Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaPovišane ravni homocisteina lahko krive za številne zdravstvene težave

Povišane ravni homocisteina lahko krive za številne zdravstvene težave

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za homocistein? Gre za aminokislino, ki je prisotna v telesu vsakega posameznika. Določene količine homocisteina so koristne, težava pa nastane, ko se raven te aminokisline pretirano dvigne. Previsoka količina homocisteina v telesu naj bi bila na primer povezana z boleznimi srca in ožilja ter avtoimunskimi obolenji.

- Oglas -

Homocistein

Težave z regulacijo homocisteina včasih gensko pogojene

Raven homocisteina v telesu se uravnava med procesom, ki se imenuje metilacija in ki vpliva na naš imunski sistem, možgane, hormone in črevesje. Metilacija poteka vseskozi, a če se pri tem procesu kar koli zaplete, vaše počutje najverjetneje ne bo najboljše. Nekateri ljudje naj bi imeli gen, zaradi katerega prihaja med metilacijo pogosteje do težav oziroma do mutacij, posledično pa telo ni najbolj uspešno pri reguliranju homocisteina. V tem primeru moramo biti še posebej dosledni pri določenih ukrepih za zmanjšanje količine homocisteina v telesu, s čimer lahko uravnovesimo genetski primanjkljaj. Drugi razlogi za povišano raven homocisteina so lahko še neustrezna prehrana, jemanje določenih zdravill, izpostavljenost strupenim snovem ali pogost stres. Ena izmed možnosti, kako telesu pomagati, da lažje uravnava to aminokislino, je povišan vnos vitaminov iz skupine B.

Bolezni, ki naj bi bile povezane s previsokimi količinami homocisteina v telesu

Previsoke ravni homocisteina v telesu naj bi bile pogosto povezane z avtoimunskimi boleznimi, na primer z revmatoidnim artritisom, obolenjem ščitnice in luskavico. Kot že omenjeno, predstavljajo prevelike količine homocisteina tudi nevarnost za srčno-žilna obolenja, poleg tega pa so povezane s povečanim tveganjem za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen ter za depresijo – povišana raven homocisteina namreč pogosto pomeni znižano raven serotonina. Pri ženskah, ki so imele neposredno po porodu v telesu preveč homocisteina, naj bi na primer obstajala visoka verjetnost za poporodno depresijo.

Testiranje in najpomembnejši ukrepi za preprečevanje resnejših zdravstvenih težav

Količino homocisteina v telesu je mogoče preveriti s testiranjem. Če se izkaže, da je količina te aminokisline zares previsoka, so smiselne spremembe vaših vsakodnevnih navad. Osredotočite se predvsem na t. i. protivnetna živila, poskrbite za dovolj kakovostnega spanja in za zadostne količine gibanja ter za zdravo črevesno floro. Kot že omenjeno, pa je zelo koristen povečan vnos B-vitaminov, še posebej vitaminov B9 in B12.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×