0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEterično olje mandarine: Za pomiritev in proti vnetjem

Eterično olje mandarine: Za pomiritev in proti vnetjem

MORDA VAS ZANIMA

Mandarina, ki izvira iz Azije, velja za najbolj sladek citrus. Znana ni le po svojem prijetnem okusu in vonju, ampak tudi po številnih pozitivnih vplivih na naše zdravje in počutje. Izjemno vsestransko uporabno je lahko tudi eterično olje mandarine, ki je nežno sladkastega in prijetno pomirjajočega vonja.

- Oglas -

Eterično olje mandarine pridobivajo s hladnim stiskanjem mandarininega olupka. Tako dobijo olje, bogato z D-limonenom, gamaterpinenom, alfa- in betapinenom ter mikrenom. Vse omenjene snovi so koristne za odpravljanje številnih težav.

Eterično olje mandarine

Pomirjajoči učinki za premagovanje tesnobe in nespečnosti

Tako v kitajski kot v ajurvedski tradicionalni medicini se je eterično olje mandarine pogosto uporabljalo za sproščanje telesa kot uma. Priporočali so ga tudi ljudem, ki so imeli težave s spanjem. Moderne raziskave so potrdile, daj je lahko aromaterapija z eteričnim oljem mandarine zelo blagodejna za tiste, ki se soočajo z anksioznostjo. Gre pravzaprav za podoben učinek tistemu, ki ga imajo pomirjevala, le da brez nezaželenih stranskih simptomov in odvisnosti.

- Oglas -

Ublažitev bolečine in slabosti

Vdihovanje arome eteričnega olja mandarine ni koristno le za tiste, ki imate težave s tesnobo, stresom ali z nespečnostjo. Pomaga vam lahko tudi pri naravnem lajšanju bolečin – gre torej za izvrsten naravni analgetik. Obenem pa je to tudi eterično olje, ki se uporablja za ublažitev slabosti.

Preprečevanje prezgodnjega staranja kože

Zaradi številnih antioksidantov, ki jih vsebuje, je eterično olje mandarine odlično tudi za nevtralizacijo škode, ki jo povzročajo prosti radikali. Tako lahko olje močno upočasni proces staranja kože. Mnoga citrusna olja so fototoksična, kar pa ne velja za eterično olje mandarine, zato ga je varno nanesti na kožo – seveda v razredčeni obliki – tudi pred izpostavitvijo sončni svetlobi.

Protivnetno delovanje – preprečevanje novodobnih in kroničnih bolezni

Glavna sestavina eteričnega olja mandarine je D-limonen, ki poskrbi za številne blagodejne učinke na zdravje, med katerimi je vsekakor treba izpostaviti izrazit protivnetni učinek. Kronična vnetja v telesu lahko poškodujejo tkiva in organe, spreminjajo zgradbo DNK ipd., kar pogosto privede do hudih obolenj – v skrajnih primerih tudi do bolezni, kot so rak in srčna obolenja.

Protimikrobni učinki in preprečevanje okužb

Eterično olje mandarine je znano tudi po tem, da lahko uniči patogene organizme, ki povzročajo okužbe. Zelo učinkovito je tudi v boju z najbolj tipičnimi bakterijami, ki povzročajo okužbe s hrano, uspešno pa lahko zatre tudi različne vrste plesni, tudi najbolj nevarne.

Kako uporabljati eterično olje mandarine?

Poleg aromaterapije obstaja še nekaj drugih izvrstnih možnosti za uporabo eteričnega olja mandarine. Če boste nekaj kapljic primešali kokosovemu ali olivnemu olju, dobite odlično mazilo za kožo, ki prepreči nastajanje gubic in starostnih peg. Za pripravo naravnega osvežilca zraka enostavno zmešajte eterično olje mandarine z vodo. Če pa bi radi izdelali čistilo, vam svetujemo uporabo 5 decilitrov vode, 5 decilitrov belega kisa in 30 kapljic eteričnega olja mandarine. Še ena izmed možnosti je, da eterično olje mandarine uporabite za pripravo kopeli. Izdelate pa lahko tudi razpršilo za osvežitev posteljnine, in sicer iz 2,5 decilitra destilirane vode, 1 žlice hidrolata virginskega nepozebnika in 25 kapljic eteričnega olja mandarine. Zagotavljamo vam, da vas tako čaka izvrsten spanec!

.

NAJNOVEJŠE