Nevarnosti eko nakupovalne vrečke

  Nakupovalne vrečke za večkratno uporabo hitro postajajo trend za vse, ki dajo kaj na okolje.Vendar pa moramo tudi tukaj paziti na nekatere stvari in svoje zdravje, kajti na te vrečke se hitro naberejo bakterije in plesni.

  Raziskave centra EPIC (Canadian Environment and Plastics Industry Council) so pokazale, da so imele te vrečke v veliko primerih nevarne količine bakterij, kar 40% vrečk pa je vsebovalo tudi neko vrsto plesni ali glivice. Posledice tega so lahko zastrupitve s hrano, kožna obolenja, alergične reakcije, napade astme ter obolenja ušes.

  Zato se je dobro držati naslednjih navodil za uporabo nakupovalnih vrečk za večkratno uporabo:

  1. Pazite, da ne daste vseh proizvodov v isto vrečko: nikoli ne mešajte mesa ter mlečnih izdelkov z ostalimi proizvodi.
  2. Vrečk za včkratno uporabo ne uporabljajte za več namenov: te vrečke primerne za skoraj vse. Vendar pa se na primer lahko ob uporabi teh vrečk za shranjevanje mokrih oblačil, v vrečki naberejo zaradi vlage različne vrste nevidnih plesni, kar se na koncu prenese na hrano.
  3. Vrečke posušite preden jih shranite: tudi na ta način se lahko pojavi v vrečki plesen in bakterije, saj se v mokri vrečki nabira vlaga, če le-ta ni bila prej posušena.
  4. Bodite pozorni kje jih hranite: po navadi damo vrečke na tla, ko pridemo iz trgovine, da lahko odpremo prtljažnik avtomobila, s tem pa se na vrečke prenese umazanija, ki se bo v prtljažniku avtomobila prenašala še na druge stvari in hrano.
  5. Operite jih: vrečke lahko brez težav operete v pralnem stroju, s tem pa boste iz vrečke izprali večino bakterij in plesni. Hladilne vrečke pa operite s gobo in milom. Vendar pa bodite pozorni, da boste vrečke najprej posušili in šele nato zopet shranili.
  PREBERITE TUDI:  Podnebna konferenca v Bonnu: dve leti od sprejema pariškega sporazuma

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  3 KOMENTARJI

  1. Meni se zdi ročno pletena košara, ki jo kupimo pri ribn´čanu veliko bolj eko.. Košaro pri nas (isto!) uporabljamo že cca. 8 let.

  2. ja nikol se ne ve pri takih študijah kaj je 100% resnično. Je pa res da so nekatere plesni zelo škodljive za zdravje vseeno … jaz svoj “cekar” vsaj enkrat na mesec malo operem že tako iz navade.

  3. Ja, sem brala o tisti’študiji’ – mislim, ful malo število vrečk so pregledali, in tud vprašanje kolk so bli ne/pristranski!!
   (očitno je plastična industrija že mal ‘desperate’?)

   itak je pa najbolj važen zdrav imunski sistem, bakterije in glivice so itak povsod.. (če jih pa ni, je pa še hujši problem.. ;))

   so pa čist fajn in zdravorazumski napotki tole..

   meso in sir pa pri nas kupujemo s plastično posodico, ki se fajn zapre (varianta Tupperware/Curver) tak da tud ne pride do nekega ‘onesnaženja’ kar so navajali v tisti ‘študiji’.. ;)

  Comments are closed.