DomovZdravje & prehranaIzgubite odvečne kilograme s pomočjo ajurvede

Izgubite odvečne kilograme s pomočjo ajurvede

Marsikomu odvečni kilogrami povzročajo stisko, ampak debelost ni le estetska težava, temveč tudi zdravstvena, saj jo povezujemo s srčno-žilnimi boleznimi, diabetesom, rakom, artritisom, hormonskimi težavami … Tudi, če želimo izgubiti le kakšen odvečen kilogram, ki se običajno nabira tam, kjer si tega dejansko ne bi želeli, je pomembno, da razumemo, da je treba narediti življenjsko spremembo, če želimo trajne rezultate.

- Oglas -

Shujševalne diete na dolgi rok niso učinkovite, čeprav skoraj da ni ženske ali vse več tudi moških, ki niso vsaj enkrat v življenju poskusili kakšne »čudežne« rešitve za izgubo odvečne maščobe. Doseganje umetnih lepotnih standardov in družbene vizije človeškega telesa ter potreba, da nas sprejmejo in ljubijo, so po navadi razlogi, ki nas prepričajo, da je treba shujšati. Tudi če imamo resnično težave z debelostjo, je v ozadju ne samo fizični problem, temveč tudi psihični, ki je velikokrat največji razlog za pridobivanje kilogramov.

Ajurveda in zdravo hujšanje

Z ajurvedskega stališča je glavni razlog za debelost motnja kaphe. V tem primeru je lahko prebavni ogenj močen (čeprav je velikokrat težava z nizkim prebavnim ognjem), toda celični ogenj v tkivih je precej nizek. Poleg pretiranega vnosa hrane in kalorij, ki jih ne izkoristimo in se le-te spremenijo v maščobo, obstajajo tudi drugi razlogi, kot so premalo gibanja, pisarniško delo, težave endokrinega (na primer pretirana proizvodnja rastnih hormonov) in prebavnega sistema (neravnovesje mikrobiote). Tudi zdravila (steroidi), kontracepcijske tablete in inzulin lahko spremenijo metabolizem in zvišajo telesno težo.

Ajurveda svetuje uživanje hrane, ki pomirja kapha došo. Izogibati se je treba hladnim pijačam, mastni in ocvrti hrani, sladkorju, sladkarijam, pšenici in izdelkom iz pšenice ter mlečnim izdelkom živalskega izvora. Stročnice in solate (v poletnem času) so odlična izbira. Seveda je treba zadosti telovaditi glede na našo osnovno konstitucijo. Največji obrok bi moral biti kosilo (zajtrk lahko spustimo, pijemo tople zeliščne čaje ali pojemo nekaj lahkega – sadje, smuti, zelenjavni sok) in potem še lahka večerja. Med obroki naj ne bi jedli, posebej, če imamo veliko odvečnih kilogramov, lahko zaužijemo le nekaj res majhnega in lahkega (zelenjavni sok, kos sadja).

- Oglas -

Če se najbolje počutimo, če zaužijemo konkreten zajtrk, bi ta obrok moral biti najobilnejši, kosilo je potem lahko, večerjo pa lahko izpustimo. Zelo dobro je, če opustimo alkohol in kajenje, ker prekomerno spodbujata prebavni ogenj in lakoto. Med obroki je treba poslušati nežno in prijetno glasbo, hrano dobro prežvečiti in jo uživati s hvaležnostjo.

Hujšanje z ajurvdedo

Upoštevajmo osnovna načela ajurvedskega pristopa pri hujšanju.

