0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiAjurveda: ste vata, pita ali kapha?

Ajurveda: ste vata, pita ali kapha?

MORDA VAS ZANIMA

Ajurveda dobesedno pomeni znanost oziroma vedo o življenjski sili/energiji. Gre za starodavno indijsko prakso, ki je blizu jogi, saj je pri obeh cilj boljše zdravje in daljše življenje. Razumevanje ajurvedskih načel nam lahko pomaga pri ohranjanju ravnovesja, tako psihičnega kot fizičnega. V skladu z ajurvedsko modrostjo naj bi bilo sicer vse, kar obstaja v vesolju, sestavljeno iz petih elementov: iz zemlje, vode, ognja, zraka in etra. Podobno naj bi veljalo tudi za ljudi. Vsi elementi naj bi bili namreč prisotni tudi v nas samih, le da v različnih razmerjih.

- Oglas -

Ajurveda

Na podlagi prevladujočih elementov se je oblikovala delitev na tri doševata, pita in kapha. To, kateremu tipu pripadate, lahko pove marsikaj o vas in o vašem zdravju. Pri večini ljudi naj bi sicer prevladovali dve izmed treh doš. Da pa bi ohranjali notranje ravnovesje, moramo »dodajati« ravno tisto, česar nam naravno primanjkuje …

Vata

Vata naj bi se tvorila tako, da se prana, energetski ekvivalent diha, zmeša z zrakom in etrom. Lastnosti te doše so svetloba, zračnost, hitrost in hlad. Ljudje, ki jih ajurveda uvršča v to skupino, so običajno ali zelo visoki ali zelo nizki. Njihove poteze so asimetrične. Kadar so v stanju notranjega ravnovesja, so vate zelo kreativne in hitro prilagodljive na spremenjene okoliščine. Običajno gre tudi za ljudi, ki so zelo spretni pri besednem izražanju. Porušeno ravnovesje pa lahko pri teh osebah vodi do pojavitve hudih strahov in anksioznosti.

- Oglas -

Pita

Pita, druga ajurvedska doša, združuje ogenj in vodo. Gre za došo, pri kateri stopajo v ospredje prebavila, metabolizem in telesna temperatura. Lastnosti pite so vročina, ostrina in kislost. Za posameznike, ki sodijo v to skupino, je običajno značilna dobra prebava. Imajo atletsko konstitucijo. Prednost dajejo logiki oziroma razumu pred čustvi. Njihova največja slabost je, da se zelo hitro razjezijo. Pri tem tipu so sicer precej pogoste težave s kožo, predvsem izpuščaji.

Kapha

Kadar se zmešata zemlja in voda, dobimo kapho. Povezuje se s kostmi, mišicami in zobmi – vsem, kar je trdno v našem telesu. Tipične lastnosti pri tej doši so umirjenost, počasnost in stabilnost. Za kaphe je sicer značilno, da gre za zelo ljubeče ljudi, ki običajno stojijo z obema nogama na trdnih tleh. Včasih se lahko sicer njihovo notranje ravnovesje zamaje – takrat potrebujejo precej več pozornosti drugih, saj se jih polotijo melanholične misli, ki jih spremlja občutek teže.

.

NAJNOVEJŠE