0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMandarine - zdravje v oranžni lupini

Mandarine – zdravje v oranžni lupini

MORDA VAS ZANIMA

Mandarine niso le okusne, gre tudi za zelo zdrav sadež, ki lahko poleg tega koristi tudi vašim lasem in koži. Vas pusti, sivi zimski dnevi počasi spravljajo v obup? Zakaj jih ne bi obarvali s sočnimi, okusnimi mandarinami, katerih barva nas spomni na tople poletne dni, ko se predajamo sončnim žarkom in brezdelju.

- Oglas -

Mandarinovec je grm agrumov, ki raste v Aziji. Njegov plod so mandarine in so majhni, pomarančam podobni sadeži, z izjemo tanke lupine. Raznolikost mandarin je kar pestra, saj obstaja več različnih vrst, med njimi so nam dobro poznane »tangerine« in »klementine«. Vse mandarine so dobre za naše zdravje in ker se jedo pozimi, si preberite kakšne zdravilne učinke ima mandarina.

Mandarine so polne vitaminov in mineralov

Mandarine so si v marsičem podobne s pomarančami. Bogate so predvsem z vitamini A, B, C. Slednji je znan, kot učinkovit v boju proti prostim radikalom, ker je antioksidant, ti pa uničujejo proste radikale. Prav tako so ti sadeži bogati z minerali, kot so železo, magnezij, kalij, fosfor in kalcij.

Vlaknine

Mandarine so bogate z vlakninami, vsebujejo jih kar 14 % na skodelico. Vsebujejo tudi topna in netopna vlakna, kot sta hemiceluloza in pektin, ki sodelujeta pri preprečevanju absorpcije holesterola v telesu.

- Oglas -

Preprečevanje vnetij, boljša absorpcija železa in krepitev imunskega sistema

Podobno kot pomaranče so tudi mandarine izvrsten vir vitamina C, ki deluje kot antioksidant in preprečuje vnetja v telesu. Poleg tega je vitamin C nujen za absorpcijo železa, zato vam lahko uživanje mandarin posredno pomaga tudi pri težavah s slabokrvnostjo. Še en bonus vitamina C pa je, da okrepi vaš imunski sistem, zato so mandarine kot nalašč za zimski čas.

Hitrejše celjenje ran

Celjenje manjših ran in ureznin lahko poteka hitreje, če boste uživali mandarine. Te namreč med drugim vsebujejo tudi vitamin A. To je vitamin, ki je ključen za obnovo poškodovanega kožnega tkiva.

Mandarine zaviranjo absorpcije holesterola

V mandarinah najdemo vlaknine, kot sta pektin (ta se pogosto uporablja tudi namesto želatine) in hemiceluloza. Omenjeni vlaknini zavirata absorpcijo prekomernih količin holesterola v našem črevesju in sta tako zelo koristni za zdravje.

Krvni tlak

Mandarine so koristne pri zmanjševanju krvnega tlaka, ker vsebujejo minerale, predvsem kalij. Ti minerali zagotavljajo nemoten pretok krvi vzdolž arterij in urejajo normalen krvni tlak.

- Oglas -

Telesna teža

Ker imajo veliko vlaknin, zagotavljajo trajno sitost, zato boste jedli manj. Zdravniki so ugotovili, da uživanje mandarin niža inzulin. Povečana stopnja inzulina vodi do shranjevanja maščob v telesu.

Mandarine in preprečevanja raka

Raziskave so pokazale, da ti sočni oranžni sadeži pomagajo v boju proti raku jeter, zaradi visoke vsebnosti vitamina A. Sok mandarin vsebuje visoko vsebnost beta kriptoksantina, snovi, ki sodeluje v boju proti hepatitisu C. Vsebujejo tudi limonin, ki učinkuje proti raku, posebej proti raku dojke.

Krepitev imunskega sistema

Vitamin C je koristen pri krepitvi imunskega sistema. Mandarine namreč vsebujejo mikrobne lastnosti, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij. Preprečujejo tud slabosti, blažijo trebušne krče in bruhanje, očistijo kri in odstranijo strupe iz telesa

Koža

Upočasnjujejo tudi staranje in gube ter starostne pege zaradi prisotnosti antioksidantov v sadežih, ki ščitijo kožo pred UVA žarki.

Boljša prebava

Vlaknine v mandarinah poskrbijo tudi za boljšo prebavo, nujne pa so tudi za zmanjšanja tveganja za nekatere kronične bolezni, predvsem srčno-žilne. Poleg tega vlaknine poskrbijo za lažjo absorpcijo nekaterih pomembnih hranilnih snovi.

Pomiritev

Predvsem eterično olje mandarine je znano po blagodejnih učinkih na ljudi, ki trpijo zaradi tesnobe oziroma težav z delovanjem živčnega sistema. Če pri roki nimate eteričnega olja, si lahko pomagate tudi z olupki mandarine, ki oddajajo zelo prijeten, pomirjajoč vonj. Vonj mandarine lahko koristi tudi tistim, ki se spopadate z nespečnostjo.

Zdravljenje kožnih težav in zaviranje procesa staranja kože

Vitamin A v mandarinah vam pomaga pri aknah in mnogih drugih težavah s kožo. Poleg tega pa vitamin A zavira proces staranja ter tako zmanjšuje vidnost manjših gubic in odpravlja težave s prekomerno suho kožo. Staranje kože se lahko upočasni tudi zaradi vitamina C, ki ga najdemo v mandarinah. Kot že omenjeno, ta deluje kot antioksidant in tako med drugim ščiti tudi vašo kožo pred posledicami delovanja škodljivih prostih radikalov oziroma pred oksidativnim stresom. Bolj sijoča, napeta in mladostna koža, ki si jo lahko obetate z rednim uživanjem mandarin in s tem tudi večjih količin vitamina C, je povezana tudi s tem, da omenjeni vitamin spodbuja tvorbo kolagena. Kolagen je namreč beljakovina, ki je nujna za voljno, napeto in prožno kožo.

Sijoči, zdravi lasje

Vitamin C, ki spodbuja tvorbo kolagena, posredno poskrbi tudi za hitrejšo rast las. Tudi že omenjena izboljšana absorpcija železa, za katero je nujen vitamin C, vpliva na to, da so vaši lasje bolj zdravi. Poleg uživanja mandarin lahko vašim lasem koristi tudi maska iz mandarininega soka. Zmešajte kokosovo olje in sok dveh mandarin ter mešanico vtrite v lase. Pustite delovati približno eno uro in nato operite lase.

.

NAJNOVEJŠE