ŽivaliPasja Vročina: poletna vročina, njene pasti in dopustovanje z ljubljenčki

Pasja Vročina: poletna vročina, njene pasti in dopustovanje z ljubljenčki

MORDA VAS ZANIMA

Poletje in vroči poletni dnevi so pred nami. Prinašajo nam obilo zadovoljstva in sproščenega dopustniškega vzdušja. Vročina in predvsem vročinski valovi pa prinašajo tudi nevarnost za naše hišne ljubljenčke, kar velja predvsem za pse in mačke, ki v koži nimajo žlez znojnic, razen v šapicah. To zahteva našo dodatno pozornost.

- Oglas -

Žleze znojnice imajo pomembno vlogo pri uravnavanju temperaturnega stanja v organizmu, saj z izločanjem znoja pospešujejo hlajenje. Ljudje se na vročini začnemo potiti in si tako uravnavamo, nižamo telesno temperaturo. Psi in muce se hladijo izključno prek jezika. V vročini zelo pospešeno dihajo, zato imajo na široko odprt gobček, iz katerega visi jezik. Ta je vlažen in z izparevanjem sline hladi kri, ki se pretaka v jeziku.

Psa nikar ne puščajte v avtu!

Jasno nam mora biti, da tak sistem hlajenja organizma pri višjih temperaturah ni učinkovit. To pomeni, da lahko zelo hitro zataji, kar privede do zelo nevarnega pregretja, tako imenovane hipertermije, in življenjske ogroženosti živali. Izrednega pomena je, da v vročih dneh svojim živalim zagotovimo zadostno senco oz. možnost, da se umaknejo pred vročino. To moramo kot lastniki imeti vedno v mislih, tudi če se neodgovorno odločimo in pustimo psa v avtu, ko samo za trenutek skočimo v trgovino. Ta trenutek se lahko mimogrede zavleče za 10 ali 20 minut, in če je avto na soncu, lahko pride do pregretja psa. Če smo bili tako neprevidni in neodgovorni, da se nam je to zgodilo, ga moramo čim prej zaviti v mokro brisačo, da ga začnemo hladiti, takoj pa poiščemo tudi pomoč pri veterinarju. Na žalost zelo hitro pride do sprememb v krvi, do edema možganov in drugih zdravstvenih težav, ki so kljub zdravljenju lahko usodne.

Poskrbite za dostop do sveže vode in prilagodite vsakodnevni režim

Sveža voda je življenjsko pomembna in jo moramo svojim živalim zagotoviti, še posebno v vročini. Vodo v posodici za pitje moramo večkrat zamenjati, da ne postane postana in polna sline. Poletni vročini moramo prilagoditi tudi režim prehranjevanja. Živali v vročini po navadi ne jedo. Obrok jim ponudimo najbolje pozno zvečer ali zgodaj zjutraj. Obroke lahko količinsko in s tem tudi kalorično zmanjšamo, da dodatno ne obremenimo organizma. To velja predvsem za starejše in bolne živali. Najboljša izbira je briketirana suha hrana, ki se na poletni vročini ne usmradi in pokvari. Kosi mesa, drobovine ali ostanki z mize so lahko že v 12 urah polni črvov in hudo smrdeči. Ob uživanju takšne hrane se lahko pojavijo driska, bruhanje ali celo mnogo bolj nevarna zastrupitev z bakterijami. Psa peljemo na sprehod zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se ozračje ohladi, vmes pa samo toliko, da opravi fiziološke potrebe.

Dopustovanje z ljubljenčkom

Poleti pri marsikaterih lastnikih kosmatinčkov prihaja do dileme, ali naj svojega ljubljenčka vzamejo na dopust ali ne. Razložimo dilemo s stališča kužka. Pes je zelo vdana in zvesta žival, ki ne potrebuje počitnic, kot jih pojmujemo ljudje, ki se na dopustu sproščamo, razvedrimo in napolnimo s pozitivno energijo. Pes je sproščen in maksimalno srečen vedno, kadar je v družbi svojega lastnika oz. družine. Ti mu predstavljajo krdelo, v katerem živi, kjer je na varnem, ljubljen, sproščen in v katerem maksimalno uživa. Ko se njegovo krdelo premakne na počitnice, si zato vsekakor želi biti zraven. Vseeno mu je, kam gredo, pomembno mu je le, da gre s svojimi lastniki, s svojo družino – s svojim krdelom. Še posebno kužki, ki živijo v mestih, v stolpnicah in se gibljejo predvsem po betonu in asfaltu, na dopustu tudi uživajo. Presrečni so, ko lahko divjajo po travnikih nekje na deželi ali se s svojim lastnikom sprehajajo po manj obljudenih obmorskih poteh. Menim, da tudi kužek potrebuje odmik od vsakdana, in če se to zgodi z njegovimi lastniki, bo maksimalno srečen in zadovoljen.

Kopanje v morski vodi

- Oglas -

Morska voda ni problematična za kopanje psov, prej lahko trdim nasprotno – da je pravo zdravilo za celo vrsto težav s kožo. Psi, ki imajo pogosto rdeče tačke in se ližejo med prsti, imajo najpogosteje težave z glivicami, ki se razmnožijo po njihovi koži in med prsti. Za take pse je morska voda celo priporočljiva, saj ima izrazite protiglivične lastnosti. Že vsakodnevna hoja po morski vodi lahko v nekaj dnevih privede do drastičnega izboljšanja bolezenskega stanja med prsti. Rdečina se začne umirjati, pes se bistveno manj liže. Priporočam le, da se pes zvečer oz. po vsakem kopanju v morju umije v sladki vodi. Lahko ga na primer operemo s tušem, saj tako preprečimo morebitno draženje in skelenje kože zaradi soli. Ne silimo ga k plavanju v globoki vodi, če tega noče, saj se mu lahko morje krepko zameri. Zadostuje, če samo hodi po vodi in se pozneje morda vanjo tudi uleže.

NAJNOVEJŠE