DomovZdravje & prehranaMandarine - zdravje v oranžni lupini

Mandarine – zdravje v oranžni lupini

Mandarinovec je grm agrumov, ki raste v Aziji. Njegov plod so mandarine in so majhni, pomarančam podobni sadeži, z izjemo tanke lupine. Raznolikost mandarin je kar pestra, saj obstaja več različnih vrst, med njimi so nam dobro poznane »tangerine« in »klementine«. Vse mandarine so dobre za naše zdravje in ker se jedo pozimi, si preberite kakšne zdravilne učinke ima mandarina.

- Oglas -

Mandarine

  1. VITAMINI IN MINERALI

Mandarine so si v marsičem podobne s pomarančami. Bogate so predvsem z vitamini A, B, C. Slednji je znan, kot učinkovit v boju proti prostim radikalom, ker je antioksidant, ti pa uničujejo proste radikale. Prav tako so ti sadeži bogati z minerali, kot so železo, magnezij, kalij, fosfor in kalcij.

  1. VLAKNINE

Mandarine so bogate z vlakninami, vsebujejo jih kar 14 % na skodelico. Vsebujejo tudi topna in netopna vlakna, kot sta hemiceluloza in pektin, ki sodelujeta pri preprečevanju absorpcije holesterola v telesu.

  1. MANDARINE PREPREČUJEJO RAKA

- Oglas -

Raziskave so pokazale, da ti sočni oranžni sadeži pomagajo v boju proti raku jeter, zaradi visoke vsebnosti vitamina A. Sok mandarin vsebuje visoko vsebnost beta kriptoksantina, snovi, ki sodeluje v boju proti hepatitisu C. Vsebujejo tudi limonin, ki učinkuje proti raku, posebej proti raku dojke.

  1. ZMANJŠUJEJO KRVNI TLAK

Mandarine so koristne pri zmanjševanju krvnega tlaka, ker vsebujejo minerale, predvsem kalij. Ti minerali zagotavljajo nemoten pretok krvi vzdolž arterij in urejajo normalen krvni tlak.

  1. ZMANJŠEVANJE TEŽE

Ker imajo veliko vlaknin, zagotavljajo trajno sitost, zato boste jedli manj. Zdravniki so ugotovili, da uživanje mandarin niža inzulin. Povečana stopnja inzulina vodi do shranjevanja maščob v telesu.

  1. KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA

Vitamin C je koristen pri krepitvi imunskega sistema. Mandarine namreč vsebujejo mikrobne lastnosti, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij. Preprečujejo tud slabosti, blažijo trebušne krče in bruhanje, očistijo kri in odstranijo strupe iz telesa.

  1. ZDRAVIJO KOŽO

- Oglas -

Upočasnjujejo tudi staranje in gube ter starostne pege zaradi prisotnosti antioksidantov v sadežih, ki ščitijo kožo pred UVA žarki .

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×