Eden izmed najpogostejลกih pomislekov, povezanih z izkljuฤno rastlinsko hrano, je, da s tovrstnim prehranjevanjem teลพko pokrijemo potrebe telesa po beljakovinah. ล e vedno je namreฤ pogosto prepriฤanje, da lahko beljakovine najdemo predvsem v ลพivalskih izdelkih, medtem ko rastline praktiฤno ne vsebujejo beljakovin.
Vendar pa je resnica precej drugaฤna. Tudi mnoga ลพivila rastlinskega izvora vsebujejo visok deleลพ beljakovin. Tako tudi vegani veฤinoma brez posebnih teลพav zauลพijejo zadostno koliฤino beljakovin. To velja celo za tiste, ki so nadpovpreฤno telesno aktivni, kar pomeni, da je poveฤana tudi njihova potreba po beljakovinah. Navsezadnje obstaja precej โ oziroma vse veฤ โ vrhunskih ลกportnikov, ki so vegani.
Za koga je primerna visokobeljakovinska rastlinska dieta?
Visokobeljakovinska rastlinska dieta je lahko tudi dobra izbira za vse, ki poskuลกate shujลกati, saj tako uลพijete pozitivne vplive poveฤanega vnosa beljakovin na proces hujลกanja, pri tem pa se izognete nevarnostim, povezanim z uลพivanjem veฤje koliฤine ลพivalskih izdelkov.
Rastlinska ลพivila z najviลกjim deleลพem beljakovin in kako poskrbeti za zadosten vnos vseh esencialnih aminokislin
Kako torej sestaviti obroke, ฤe se odloฤite za visokobeljakovinsko rastlinsko dieto? Priporoฤljivo je, da je osrednji del obroka vsaj eno izmed ลพivil, ki vsebujejo nadpovpreฤno veliko beljakovin. Med drugim sodijo na ta seznam:
- sejtan (ยปpลกeniฤno mesoยซ, ki se pripravlja z izpiranjem pลกeniฤne moke, s ฤimer se odstrani ลกkrobnati del โ tako nam ostanejo predvsem beljakovine, natanฤneje gluten; sejtan lahko pripravite kar sami, saj priprava ne zahteva posebnih pripomoฤkov ali zelo kompleksnih kuharskih veลกฤin),
- tofu,
- tempeh (fermentirana razliฤica tofuja z rahlo oreลกฤkastim okusom),
- leฤa,
- ฤiฤerika,
- fiลพol v zrnju,
- stroฤji fiลพol,
- soja,
- grah,
- kvinoja โฆ
Vidimo torej, da lahko na tem seznamu najdemo predvsem stroฤnice in izdelke iz stroฤnic. Vendar pa obstaja tudi nekaj drugih ลพivilih rastlinskega izvora, v katerih se nahaja precej beljakovin โ na primer v semenih (lanena semena, semena chie itn.), v oreลกฤkih in celo v spirulini.
Pri izkljuฤno rastlinski prehrani morate biti sicer nekoliko bolj pozorni na to, da zajamete celotni nabor esencialnih aminokislin, torej tistih, ki jih naลกe telo ne more tvoriti samo. Med esencialne aminokisline uvrลกฤamo izolevcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin in levcin. Poleg tega obstajajo tudi t. i. pogojno esencialne aminokisline, ki jih je telo sicer praviloma sposobno sintetizirati samo, vendar pa se v doloฤenih okoliลกฤinah to spremeni (npr. v primeru bolezni), in aminokisline, ki so esencialne le za otroke, saj jih njihovo telo ลกe ne more tvoriti v zadostnih koliฤinah.
ฤeprav sicer ni nujno, da vsak obrok vkljuฤuje vse esencialne aminokisline, pa morate vendarle paziti, da katere izmed njih ne boste zanemarjali predolgo. Potencialnemu pomanjkanju doloฤenih esencialnih aminokislin se v primeru veganske prehrane najlaลพe izognete tako, da uลพivate ฤim bolj raznolik nabor ลพivil. Obstaja nekaj rastlinskih ลพivil, ki veljajo za t. i. popolne beljakovine, torej takลกne, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline v zadostnih koliฤinah. To so na primer kvinoja, soja in ajda. Obenem pa lahko vse esencialne aminokisline zajamemo tudi z mnogimi preprostimi kombinacijami rastlinskih ลพivil. Takลกne kombinacije so denimo:
- riลพ + fiลพol,
- ฤiฤerika + sezamova pasta/tahini (humus),
- spirulina + oreลกฤki/semena (npr. v obliki ลกejka),
- araลกidovo maslo + kruh,
- grah + testenine,
- sejtan + leฤa (npr. v enolonฤnici).
