Zdravje & prehranaIzboljšajte svojo prebavo

Izboljšajte svojo prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Prebavne težave pestijo veliko ljudi, pa naj gre za napihnjenost, vetrove, drisko, zaprtost ali bolečine v trebuhu. Različne prebavne težave so zagotovo velika neprijetnost, saj se zaradi njih ne moremo dobro osredotočati na delo in uživati v drugih aktivnostih. Zaradi prebavnih težav lahko naše telo tudi težje absorbira hranila iz zaužite hrane. Vendar pa je prebavo mogoče izboljšati na različne načine.

Iz svoje prehrane odstranite sladkor in druge predelane ogljikove hidrate

- Oglas -

Sladkor in predelani ogljikovi hidrati povzročajo občutek napihnjenosti in razrast nezdravih  črevesnih bakterij. Preveliko uživanje sladkorja vodi tudi do kopičenja odvečnih kilogramov, nihanja razpoloženja in prispeva k razvoju sladkorne bolezni.

Prebava

Poskusite uživati čim manj hrane, ki vsebuje gluten

Izogibanje živilom, ki vsebujejo gluten, lahko veliko ljudem močno pomaga pri izboljšanju prebave. To še posebej drži v primeru, kadar se ljudje spopadajo z različnimi vnetnimi boleznimi črevesja, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Tudi pri ljudeh, ki imajo težave z vetrovi, napenjanjem in zaprtjem, lahko uživanje brezglutenske prehrane zelo pomaga. Pšenica, ječmen in rž so tista žita, ki vsebujejo gluten, zato namesto njih raje izberite rjavi riž, kvinojo ali koruzni zdrob.

Redno uživajte hrano, ki vsebuje veliko probiotikov

V svojo prehrano vključite čim več živil, ki vsebujejo koristne probiotične bakterije.  Probiotične bakterije so živi mikroorganizmi, ki v debelem črevesju pozitivno delujejo  na zdravje naše črevesne mikroflore. Številne raziskave so dokazale, da probiotične bakterije pomagajo tudi do boljše odpornosti. Probiotične kulture so vam lahko v veliko pomoč pri driski, zaprtju, vetrovih in napihnjenosti. Kadar nas na potovanju doleti driska, lahko stanje izboljšamo oziroma skrajšamo trajanje okužbe prav z uživanjem probiotikov.

Nad zaprtje z bezgom

- Oglas -

Če imate težave z zaprtjem, vam lahko pomagajo bezgove jagode, bezgov džem in bezgov sok. Vsebujejo namreč veliko pektina, flavonoidov in vlaknin.

Ko nas mučijo vetrovi

Marija Merljak ob težavah z vetrovi priporoča uživanje veliko sadja in zelenjave, polnozrnatega kruha, nemastnih beljakovin in probiotičnih mlečnih izdelkov. Kadar nas mučijo vetrovi, to namreč kaže na pomanjkanje želodčne kisline, prebavnih encimov in koristnih bakterij ter na pojav gnitja v črevesju.

Pri zaprtju lahko pomaga tudi uživanje hrane, bogate z inozitolom

Inozitol (vitamin B 16) pospešuje delovanje črevesnih mišic. Veliko ga vsebujejo stročji fižol, grozdje, zelje, melasa, kalčki, agrumi in jajčni rumenjak.

Nikar se ne prenajedajte

Kadar naenkrat pojemo preveč, imamo občutek tiščanja v želodcu, spremlja pa nas tudi občutek neprijetne polnosti. Poleg tega lahko nezmernost pri uživanju hrane vodi tudi do napetosti v trebuhu, driske in zaprtja ter seveda tudi do pridobivanja neželenih kilogramov.

Čim bolj zmanjšajte količino kave in drugih pijač, ki vsebujejo kofein

Kava lahko zelo slabo dene vašemu prebavnemu traktu in lahko povzroči ali poslabša drisko. Če se kavi nočete odreči za nobeno ceno, vam priporočamo, da jo uživate ob obroku, nikakor pa ne na prazen želodec. Namesto kave pijte več vode, limonade ali zeliščnih čajev.

Naučite se uspešno spopadati s stresom

Stres lahko negativno vpliva tudi na vašo prebavo. Pri nekaterih povzroči povečano iztrebljanje, spet pri drugih se prebava zaradi stresa upočasni. Psihološki stres se odraža tudi na telesni ravni, zato je zelo pomembno, da se redno gibate, izvajate dihalne vaje, jogo in meditirate. Tako boste lažje kos različnim stresnim situacijam.

NAJNOVEJŠE