  1. Če uživamo hrano, ki je umetno gojena, z veliko pesticidov, herbicidov, fungicidov, z umetnimi barvili, konzervansi ter drugimi škodljivimi snovmi in je še dodatno predelana, lahko pride do neravnovesja pitte in vate, posledično tudi do zadrževanja vode v telesu in neravnovesja kaphe. Dolgoročno takšna živila povzročajo tudi pomanjkanje energije v telesu, ker sama ne vsebujejo dovolj prane, napihnjenost, občutek lakote in kopičenje maščob. Zelo je pomembno, da uživamo čim več organsko pridelane hrane in da se izogibamo vnaprej pripravljeni in pakirani hrani.
  2. Zaradi balansa vseh energij (vata – eter in zrak, pitta – ogenj, kapha – voda in zemlja) je pomembno, da se ne zadržujemo samo v notranjih prostorih, tudi če smo tam dovolj aktivni (recimo pospravljanje). Sprememba okolja in prostora, sprehod na svežem zraku vsakodnevno vsaj eno uro je osnovno priporočilo ajurvede pri balansiranju telesa.
  3. Uživanje hrane ali malice pred spanjem je ena od zelo slabih navad, ki negativno vplivajo na naše zdravje in ne samo na kopičenje dodatnih kilogramov. 2 uri pred spanjem ne bi smeli uživati nikakršne hrane. Zelo dobro je, če gremo po večerji na krajši sprehod in da je med večerjo in zajtrkom vsaj 12 ur razlike (takrat ne pijemo in ne jemo). Lahko vsak dan izvajamo tudi daljše intermitentno postenje (14 : 10 ali 16 : 8), 6 do 8 dni na mesec pa uživamo lahko hrano (sveže stisnjeni sokovi, čaji, zelenjavni prevretki, zelenjavne juhe, voda, kitcheri), dokler ne dosežemo optimalne telesne teže.
  4. Spanje je seveda zelo pomembno, ampak da ne bi prišlo do neravnovesja kaphe in kopičenja odvečne energije v telesu ne smemo pretiravati z njim. 7 do 8 ur spanja je dovolj. Popoldanski dremež tudi ni najbolj priporočljiv. Zelo je pomembno, da spimo že ob 22h.
  5. Prehrano prilagodimo svoji dominantni doši in v večini primerov kapha doši, če želimo shujšati (vsekakor je priporočljivo, da se posvetujemo s strokovnjaki s tega področja, ki nam bodo pomagali pri ugotavljanju vzroka za neravnovesja, ki povzročajo odvečno telesno težo, saj ni vedno težava le kapha neravnovesje (vikruti – trenutno neravnovesje), je treba upoštevati še naš prakruti – konstitucijo določeno ob spočetju. Pazimo tudi, da je hrana polnovredna in kakovostna, da je prisotno tudi veliko življenjske energije, kar pomeni, da je vsaj 80 % polnovredne rastlinske prehrane.
  6. Prehrano je vedno treba prilagajati okolju, vremenskim razmeram in sezoni. V mrzlih krajih ali ko so temperature nižje, bomo zaužili nekaj več maščob in beljakovin. Če bi nadaljevali z uživanjem takšne hrane tudi v toplih krajih ali ko so temperature višje, bi se zagotovo zredili.
  7. Prehrano je treba prilagoditi tudi svojim letom (za otroštvo je značilna kapha, za mladost pitta, po 45 letih že počasi prihaja obdobje vate), aktivnostim, zdravstvenemu stanju in svoji osnovni konstituciji.
  8. Če imamo težave s prebavnim ognjem, je prvo treba urediti to stanje. Uživati je treba lahko hrano, pretežno kuhano brez maščob in z manj soli, se ne prenajedati in uživati le 2 do 3 obroke na dan. Paziti je treba, da nismo preveč zaskrbljeni in pod stresom. Dodajati je treba začimbe, ki izboljšajo prebavo (kumina, janež, koromač, ingver, kurkuma, šetraj, mediteranske začimbe, pippali, cimet, kardamom …).
  9. Jejte, ko ste resnično lačni, čim bolj raznovrstno polnovredno hrano in dokler niste siti (če ne pojemo dovolj hrane, ko smo lačni, zmanjšujemo moč prebavnega ognja). Če niste lačni, NE JEJTE.
  10. Ne uživajte sladkorja in sladkarij, tudi ne zamenjav za sladkor in umetnih sladkorjev. Sladkamo se le s sadjem, ki ga uživamo na prazen želodec ali ga pokuhamo (takrat ga lahko kombiniramo z žiti).
  11. Pranajama, joga, pravilna prehrana, jemanje posebnih rastlin (gurmar, guggul, triphala, punarnava, aloe vera, cimet …), ki pomagajo pri razstrupljanju in hujšanju, so osnovni ukrepi pri zdravem ajurvedskem vitkanju.
  12. Lahko tudi vodite dnevnik prehranjevanja, dokler ne boste dovolj samozavestni, zadovoljni s svojo težo in popolnoma prepričani, zakaj to počnete.
  13. Izločiti je treba tudi živila, ki vsebujejo veliko maščob (predelane maščobe, maslo, olja, semena, oreščki (na začetku lahko uživamo manjše količine semen in oreščkov, potem pa se jim popolnoma odpovemo za nekaj časa ali jih uživamo v manjši količini, recimo 2–3 jž semen na dan, zlasti chia ali lanenih), avokado, kokos).
  14. Uživamo le polnovredna živila in se odpovemo tudi polnovrednemu kruhu (razen, če je narejen iz celih in kaljenih zrn), testeninam, pecivu, pokovki (tudi, če je narejena le na vročem zraku), kosmičem, suhemu sadju v večji količini … Poleg sadja in zelenjave uživamo le polnovredna predvsem brezglutenska žita in stročnice. Zaradi kapha neravnovesja zmanjšamo vnos ali se izogibamo avokadu, bananam, melonam, lubenicam, ananasu, kiviju, papaji, svežim figam, datljem, pretirani količini suhega sadja, sladkemu krompirju, kumaricam, surovem paradižniku, pastinaku, bučkam, pšenici, ovsu, belemu rižu, večini oreščkov (razen manjše količine namočenih in olupljenih mandljev), sezamovim semenom in tahiniju, živalskemu mleku in mlečnim izdelkom, olju, maslu (na splošno zmanjšamo vnos maščob na ne več kot 10–15 % dnevnih kalorij), sladkorju in sladilom, jajcem, ribam, mesu, večji količini soli.
Smuti

Primeri obrokov za vitkanje

Prilagajamo se letnim časom in moči našega prebavnega ognja ter zdravstvenem stanju, tako da lahko pojemo več surove hrane pozno spomladi ali v poletnem času, če je za nas to primerno.

Zajtrk: preskočimo ali je lahek (sadje, kuhano sadje, smuti, sveže stisnjeni sokovi, manjša žitna kaša na vodi ali rastlinskem mleku z začimbami).

Kosilo: enolončnica z lečo, zelenjavna rižota, kitchari, nizkomaščobni polpeti iz stročnic in zelenjave s solato, zelenjavni curry, tempeh z zelenjavo, veganske ohrovtove sarmice

- Oglas -

Večerja: zelenjavne juhe brez dodanih žit (lahko še s cvetačno tortiljo brez moke ali s čičerikino palačinko)

- Oglas -
Jelena Dimitrijević
Jelena Dimitrijević
Jelena Dimitrijević je certificirana nutricionistka, holistična svetovalka za zdravo življenje in intuitivna terapevtka. Pri svojem delu uporablja še druge tehnike (ajurveda, TKM, naturopatija), ki ji omogočajo podroben vpogled v zdravje posameznika.

NAJNOVEJŠE