Recept za pripravo sejtana:
Iz moke in vode zamesite hlebฤek, kot bi pripravljali kruh. Najbolje je uporabiti kar navadno pลกeniฤno belo moko, saj je deleลพ glutena โ torej beljakovine, ki jo ลพelimo izolirati โ tu najveฤji. ฤe imate ฤas, hlebฤek za pribliลพno eno uro poloลพite v posodo z vodo, sicer pa lahko ta korak tudi preskoฤite.
Nato se zaฤne izpiranje pod tekoฤo vodo. Medtem testo vseskozi neลพno mesite oziroma ga poskuลกajte obdrลพati ฤim bolj skupaj, da vam ne razpade pretirano. Povsem normalno je sicer, da se tekstura vmes precej spreminja in da postaja vse bolj gumijasta. Pri izpiranju je priporoฤljivo uporabljati cedilo, da bo voda tako sproti odtekala. Sprva bo voda zelo bela oziroma motna, saj se bodo izloฤale veฤje koliฤine ลกkroba, postopoma pa bo postajala vedno ฤistejลกa. Po pribliลพno 10โ15 minutah izpiranja, ko je voda ลพe skoraj povsem bistra, hlebฤek pa se je vidno skrฤil in postal precej gumijast, je ฤas za kuhanje.
Sejtan skuhajte v vodi, ki ste ji dodali poljubne zaฤimbe in/ali sveลพo zelenjavo. Ker se bo med kuhanjem volumen sejtana precej poveฤal, pazite na to, da boste uporabili dovolj velik lonec. Ko voda zavre, zmanjลกajte temperaturo in sejtan v pokritem loncu kuhajte ลกe pribliลพno od pol ure do eno uro, da se navzame okusov.
Tako pripravljen sejtan lahko hranite v hladilniku nekaj dni, po ลพelji pa ga lahko tudi zamrznete. Ko ga potrebujete, preprosto odreลพite kos ลพelene velikosti in ga uporabite v izbranem receptu. Sejtan lahko na primer popeฤete v ponvi ali ga speฤete v peฤici. Po ลพelji pa ga lahko tudi nareลพete na manjลกe koลกฤke in ga uporabite za pripravo golaลพev, polnjenih paprik, sarm ipd.ย
Kaj pa beljakovinski praลกki?
Na trลพiลกฤu je mogoฤe opaziti tudi vse veฤjo ponudbo veganskih oz. rastlinskih beljakovin v prahu, ki predstavljajo dobro alternativo sirotkinim beljakovinam (t. i. whey). Izdelane so lahko na primer iz soje, a ฤe se morda izogibate soji oziroma izdelkom iz nje, imate obenem na voljo ลกe ลกtevilne druge moลพnosti. Beljakovinski praลกki, ki predstavljajo izolirano oziroma moฤno koncentrirano obliko beljakovin, se med drugim izdelujejo iz graha, riลพa, konoplje in celo iz buฤnih semen. Obenem so na voljo tudi meลกanice, ki so izdelane s kombiniranjem beljakovin iz razliฤnih virov. Pri nakupu morate biti pozorni predvsem na to, da izberete resniฤno kakovostne beljakovine v prahu. To pomeni, da se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo umetne dodatke, na primer za izboljลกevanje okusa, saj lahko ti dolgoroฤno ogrozijo vaลกe zdravje.
Ideje za sestavo jedilnika pri visokobeljakovinski rastlinski dieti
V nadaljevanju vam ponujamo nekaj idej za obroke oz. jedi, sestavljene iz izkljuฤno ลพivil rastlinskega izvora, ki vsebujejo nadpovpreฤno veliko beljakovin in ki so lahko tako dobra izbira pri hujลกanju.
