Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
RubrikeZanimivostiAjurveda: ste vata, pita ali kapha?

Ajurveda: ste vata, pita ali kapha?

MORDA VAS ZANIMA

Ajurveda dobesedno pomeni znanost oziroma vedo o življenjski sili/energiji. Gre za starodavno indijsko prakso, ki je blizu jogi, saj je pri obeh cilj boljše zdravje in daljše življenje. Razumevanje ajurvedskih načel nam lahko pomaga pri ohranjanju ravnovesja, tako psihičnega kot fizičnega. V skladu z ajurvedsko modrostjo naj bi bilo sicer vse, kar obstaja v vesolju, sestavljeno iz petih elementov: iz zemlje, vode, ognja, zraka in etra. Podobno naj bi veljalo tudi za ljudi. Vsi elementi naj bi bili namreč prisotni tudi v nas samih, le da v različnih razmerjih.

- Oglas -

Ajurveda

Na podlagi prevladujočih elementov se je oblikovala delitev na tri doševata, pita in kapha. To, kateremu tipu pripadate, lahko pove marsikaj o vas in o vašem zdravju. Pri večini ljudi naj bi sicer prevladovali dve izmed treh doš. Da pa bi ohranjali notranje ravnovesje, moramo »dodajati« ravno tisto, česar nam naravno primanjkuje …

Vata

Vata naj bi se tvorila tako, da se prana, energetski ekvivalent diha, zmeša z zrakom in etrom. Lastnosti te doše so svetloba, zračnost, hitrost in hlad. Ljudje, ki jih ajurveda uvršča v to skupino, so običajno ali zelo visoki ali zelo nizki. Njihove poteze so asimetrične. Kadar so v stanju notranjega ravnovesja, so vate zelo kreativne in hitro prilagodljive na spremenjene okoliščine. Običajno gre tudi za ljudi, ki so zelo spretni pri besednem izražanju. Porušeno ravnovesje pa lahko pri teh osebah vodi do pojavitve hudih strahov in anksioznosti.

Pita

Pita, druga ajurvedska doša, združuje ogenj in vodo. Gre za došo, pri kateri stopajo v ospredje prebavila, metabolizem in telesna temperatura. Lastnosti pite so vročina, ostrina in kislost. Za posameznike, ki sodijo v to skupino, je običajno značilna dobra prebava. Imajo atletsko konstitucijo. Prednost dajejo logiki oziroma razumu pred čustvi. Njihova največja slabost je, da se zelo hitro razjezijo. Pri tem tipu so sicer precej pogoste težave s kožo, predvsem izpuščaji.

Kapha

- Oglas -

Kadar se zmešata zemlja in voda, dobimo kapho. Povezuje se s kostmi, mišicami in zobmi – vsem, kar je trdno v našem telesu. Tipične lastnosti pri tej doši so umirjenost, počasnost in stabilnost. Za kaphe je sicer značilno, da gre za zelo ljubeče ljudi, ki običajno stojijo z obema nogama na trdnih tleh. Včasih se lahko sicer njihovo notranje ravnovesje zamaje – takrat potrebujejo precej več pozornosti drugih, saj se jih polotijo melanholične misli, ki jih spremlja občutek teže.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×