Prebavne težave pestijo veliko ljudi, pa naj gre za napihnjenost, vetrove, drisko, zaprtost ali bolečine v trebuhu. Različne prebavne težave so zagotovo velika neprijetnost, saj se zaradi njih ne moremo dobro osredotočati na delo in uživati v drugih aktivnostih. Zaradi prebavnih težav lahko naše telo tudi težje absorbira hranila iz zaužite hrane. Vendar pa je prebavo mogoče izboljšati na različne načine.
Iz svoje prehrane odstranite sladkor in druge predelane ogljikove hidrate
Sladkor in predelani ogljikovi hidrati povzročajo občutek napihnjenosti in razrast nezdravih črevesnih bakterij. Preveliko uživanje sladkorja vodi tudi do kopičenja odvečnih kilogramov, nihanja razpoloženja in prispeva k razvoju sladkorne bolezni.
Poskusite uĹľivati ÄŤim manj hrane, ki vsebuje gluten
Izogibanje živilom, ki vsebujejo gluten, lahko veliko ljudem močno pomaga pri izboljšanju prebave. To še posebej drži v primeru, kadar se ljudje spopadajo z različnimi vnetnimi boleznimi črevesja, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Tudi pri ljudeh, ki imajo težave z vetrovi, napenjanjem in zaprtjem, lahko uživanje brezglutenske prehrane zelo pomaga. Pšenica, ječmen in rž so tista žita, ki vsebujejo gluten, zato namesto njih raje izberite rjavi riž, kvinojo ali koruzni zdrob.
Redno uĹľivajte hrano, ki vsebuje veliko probiotikov
V svojo prehrano vključite čim več živil, ki vsebujejo koristne probiotične bakterije. Probiotične bakterije so živi mikroorganizmi, ki v debelem črevesju pozitivno delujejo na zdravje naše črevesne mikroflore. Številne raziskave so dokazale, da probiotične bakterije pomagajo tudi do boljše odpornosti. Probiotične kulture so vam lahko v veliko pomoč pri driski, zaprtju, vetrovih in napihnjenosti. Kadar nas na potovanju doleti driska, lahko stanje izboljšamo oziroma skrajšamo trajanje okužbe prav z uživanjem probiotikov.
Nad zaprtje z bezgom
ÄŚe imate teĹľave z zaprtjem, vam lahko pomagajo bezgove jagode, bezgov dĹľem in bezgov sok. Vsebujejo namreÄŤ veliko pektina, flavonoidov in vlaknin.
Ko nas muÄŤijo vetrovi
Marija Merljak ob teĹľavah z vetrovi priporoÄŤa uĹľivanje veliko sadja in zelenjave, polnozrnatega kruha, nemastnih beljakovin in probiotiÄŤnih mleÄŤnih izdelkov. Kadar nas muÄŤijo vetrovi, to namreÄŤ kaĹľe na pomanjkanje ĹľelodÄŤne kisline, prebavnih encimov in koristnih bakterij ter na pojav gnitja v ÄŤrevesju.
Pri zaprtju lahko pomaga tudi uĹľivanje hrane, bogate z inozitolom
Inozitol (vitamin B 16) pospešuje delovanje črevesnih mišic. Veliko ga vsebujejo stročji fižol, grozdje, zelje, melasa, kalčki, agrumi in jajčni rumenjak.
Nikar se ne prenajedajte
Kadar naenkrat pojemo preveč, imamo občutek tiščanja v želodcu, spremlja pa nas tudi občutek neprijetne polnosti. Poleg tega lahko nezmernost pri uživanju hrane vodi tudi do napetosti v trebuhu, driske in zaprtja ter seveda tudi do pridobivanja neželenih kilogramov.
Čim bolj zmanjšajte količino kave in drugih pijač, ki vsebujejo kofein
Kava lahko zelo slabo dene vašemu prebavnemu traktu in lahko povzroči ali poslabša drisko. Če se kavi nočete odreči za nobeno ceno, vam priporočamo, da jo uživate ob obroku, nikakor pa ne na prazen želodec. Namesto kave pijte več vode, limonade ali zeliščnih čajev.
Naučite se uspešno spopadati s stresom
Stres lahko negativno vpliva tudi na vašo prebavo. Pri nekaterih povzroči povečano iztrebljanje, spet pri drugih se prebava zaradi stresa upočasni. Psihološki stres se odraža tudi na telesni ravni, zato je zelo pomembno, da se redno gibate, izvajate dihalne vaje, jogo in meditirate. Tako boste lažje kos različnim stresnim situacijam.