0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPovišane ravni homocisteina lahko krive za številne zdravstvene težave

Povišane ravni homocisteina lahko krive za številne zdravstvene težave

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za homocistein? Gre za aminokislino, ki je prisotna v telesu vsakega posameznika. Določene količine homocisteina so koristne, težava pa nastane, ko se raven te aminokisline pretirano dvigne. Previsoka količina homocisteina v telesu naj bi bila na primer povezana z boleznimi srca in ožilja ter avtoimunskimi obolenji.

- Oglas -

Homocistein

Težave z regulacijo homocisteina včasih gensko pogojene

Raven homocisteina v telesu se uravnava med procesom, ki se imenuje metilacija in ki vpliva na naš imunski sistem, možgane, hormone in črevesje. Metilacija poteka vseskozi, a če se pri tem procesu kar koli zaplete, vaše počutje najverjetneje ne bo najboljše. Nekateri ljudje naj bi imeli gen, zaradi katerega prihaja med metilacijo pogosteje do težav oziroma do mutacij, posledično pa telo ni najbolj uspešno pri reguliranju homocisteina. V tem primeru moramo biti še posebej dosledni pri določenih ukrepih za zmanjšanje količine homocisteina v telesu, s čimer lahko uravnovesimo genetski primanjkljaj. Drugi razlogi za povišano raven homocisteina so lahko še neustrezna prehrana, jemanje določenih zdravill, izpostavljenost strupenim snovem ali pogost stres. Ena izmed možnosti, kako telesu pomagati, da lažje uravnava to aminokislino, je povišan vnos vitaminov iz skupine B.

Bolezni, ki naj bi bile povezane s previsokimi količinami homocisteina v telesu

Previsoke ravni homocisteina v telesu naj bi bile pogosto povezane z avtoimunskimi boleznimi, na primer z revmatoidnim artritisom, obolenjem ščitnice in luskavico. Kot že omenjeno, predstavljajo prevelike količine homocisteina tudi nevarnost za srčno-žilna obolenja, poleg tega pa so povezane s povečanim tveganjem za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen ter za depresijo – povišana raven homocisteina namreč pogosto pomeni znižano raven serotonina. Pri ženskah, ki so imele neposredno po porodu v telesu preveč homocisteina, naj bi na primer obstajala visoka verjetnost za poporodno depresijo.

- Oglas -

Testiranje in najpomembnejši ukrepi za preprečevanje resnejših zdravstvenih težav

Količino homocisteina v telesu je mogoče preveriti s testiranjem. Če se izkaže, da je količina te aminokisline zares previsoka, so smiselne spremembe vaših vsakodnevnih navad. Osredotočite se predvsem na t. i. protivnetna živila, poskrbite za dovolj kakovostnega spanja in za zadostne količine gibanja ter za zdravo črevesno floro. Kot že omenjeno, pa je zelo koristen povečan vnos B-vitaminov, še posebej vitaminov B9 in B12.

.

NAJNOVEJŠE