Zajtrk
1. VEGANSKA BELJAKOVINSKA OMLETA
Sestavine:
- 150 gramov tofuja
- 2 ลพlici humusa
- 1 ลพlica koruznega ลกkroba
- skodelica zelenjave po izbiri
- 2 stroka nasekljanega ฤesna
- ลกฤep soli
- ลกฤep popra
- ลกฤep mlete paprike
Priprava:
Peฤico segrejte na 190 stopinj Celzija. Vmes oฤistite izbrano zelenjavo in jo nareลพite na manjลกe koลกฤke ter odcedite tofu. ฤesen za minuto ali dve popraลพite na malce olja, da zadiลกi. Nato ga skupaj s tofujem, koruznim ลกkrobom, humusom in zaฤimbami stresite v kuhinjski meลกalnik. Sestavine premeลกajte, da dobite gosto maso za omleto. Po potrebi dodajte malce vode, a s koliฤino ne pretiravajte.
Popraลพite zelenjavo. Pribliลพno ฤetrtino zelenjave nato stresite v rahlo namaลกฤeno ponev, ki je primerna tudi za uporabo v peฤici, in dodajte ลกe maso za omleto. Maso previdno razporedite, nato pa vse skupaj pecite na ลกtedilniku pribliลพno 5 minut. Ko postanejo robovi vsaj nekoliko suhi, ponev prestavite v peฤico in pecite omleto ลกe pribliลพno 10โ15 minut. Tik pred koncem dodajte ลกe preostanek zelenjave, da se segreje. Na koncu omleto preprosto vzemite iz ponve ter jo prepognite in postrezite.
2. OVSENI KOSMIฤI Z OKUSOM BOROVNIฤEVE SIROVE TORTEย
Sestavine:
- 100 gramov ovsenih kosmiฤev
- 100 gramov sveลพih ali zamrznjenih borovnic
- 1 ลพlica agavinega sirupa (ali sladila po ลพelji)
- 1 ลพlica limoninega soka
- 1 ลพlica semen chie
- 100 gramov predhodno namoฤenih indijskih oreลกฤkov
- rastlinsko mleko po izbiri
- ยฝ ลพliฤke vaniljevega izvleฤka
- 1 ลพlica beljakovin v prahu (po ลพelji)
Priprava:
Borovnice pribliลพno 5 minut kuhajte pri nizki temperaturi. Nato jih odstavite s ลกtedilnika ter jim primeลกajte ยฝ ลพlice limoninega soka in enako koliฤino agavinega sirupa ter semena chie, da dobite dลพemu podobno meลกanico.
V meลกalniku zmeลกajte indijske oreลกฤke, rastlinsko mleko, beljakovine v prahu (ฤe jih boste uporabili) ter preostanek limoninega soka in agavinega sirupa.
V veฤji steklen kozarec nasujte polovico ovsenih kosmiฤev, nato dodajte borovniฤev dลพem in zakljuฤite s ลกe eno plastjo kosmiฤev. Povsem na koncu sledi ลกe plast kreme iz indijskih oreลกฤkov. Kozarec postavite v hladilnik vsaj za nekaj ur, najbolje pa ฤez noฤ.
Malica
1. BELJAKOVINSKE PLOล ฤICE
Sestavine:
- 200 gramov mletih ovsenih kosmiฤev
- 50 gramov rastlinskih beljakovin v prahu
- ยผ ลพliฤke soli
- ยผ ลพliฤke sode bikarbone
- 1 ลพlica agavinega sirupa (ali sladila po ลพelji)
- 50 mililitrov mandljevega oz. poljubnega rastlinskega mleka
- 1 ลพliฤka izvleฤka vanilje
- 3 ลพlice koลกฤkov temne ฤokolade
- 1 ลพlica kokosovega olja
- 4 ลพlice araลกidovega masla
Priprava:
Manjลกi pekaฤ obloลพite s papirjem za peko. Zmeลกajte mlete ovsene kosmiฤe, beljakovine v prahu in sodo bikarbono. Dodajte ลกe agavin sirup, 3 ลพlice araลกidovega masla, rastlinsko mleko in vaniljo. Maso nato sploลกฤite in enakomerno razporedite po pekaฤu. Stalite ฤokolado, kokosovo olje in preostanek araลกidovega masla ter meลกanico prelijte po osnovni masi. Pekaฤ postavite v zamrzovalnik za najmanj 2 uri, nato pa izreลพite ploลกฤice ลพelene velikosti.
