kombinacije so denimo:

  • riลพ + fiลพol,
  • ฤiฤerika + sezamova pasta/tahini (humus),
  • spirulina + oreลกฤki/semena (npr. v obliki ลกejka),
  • araลกidovo maslo + kruh,
  • grah + testenine,
  • sejtan + leฤa (npr. v enolonฤnici).
Sejtan

Recept za pripravo sejtana:

Iz moke in vode zamesite hlebฤek, kot bi pripravljali kruh. Najbolje je uporabiti kar navadno pลกeniฤno belo moko, saj je deleลพ glutena โ€“ torej beljakovine, ki jo ลพelimo izolirati โ€“ tu najveฤji. ฤŒe imate ฤas, hlebฤek za pribliลพno eno uro poloลพite v posodo z vodo, sicer pa lahko ta korak tudi preskoฤite.

Nato se zaฤne izpiranje pod tekoฤo vodo. Medtem testo vseskozi neลพno mesite oziroma ga poskuลกajte obdrลพati ฤim bolj skupaj, da vam ne razpade pretirano. Povsem normalno je sicer, da se tekstura vmes precej spreminja in da postaja vse bolj gumijasta. Pri izpiranju je priporoฤljivo uporabljati cedilo, da bo voda tako sproti odtekala. Sprva bo voda zelo bela oziroma motna, saj se bodo izloฤale veฤje koliฤine ลกkroba, postopoma pa bo postajala vedno ฤistejลกa. Po pribliลพno 10โ€“15 minutah izpiranja, ko je voda ลพe skoraj povsem bistra, hlebฤek pa se je vidno skrฤil in postal precej gumijast, je ฤas za kuhanje.

Sejtan skuhajte v vodi, ki ste ji dodali poljubne zaฤimbe in/ali sveลพo zelenjavo. Ker se bo med kuhanjem volumen sejtana precej poveฤal, pazite na to, da boste uporabili dovolj velik lonec. Ko voda zavre, zmanjลกajte temperaturo in sejtan v pokritem loncu kuhajte ลกe pribliลพno od pol ure do eno uro, da se navzame okusov.

Tako pripravljen sejtan lahko hranite v hladilniku nekaj dni, po ลพelji pa ga lahko tudi zamrznete. Ko ga potrebujete, preprosto odreลพite kos ลพelene velikosti in ga uporabite v izbranem receptu. Sejtan lahko na primer popeฤete v ponvi ali ga speฤete v peฤici. Po ลพelji pa ga lahko tudi nareลพete na manjลกe koลกฤke in ga uporabite za pripravo golaลพev, polnjenih paprik, sarm ipd.ย 

Kaj pa beljakovinski praลกki?

Na trลพiลกฤu je mogoฤe opaziti tudi vse veฤjo ponudbo veganskih oz. rastlinskih beljakovin v prahu, ki predstavljajo dobro alternativo sirotkinim beljakovinam (t. i. whey). Izdelane so lahko na primer iz soje, a ฤe se morda izogibate soji oziroma izdelkom iz nje, imate obenem na voljo ลกe ลกtevilne druge moลพnosti. Beljakovinski praลกki, ki predstavljajo izolirano oziroma moฤno koncentrirano obliko beljakovin, se med drugim izdelujejo iz graha, riลพa, konoplje in celo iz buฤnih semen. Obenem so na voljo tudi meลกanice, ki so izdelane s kombiniranjem beljakovin iz razliฤnih virov. Pri nakupu morate biti pozorni predvsem na to, da izberete resniฤno kakovostne beljakovine v prahu. To pomeni, da se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo umetne dodatke, na primer za izboljลกevanje okusa, saj lahko ti dolgoroฤno ogrozijo vaลกe zdravje.

Visokobeljakovinska rastlinska dieta recepti

Ideje za sestavo jedilnika pri visokobeljakovinski rastlinski dieti

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj idej za obroke oz. jedi, sestavljene iz izkljuฤno ลพivil rastlinskega izvora, ki vsebujejo nadpovpreฤno veliko beljakovin in ki so lahko tako dobra izbira pri hujลกanju.

