0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaRešitve za kopičenje vode v telesu: nič več napihnjenosti in otečenih nog!

Rešitve za kopičenje vode v telesu: nič več napihnjenosti in otečenih nog!

MORDA VAS ZANIMA

Imate pogosto občutek napihnjenosti? Se stalno pritožujete, ker so vaše noge močno otečene? V tem primeru obstaja precejšnja verjetnost, da imate težave s prekomernim kopičenjem tekočine v telesu. Zadrževanje prevelikih količin vode v telesu oziroma v tkivih je značilno za t. i. edem. Pogosto so prizadeta stopala in noge, vendar pa lahko pride do težav tudi v drugih delih telesa. Kaj so najpogostejši razlogi za ta pojav in katere so najboljše naravne rešitve, lahko preverite v nadaljevanju.

- Oglas -

Otečene noge

Pretiravanje s soljo, stres in drugi problematični dejavniki

Za prekomerno kopičenje vode v telesu je pogosto kriv povečan vnos natrija, kar običajno pomeni pretiravanje s soljo. Med najverjetnejše razloge za težave sodijo še slaba prekrvavitev, premalo fizične aktivnosti, pomanjkanje določenih vitaminov, vensko popuščanje, stres, nosečnost, menstruacija, visoke temperature zraka, alergije, povišan krvni tlak, ledvične, srčne in jetrne težave, motnje delovanja ščitnice ter uporaba hormonske kontracepcije. Prekomerno zadrževanje tekočine v telesu običajno privede do zatečenih telesnih delov, možni simptomi pa so še okornost sklepov, nagla sprememba telesne teže in občutek napihnjenosti. V nekaterih primerih pride tudi do povišanja krvnega tlaka in pospešenega srčnega utripa.

Regrat

Izsledki različnih študij potrjujejo, da je regrat izjemno učinkovit naravni diuretik, kar pomeni, da bo poskrbel za odstranjevanje prekomernih količin vode iz telesa. Regrat poleg tega vsebuje veliko kalija, ki znižuje raven natrija v telesu. Ker je bogat z magnezijem, pa pomaga ublažiti tudi napihnjenost, ki je povezana s približujočo se menstruacijo. Zavrite 2,5 decilitra vode, ki jo prelijte po eni žlički posušenega regrata. Počakajte 10 minut, nato pa precedite in popijte. Čaj si lahko pripravite do trikrat dnevno. Uporabite lahko tudi regratovo tinkturo ali prehranska dopolnila na osnovi regrata.

- Oglas -

Peteršilj

Med najboljše naravne diuretike uvrščamo tudi peteršilj, iz katerega je mogoče prav tako pripraviti čaj proti zastajanju vode v telesu. Uporabite 2,5 decilitra vrele vode in 2 žlički suhega peteršilja. Tudi v tem primeru počakajte 10 minut, preden čaj precedite in zaužijete. Iz peteršilja si lahko pripravite tudi sok, ki ga zmešajte z malce limoninega soka. Seveda pa je zelo koristno tudi, da peteršilj kot začimbo vključite v čim več različnih jedi.

Diuretiki otečene noge

Grenka sol

S pomočjo grenke soli se lahko znebite napihnjenega trebuha, ki je posledica prekomernega zadrževanja vode v telesu. Sol bo namreč iz telesa potegnila presežno količino vode in strupene snovi (po principu obratne osmoze). Njene pozitivne učinke boste najlažje izkoristili tako, da si pripravite kopel. Kad napolnite z vodo, ki ji nato dodajte 200 gramov grenke soli. Kopel naj traja približno 15 minut. Privoščite si jo lahko od 2- do 3-krat tedensko.

Limonin sok

Tudi uživanje limoninega soka poskrbi za odstranjevanje presežne količine in potencialno nevarnih snovi iz telesa. Limonin sok enostavno zmešajte z malce vode in ga popijte. Za najboljši učinek uporabite toplo vodo, napitek pa si pripravite že na tešče. Že po nekaj dneh boste opazili občutno izboljšanje stanja.

Grško seno (sabljasti triplat)

Študije kažejo, da grško seno med drugim učinkuje tudi kot naravni diuretik. Tako poskrbi za odstranjevanje presežkov natrija in vode iz ledvic. Grško seno obenem preprečuje kopičenje strupenih snovi v telesu, izboljšuje prebavo in poskrbi za ublažitev morebitnih težav z vetrovi. Žličko semen prelijte z 2,5 decilitra vrele vode. Pokrijte in po 10 minutah precedite. Napitek pijte trikrat dnevno, dokler ne opazite izboljšanja.

- Oglas -

Koprive

Verjetno vam je jasno, da koprive nikakor niso nadležen plevel, ampak prava zakladnica koristnih hranilnih snovi. Poleg številnih drugih pozitivnih vplivov na naše zdravje in počutje bodo koprive poskrbele tudi za odpravo težav z zastajanjem prekomernih količin vode v telesu. Pitje koprivnega čaja je morda natanko tista rešitev, ki jo iščete.

Zastajanje vode diuretiki

Brusnični sok

Ni naključje, da se brusnice pogosto priporočajo za preprečevanje in lajšanje okužb sečil. Tudi v tem primeru gre namreč za izvrsten naravni diuretik, poleg tega pa so brusnice bogate z minerali, kot so magnezij, kalij in kalcij, ki pomagajo pri uravnavanju količine tekočin v telesu. Če imate težave z napihnjenostjo ali otekanjem okončin, je lahko torej zelo koristno, če vsak dan popijete malce 100-odstotnega brusničnega soka. Pomagate pa si lahko tudi s prehranskimi dopolnili na osnovi brusnice.

Aromaterapija

Včasih je lahko za odpravo težav z zastajanjem vode v telesu zelo koristna tudi aromaterapija, ki simulira limfni sistem in s tem izločanje presežka tekočin. Najbolje je, da uporabite kombinacijo eteričnega olja geranije, ciprese in brina. Po 20 kapljic vsakega izmed naštetih eteričnih olj dodajte topli vodi, s katero ste napolnili kad. Kopel naj nato traja približno 10 minut.

Jabolčni kis

Tudi z jabolčnim kisom lahko zelo uspešno odpravite težave s prekomernim kopičenjem vode v telesu. Jabolčni kis namreč poskrbi za obnovitev zalog kalija, kar zmanjša raven natrija. Enostavno dodajte žličko jabolčnega kisa kozarcu vode in mešanico popijte. Napitek si pripravite dvakrat dnevno. Količino jabolčnega kisa lahko postopoma nekoliko povečate – do približno 2 žlic na kozarec. Če imate zaradi zadrževanja tekočine v telesu predvsem težave z oteklimi nogami oziroma stopali, jih lahko namakate v mešanici, pripravljeni iz enake količine jabolčnega kisa in tople vode. To bo pomagalo tudi pri nevtralizaciji morebitnih neprijetnih vonjav.

Čebula

Poleg diuretičnih učinkov je pomembna tudi sposobnost čebule, da pomaga pri čiščenju krvi, obenem pa zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. V liter vode dodajte nekaj čebul in mešanico zavrite. Dodajte ščepec soli in nato precedite tekočino. Čebulni napitek pijte od 2- do 3-krat dnevno, dokler ne opazite izboljšanja. Običajno se stanje bistveno popravi že po nekaj dneh, kar pomeni manj oteklosti okončin in slovo od občutkov napihnjenosti v trebuhu.

.

NAJNOVEJŠE