2. HUMUSOV POSLADEK
Sestavine:
- 250 gramov kuhane ฤiฤerike
- 2 avokada
- 2 ลพlici tahinija
- 100 gramov izkoลกฤiฤenih datljev
- 4 ลพlice kakava
- ยฝ ลพliฤke vaniljevega izvleฤka
- 150 mililitrov rastlinskega mleka (oziroma po potrebi)
- koลกฤki sadja za okrasitev/pomakanje
Priprava:
Vse sestavine stresite v kuhinjski meลกalnik in meลกajte, da dobite gladko zmes, podobno pudingu. Desert nato nadevajte v posodice, ki jih je priporoฤljivo za nekaj ฤasa postaviti v hladilnik. Po ลพelji postrezite s koลกฤki sadja. Humusov posladek lahko v hladilniku poฤaka pribliลพno 2โ3 dni. ฤe ลพelite, lahko namesto tahinija uporabite tudi araลกidovo maslo.
Kosilo/veฤerja
1. LEฤNA ล TRUCA
Sestavine:
- 1 ลพlica olja
- 1 ฤebula
- 3 stroki ฤesna
- pest sveลพih ลกampinjonov
- 1 korenฤek
- 400 gramov kuhanega belega fiลพola
- 400 gramov kuhane leฤe
- 1 ลพlica sojine omake
- 4 ลพlice kvasnih kosmiฤev (po ลพelji)
- zaฤimbe po okusu
- ovseni kosmiฤi (po potrebi)
Priprava:
Peฤico segrejte na 180 stopinj Celzija in obloลพite pekaฤ s papirjem za peko. Na olju popraลพite ฤesen in ฤebulo, nato pa dodajte ลกe ลกampinjone in nariban korenฤek ter praลพite ลกe nekaj minut. Dodajte ลกe druge sestavine in celotno zmes rahlo pretlaฤite s pripomoฤkom za pripravo pireja. ฤe je zmes presuha, dodajte ลกe malce vode, ฤe je premokra, pa malo ovsenih kosmiฤev. Nato leฤno ลกtruco pecite pribliลพno 40โ45 minut, da postane skorjica zlato rjave barve in hrustljava.
2. RIลฝEVI REZANCI S SEJTANOM IN ฤRNIM FIลฝOLOM
Sestavine:
- 200 gramov kuhanega ฤrnega fiลพola
- 3 stroki ฤesna
- 2 ลพlici sojine omake
- meลกanica azijskih zaฤimb
- 1 ลพlica riลพevega kisa
- 1 ลพlica araลกidovega masla
- ลกฤep popra
- 175 gramov predhodno mariniranega sejtana
- ยฝ ลพlice koruznega ลกkroba
- 1 ลพlica olja
- 150 gramov blitve
- 1 ฤebula
- riลพevi rezanci (ali riลพ)
Priprava:
V meลกalnik stresite polovico fiลพola, ฤesen, sojino omako, zaฤimbe, riลพev kis in araลกidovo maslo. Po potrebi dodajte ลกe malce vode, da dobite gosto omako. Sejtan, narezan na koลกฤke, povaljajte v koruznem ลกkrobu in ga nato na hitro popecite na malce olja. Nato vzemite koลกฤke sejtana iz voka, v katerem popraลพite ฤebulo in blitvo. Dodajte ลกe preostanek fiลพola, omako in koลกฤke sejtana, povsem na koncu pa ลกe riลพeve rezance. Dobro premeลกajte in postrezite.
3. POLNJENA MUล KATNA BUฤA
Sestavine:
- 1 muลกkatna buฤa
- 1 ลพlica limoninega soka
- 1 steblo pora
- 3 stebla zelene
- 300 gramov gobic
- 200 gramov kuhane ฤiฤerike
- skodelica kuhanega kostanja
- 4 ลพlice paradiลพnikove mezge
- ยฝ ลพliฤke posuลกenega timijana
- 1 ลพliฤka dimljene paprike v prahu
- ลกฤep kajenskega popra
- sol
Priprava:
Buฤo prereลพite in postrgajte vsebino v posebno posodo. Nato buฤno maso natrite s soljo, poprom in limoninim sokom. Na malce olja prepraลพite na koลกฤke narezan por in zeleno, nato dodajte ลกe koลกฤke gob in ฤiฤeriko. Odstavite s ลกtedilnika ter primeลกajte pretlaฤene kostanje, buฤno meso, timijan, dimljeno papriko in po potrebi ลกe malce soli. Z maso nato napolnite izdolbeni polovici buฤ. Pecite pribliลพno 25โ30 minut, pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Postrezite z rahlo poduลกeno zelenolistno zelenjavo ali pa s porcijo kvinoje in s solato po izbiri.