Zajtrk

1. VEGANSKA BELJAKOVINSKA OMLETA

Sestavine:

  • 150 gramov tofuja
  • 2 ลพlici humusa
  • 1 ลพlica koruznega ลกkroba
  • skodelica zelenjave po izbiri
  • 2 stroka nasekljanega ฤesna
  • ลกฤep soli
  • ลกฤep popra
  • ลกฤep mlete paprike

Priprava:

Peฤico segrejte na 190 stopinj Celzija. Vmes oฤistite izbrano zelenjavo in jo nareลพite na manjลกe koลกฤke ter odcedite tofu. ฤŒesen za minuto ali dve popraลพite na malce olja, da zadiลกi. Nato ga skupaj s tofujem, koruznim ลกkrobom, humusom in zaฤimbami stresite v kuhinjski meลกalnik. Sestavine premeลกajte, da dobite gosto maso za omleto. Po potrebi dodajte malce vode, a s koliฤino ne pretiravajte.

Popraลพite zelenjavo. Pribliลพno ฤetrtino zelenjave nato stresite v rahlo namaลกฤeno ponev, ki je primerna tudi za uporabo v peฤici, in dodajte ลกe maso za omleto. Maso previdno razporedite, nato pa vse skupaj pecite na ลกtedilniku pribliลพno 5 minut. Ko postanejo robovi vsaj nekoliko suhi, ponev prestavite v peฤico in pecite omleto ลกe pribliลพno 10โ€“15 minut. Tik pred koncem dodajte ลกe preostanek zelenjave, da se segreje. Na koncu omleto preprosto vzemite iz ponve ter jo prepognite in postrezite.

2. OVSENI KOSMIฤŒI Z OKUSOM BOROVNIฤŒEVE SIROVE TORTEย 

Sestavine:

  • 100 gramov ovsenih kosmiฤev
  • 100 gramov sveลพih ali zamrznjenih borovnic
  • 1 ลพlica agavinega sirupa (ali sladila po ลพelji)
  • 1 ลพlica limoninega soka
  • 1 ลพlica semen chie
  • 100 gramov predhodno namoฤenih indijskih oreลกฤkov
  • rastlinsko mleko po izbiri
  • ยฝ ลพliฤke vaniljevega izvleฤka
  • 1 ลพlica beljakovin v prahu (po ลพelji)

Priprava:

Borovnice pribliลพno 5 minut kuhajte pri nizki temperaturi. Nato jih odstavite s ลกtedilnika ter jim primeลกajte ยฝ ลพlice limoninega soka in enako koliฤino agavinega sirupa ter semena chie, da dobite dลพemu podobno meลกanico.

V meลกalniku zmeลกajte indijske oreลกฤke, rastlinsko mleko, beljakovine v prahu (ฤe jih boste uporabili) ter preostanek limoninega soka in agavinega sirupa.

V veฤji steklen kozarec nasujte polovico ovsenih kosmiฤev, nato dodajte borovniฤev dลพem in zakljuฤite s ลกe eno plastjo kosmiฤev. Povsem na koncu sledi ลกe plast kreme iz indijskih oreลกฤkov. Kozarec postavite v hladilnik vsaj za nekaj ur, najbolje pa ฤez noฤ.

Malica

1. BELJAKOVINSKE PLOล ฤŒICE

Sestavine:

  • 200 gramov mletih ovsenih kosmiฤev
  • 50 gramov rastlinskih beljakovin v prahu
  • ยผ ลพliฤke soli
  • ยผ ลพliฤke sode bikarbone
  • 1 ลพlica agavinega sirupa (ali sladila po ลพelji)
  • 50 mililitrov mandljevega oz. poljubnega rastlinskega mleka
  • 1 ลพliฤka izvleฤka vanilje
  • 3 ลพlice koลกฤkov temne ฤokolade
  • 1 ลพlica kokosovega olja
  • 4 ลพlice araลกidovega masla

Priprava:

Manjลกi pekaฤ obloลพite s papirjem za peko. Zmeลกajte mlete ovsene kosmiฤe, beljakovine v prahu in sodo bikarbono. Dodajte ลกe agavin sirup, 3 ลพlice araลกidovega masla, rastlinsko mleko in vaniljo. Maso nato sploลกฤite in enakomerno razporedite po pekaฤu. Stalite ฤokolado, kokosovo olje in preostanek araลกidovega masla ter meลกanico prelijte po osnovni masi. Pekaฤ postavite v zamrzovalnik za najmanj 2 uri, nato pa izreลพite ploลกฤice ลพelene velikosti.

