DomovZdravje & prehranaTempeh kot alternativa mesu

Tempeh kot alternativa mesu

Tempeh je vsestranska rastlinska beljakovina, ki postaja vse bolj priljubljena med ljubitelji zdrave prehrane. Ta fermentirani izdelek iz soje je bogat z beljakovinami, vlakninami in ลกtevilnimi drugimi hranili, ki prispevajo k zdravju in dobremu poฤutju.

Kaj je tempeh?

Tempeh je tradicionalno indonezijsko ลพivilo, narejeno iz fermentiranih sojinih zrn. Postopek fermentacije vkljuฤuje dodajanje starter kulture (Rhizopus oligosporus) k kuhanim sojinim zrnom, ki jih nato pustimo fermentirati pri topli temperaturi. Ta proces povzroฤi, da sojina zrna tvorijo ฤvrsto, kompaktno maso, ki ima oreลกkast okus in trdno teksturo. Znan je po svoji visoki vsebnosti beljakovin in je priljubljena izbira med vegani in vegetarijanci kot nadomestek za meso.

Tempeh ima visoko vrednost proteinov in je zato odliฤno nadomestilo ลพivalskim proteinom. Sama priprava tempeha poteka na dokaj enostaven naฤin โ€“ sojina semena oฤistimo, oluลกฤimo, skuhamo, pomeลกamo z osnovno kulturo tempeha, dajmo v โ€˜inkubatorโ€™, da se fermentira. Rezultat tega je debel kos `torteยด s blagim okusom oreลกฤka ter gumjasto teksturo. Priporoฤljiv je tudi za diabetike, ki imajo probleme z uลพivanjem ลพivalskih proteinov.

Tempeh lahko uporabljamo na veฤ naฤinov โ€“ za juhe, solate, sendviฤe, lahko ga kuhamo, mariniramo, peฤemo, cvremo,โ€ฆ

Kaj je tempeh

Zakaj je tempeh tako zdrav za uลพivanje?

Bogat vir beljakovin

Tempeh je odliฤen vir rastlinskih beljakovin. Ena skodelica (pribliลพno 166 gramov) vsebuje pribliลพno 31 gramov beljakovin, kar je primerljivo z nekaterimi vrstami mesa. Beljakovine so kljuฤne za gradnjo in obnovo tkiv, proizvodnjo encimov in hormonov ter ohranjanje zdravega imunskega sistema. Za tiste, ki sledijo veganski ali vegetarijanski prehrani, je tempeh idealna izbira za zadostitev dnevnih potreb po beljakovinah.

Vsebuje probiotike

Tempeh je fermentirano ลพivilo, kar pomeni, da vsebuje probiotike โ€“ koristne bakterije, ki podpirajo zdravje prebavnega sistema. Probiotiki pomagajo uravnoteลพiti ฤrevesno floro, izboljลกujejo prebavo in absorpcijo hranil ter krepijo imunski sistem. Redno uลพivanje lahko prispeva k boljลกemu zdravju prebave in sploลกnemu poฤutju.

Bogat z vlakninami

Vlaknine so pomemben del zdrave prehrane, saj podpirajo zdravo prebavo, pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja in prispevajo k obฤutku sitosti. Tempeh je dober vir prehranskih vlaknin, ki lahko pomagajo prepreฤevati zaprtje, zmanjลกujejo tveganje za srฤno-ลพilne bolezni in podpirajo zdravo telesno teลพo.

Vir vitaminov in mineralov

Tempeh je bogat z razliฤnimi vitamini in minerali, vkljuฤno z vitamini skupine B (kot sta B2 in B6), magnezijem, kalijem in fosforjem. Vitamini skupine B so pomembni za presnovo energije, delovanje ลพivฤnega sistema in tvorbo rdeฤih krvniฤk. Magnezij in kalij podpirata zdravo delovanje miลกic in srca, fosfor pa je kljuฤnega pomena za zdravje kosti in zob.

Nizka vsebnost nasiฤenih maลกฤob

Tempeh je nizkokaloriฤno ลพivilo z nizko vsebnostjo nasiฤenih maลกฤob, kar ga naredi odliฤnega za tiste, ki ลพelijo ohranjati zdravo telesno teลพo ali zmanjลกati vnos nezdravih maลกฤob. Nasiฤene maลกฤobe lahko prispevajo k zviลกanju ravni slabega holesterola (LDL) v krvi, kar poveฤuje tveganje za srฤno-ลพilne bolezni.

Tempeh recepti

Kako uporabiti tempeh v kuhinji?

Priprava tempeha

Tempeh je izjemno vsestranski in ga lahko pripravite na razliฤne naฤine. Pred uporabo ga lahko marinirate, da vpije veฤ okusa. Lahko nareลพete na rezine, kocke ali ga zdrobite, odvisno od recepta. Nato ga lahko peฤete, praลพite, kuhate na pari ali cvrete.

Tempeh kot nadomestek za meso

Tempeh je odliฤen nadomestek za meso v ลกtevilnih jedeh. Lahko ga uporabite v burgerjih, tacih, solatah, enolonฤnicah, omakah in celo kot dodatek k zelenjavnim jedem. Zaradi svoje ฤvrste teksture in bogatega okusa je popoln za ustvarjanje nasitnih in hranljivih jedi.

Okusni recepti s tempehom

  • Burgerji: Nareลพite ga na tanke rezine, ga marinirajte v sojini omaki, ฤesnu in ingverju, nato pa ga popecite do zlato rjave barve. Postrezite ga v polnozrnatih bombetah z zelenjavo in omako po izbiri.
  • Tacos: Nareลพite ga na majhne kocke, ga zaฤinite s kumino, ฤilijem v prahu in papriko ter popecite. Postrezite v tortiljah z avokadom, paradiลพnikom, zeljem in limetino omako.
  • Solata: Nareลพite ga na kocke, ga popecite do hrustljavega, nato pa dodajte v solato z meลกano zelenjavo, avokadom, kvinojo in prelivom iz limoninega soka in oljฤnega olja.

Preberite tudi: Soja โ€“ je res superลพivilo ali superalergen?

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E