Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
ŽivaliPsička, ki pomiri otroke pred travmatičnim pričanjem na sodišču

Psička, ki pomiri otroke pred travmatičnim pričanjem na sodišču

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da lahko živali priskočijo človeku na pomoč v največjih stiskah, a psička Merel še posebej izstopa pri svoji sposobnosti nudenja utehe v hudih časih. Gre za mešanko labradorke in bernske planšarke, ki pomaga kanadski organizaciji za zaščito otroških prič, in sicer tako, da pomiri otroke, ki so primorani pričati na sodišču.

- Oglas -

Merel

Tovrstna pričanja so že sama po sebi precej stresna in pogosto tudi travmatična, pri otrocih pa je celotna izkušnja še toliko bolj naporna. Psička Merel tako nastopa v vlogi nekakšne terapevtke, ki pripravi otroke na pričanje ter jim pomaga, da se pomirijo in preusmerijo misli. Ko jo potrebujejo, položi glavo v njihovo naročje, se pridruži otroku, ki sedi na tleh, in podobno. Uboga vsako navodilo, ki ji ga da njena dreserka. 18-mesečna psička se je ekipi kanadskega sodišča, ki se ukvarja predvsem z reševanjem sporov, povezanih z družinsko problematiko, pridružila oktobra. Kljub kratki »delovni dobi« je postala nepogrešljiva pri številnih postopkih.

Psička Merel vskoči, ko človeške sposobnosti odpovejo

Rachel Merel, vodja programa za zaščito otroških prič in glavna dreserka Merel, je povedala, da so otroci, s katerimi se srečuje, prestali že ogromno hudega. V mnogih primerih gre za žrtve spolnih zlorab, ropov in drugih zločinov. Pričanje na sodišču tako zanje pomeni, da se morajo ponovno soočiti z zločincem, kar neizogibno privede do odpiranja starih ran in podoživljanja travme. Preden se jim je pridružila Merel, je postopek priprave potekal tako, da so otrokom razložili, da stvari, ki so se zgodile, nikakor niso bile njihova krivda in da je njihova naloga zgolj to, da povedo resnico. Pomirjajoče besede pa pogosto niso bile dovolj, da bi se otroci zares pomirili. Odkar je poleg Merel, je delo precej lažje. Že njena pomirjajoča prisotnost v prostoru in počasni gibi otroke navdajo z občutkom varnosti in miru. Psička poleg tega ne laja in ne proizvaja drugih zvokov. Samo tam je, v tišini, pripravljena, da nudi oporo.

Vrednost, ki se je ni mogoče izraziti z denarjem

Nad prisotnostjo Merel je navdušena tudi sodnica Eleanor Schnall, ki to delo opravlja že vrsto let. Zaveda se, da so sodišča lahko zelo zastrašujoča že s svojo arhitekturo, zato meni, da morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da ljudem olajšajo čas, ki ga preživijo tam. Opazila je, da je psička skorajda nekakšen magnet za mlade in otroke, ki v hipu preusmerijo svojo pozornost nanjo. Psičko je tako primerjala z živo plišasto igračo. Prihajalo naj bi celo do tega, da otroci po končanem pričanju ne želijo zapustiti sodišča, saj se nočejo posloviti od Merel.

- Oglas -

Program za zaščito prič se sicer financira izključno iz donacij, kar velja tudi za vse stroške, povezane z Merel, kot so veterinarska oskrba, hrana, ležišče in drugi pripomočki. Psička naj bi bila po nekaterih ocenah zaradi zahtevnega treninga, ki ga ima za sabo, in izjemnih sposobnosti vredna kar 30.000 dolarjev. A vsem, ki so se že kdaj srečali z Merel, je jasno, da je njeno resnično vrednost nemogoče ujeti v številke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×