0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOdstranjevanje rje s pomočjo krompirja in drugi uporabni triki

Odstranjevanje rje s pomočjo krompirja in drugi uporabni triki

MORDA VAS ZANIMA

Danes se zdi večini samoumevno, da se po čistila odpravimo v trgovino. Vendar pa ljudje še nedolgo tega niso imeli te možnosti. Tako so se morali znajti drugače, kar pa ni bilo nujno slabo. Uporaba naravnih alternativ današnjim čistilom, ki so pogosto polna potencialno nevarnih kemikalij, je lahko precej boljša izbira z vidika zdravja. Obenem pa lahko tako prihranite tudi kar nekaj denarja.

- Oglas -

Krompir v kombinaciji s sodo bikarbono za odstranitev rje

Zaradi oksalne kisline, ki jo vsebuje, je krompir v kombinacijo s sodo bikarbono vse, kar zares potrebujete, če želite odstraniti rjo. Oksalna kislina namreč reagira s sodo bikarbono in poskrbi za odstranitev rje (hidriranega železovega oksida) s posod, nožev in drugih predmetov. Čistila za odstranjevanje rje pogosto vsebujejo butoksietanol, ki draži kožo in oči, povzroča pa lahko celo težave s plodnostjo, zato se je tovrstnim čistilom bolje izogniti. Enostavno razrežite krompir na pol in z njim podrgnite po sodi bikarboni, nato pa očistite zarjavelo površino. Ponavljajte toliko časa, dokler ni rja odstranjena.

S kavo nad neprijetne vonjave v hladilniku

Kombinacija različnih živil v hladilniku lahko hitro privede do razvoja neprijetnih vonjav. V obdobju med posameznimi čiščenji hladilnika si lahko pomagate kar s kavo. V posodico nasujte malce kave, ki jo položite v hladilnik. Delci snovi, ki povzročajo neprijeten vonj, se bodo vezali na površino kavnih zrn (gre za pojav, znan kot adsorpcija).

Grenivka za odstranjevanje vodnega kamna

Kot alternativno čistilo za odstranjevanje vodnega kamna lahko uporabite grenivko, narezano na pol, ki jo posujete z malce soli. Tako bo sol poskrbela za površinsko odstranitev vodnega kamna, citronska kislina pa za globinsko razgradnjo molekul.

- Oglas -

Čiščenje školjke s kokakolo

Tokrat bomo pitje te pijače in dileme o škodljivosti gaziranih pijač dali na stran, saj odgovore poznamo že vsi. Morebitne zaloge te gazirane pijače pa lahko kljub vsemu koristno uporabite. Ena od možnosti je, da jih vlijete v školjko in počakate, da odstranijo madeže. Čiščenje bo tako povsem enostavno. Za odstranjevanje madežev poskrbijo predvsem karbonska, citronska in fosforna kislina v kokakoli. Podoben učinek lahko sicer dosežete tudi z uporabo kisa.

.

NAJNOVEJŠE