2. HUMUSOV POSLADEK

Sestavine:

  • 250 gramov kuhane ฤiฤerike
  • 2 avokada
  • 2 ลพlici tahinija
  • 100 gramov izkoลกฤiฤenih datljev
  • 4 ลพlice kakava
  • ยฝ ลพliฤke vaniljevega izvleฤka
  • 150 mililitrov rastlinskega mleka (oziroma po potrebi)
  • koลกฤki sadja za okrasitev/pomakanje

Priprava:

Vse sestavine stresite v kuhinjski meลกalnik in meลกajte, da dobite gladko zmes, podobno pudingu. Desert nato nadevajte v posodice, ki jih je priporoฤljivo za nekaj ฤasa postaviti v hladilnik. Po ลพelji postrezite s koลกฤki sadja. Humusov posladek lahko v hladilniku poฤaka pribliลพno 2โ€“3 dni. ฤŒe ลพelite, lahko namesto tahinija uporabite tudi araลกidovo maslo.

Kosilo/veฤerja

1. LEฤŒNA ล TRUCA

Sestavine:

  • 1 ลพlica olja
  • 1 ฤebula
  • 3 stroki ฤesna
  • pest sveลพih ลกampinjonov
  • 1 korenฤek
  • 400 gramov kuhanega belega fiลพola
  • 400 gramov kuhane leฤe
  • 1 ลพlica sojine omake
  • 4 ลพlice kvasnih kosmiฤev (po ลพelji)
  • zaฤimbe po okusu
  • ovseni kosmiฤi (po potrebi)

Priprava:

Peฤico segrejte na 180 stopinj Celzija in obloลพite pekaฤ s papirjem za peko. Na olju popraลพite ฤesen in ฤebulo, nato pa dodajte ลกe ลกampinjone in nariban korenฤek ter praลพite ลกe nekaj minut. Dodajte ลกe druge sestavine in celotno zmes rahlo pretlaฤite s pripomoฤkom za pripravo pireja. ฤŒe je zmes presuha, dodajte ลกe malce vode, ฤe je premokra, pa malo ovsenih kosmiฤev. Nato leฤno ลกtruco pecite pribliลพno 40โ€“45 minut, da postane skorjica zlato rjave barve in hrustljava. 

2. RIลฝEVI REZANCI S SEJTANOM IN ฤŒRNIM FIลฝOLOM

Sestavine:

  • 200 gramov kuhanega ฤrnega fiลพola
  • 3 stroki ฤesna
  • 2 ลพlici sojine omake
  • meลกanica azijskih zaฤimb
  • 1 ลพlica riลพevega kisa
  • 1 ลพlica araลกidovega masla
  • ลกฤep popra
  • 175 gramov predhodno mariniranega sejtana
  • ยฝ ลพlice koruznega ลกkroba
  • 1 ลพlica olja
  • 150 gramov blitve
  • 1 ฤebula
  • riลพevi rezanci (ali riลพ)

Priprava:

V meลกalnik stresite polovico fiลพola, ฤesen, sojino omako, zaฤimbe, riลพev kis in araลกidovo maslo. Po potrebi dodajte ลกe malce vode, da dobite gosto omako. Sejtan, narezan na koลกฤke, povaljajte v koruznem ลกkrobu in ga nato na hitro popecite na malce olja. Nato vzemite koลกฤke sejtana iz voka, v katerem popraลพite ฤebulo in blitvo. Dodajte ลกe preostanek fiลพola, omako in koลกฤke sejtana, povsem na koncu pa ลกe riลพeve rezance. Dobro premeลกajte in postrezite.

3. POLNJENA MUล KATNA BUฤŒA

Sestavine:

  • 1 muลกkatna buฤa
  • 1 ลพlica limoninega soka
  • 1 steblo pora
  • 3 stebla zelene
  • 300 gramov gobic
  • 200 gramov kuhane ฤiฤerike
  • skodelica kuhanega kostanja
  • 4 ลพlice paradiลพnikove mezge
  • ยฝ ลพliฤke posuลกenega timijana
  • 1 ลพliฤka dimljene paprike v prahu
  • ลกฤep kajenskega popra
  • sol

Priprava:

Buฤo prereลพite in postrgajte vsebino v posebno posodo. Nato buฤno maso natrite s soljo, poprom in limoninim sokom. Na malce olja prepraลพite na koลกฤke narezan por in zeleno, nato dodajte ลกe koลกฤke gob in ฤiฤeriko. Odstavite s ลกtedilnika ter primeลกajte pretlaฤene kostanje, buฤno meso, timijan, dimljeno papriko in po potrebi ลกe malce soli. Z maso nato napolnite izdolbeni polovici buฤ. Pecite pribliลพno 25โ€“30 minut, pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Postrezite z rahlo poduลกeno zelenolistno zelenjavo ali pa s porcijo kvinoje in s solato po izbiri.

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E