0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPripravite svoj sejtan – poceni pšenično meso, bogato z beljakovinami!

Pripravite svoj sejtan – poceni pšenično meso, bogato z beljakovinami!

MORDA VAS ZANIMA

Sejtan, ki izvira iz azijske kulinarike, postaja vse bolj priljubljena rastlinska alternativa mesu. Čeprav je osnovna sestavina za njegovo izdelavo pšenica oziroma pšenična moka, pa se po sestavi od nje kar precej razlikuje. Po teksturi močno spominja na meso, s pomočjo začimb pa lahko pričarate tudi podoben okus. Tako je sejtan zelo priljubljeno živilo pri vegetarijancih, veganih in vseh, ki želijo zmanjšati uživanje mesa.

- Oglas -

Hranilna vrednost sejtana

Ogromno različnih možnosti priprave in struktura, podobna mesu, nista edina razloga za vse večjo razširjenost sejtana. Navdušuje namreč tudi njegova hranilna vrednost, saj gre za enega najboljših rastlinskih virov beljakovin. 100 gramov sejtana vsebuje kar približno 75 gramov beljakovin, a praktično nič maščob in nezdravega holesterola. Po drugi strani pa sejtan ni najboljša izbira za ljudi, ki so alergični ali intolerantni na gluten. Natanko to je namreč sejtan. Omenili smo že, da je izdelan iz pšenične moke, ki pa ji med postopkom priprave odstranijo škrobnati del. Tako ostane le gluten v čisti obliki. Nekateri sicer menijo, da je gluten nasploh neprimeren za uživanje, torej tudi za vse tiste, ki nimajo celiakije. Mnenja glede tega so sicer precej deljena, a večinoma velja, da zmerne količine glutena ljudem, ki niso pretirano občutljivi, ne povzročajo škode.

Recept za pripravo sejtana

Danes lahko sicer v večini naših trgovin kupimo sejtan, priprave pa se lahko lotite tudi sami. Postopek je precej enostaven in ne zahteva veliko sestavin. Osnovni sestavini sta pravzaprav samo moka in voda, potrebovali pa boste še nekaj začimb, ki jih lahko povsem prilagodite svojemu okusu. Tako pripravljen sejtan bo tudi bistveno cenejši od kupljenega. Izdelate ga lahko tudi v večjih količinah, saj bo sejtan kar nekaj časa počakal v hladilniku, lahko pa ga tudi zamrznete.

Sestavine:

- Oglas -
  • 800 gramov bele ali polnozrnate moke,
  • 1 liter vode,
  • začimbe in zelenjava po želji.

Priprava:

Moko in vodo dobro pregnetite, da dobite testo, ki spominja na tistega za pripravo kruha ali pice. Vodo dodajajte postopoma, dokler ne dosežete prave gostote. Testo ne sme biti lepljivo, prav tako pa ne pretrdo. Pustite počivati v hladni vodi približno pol ure. Posodo, v kateri se nahaja testo, nato premestite pod tekočo vodo, ki naj bo čim hladnejša, in začnite počasi gnesti. Vodo, ki se nabira v posodi, sproti odlivajte. Pazite, da vam testo ne razpade. Sprva bo voda zelo motna oziroma bela, postopoma pa boste opazili, da postaja vse bolj čista. Tudi masa oziroma velikost testa se bo občutno zmanjšala. Mesite, dokler ni voda skoraj povsem čista. Opazili boste, da je postalo testo gumijasto, kar je znak, da ste na pravi poti.

Ko dosežete želeno teksturo (običajno traja približno 10 minut), zaprite vodo in premestite sejtan v večji lonec s čisto vodo. Dodajte izbrane začimbe (npr. sol, poper, rdečo papriko, sojino omako, česen) in jušno zelenjavo. Kuhajte približno eno uro, da se sejtan navzame okusov. Po koncu kuhanja bo kos sejtana precej večji kot na začetku, zato pazite, da izberete dovolj velik lonec. Ko je sejtan kuhan, odlijte vodo in ga razrežite na poljubno velike kose. Tako pripravljen sejtan lahko uporabite v praktično vseh receptih, v katerih bi običajno uporabili meso.

.

NAJNOVEJŠE