0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZmanjševanje kostne gostote in naravna pomoč: 7 preventivnih ukrepov

Zmanjševanje kostne gostote in naravna pomoč: 7 preventivnih ukrepov

MORDA VAS ZANIMA

S staranjem se kostna gostota praviloma zmanjšuje. Če je ta proces prehiter, lahko privede do osteoporoze. Tveganje za osteoporozo je zaradi zmanjšanja količine estrogena v telesu posebno izrazito po vstopu v menopavzo.

- Oglas -

Čeprav je zmanjševanje kostne gostote po eni strani naravno, niste povsem nemočni. Z določenimi preventivnimi ukrepi lahko ta proces močno upočasnite ter s tem zmanjšate tveganje za osteoporozo in z njo povezane zaplete.

1. Telesu zagotovite dovolj kalcija, kalija in magnezija

Ko pomislimo na zdrave kosti, je hranilo, ki nam pride najprej na misel, zagotovo kalcij. Drži sicer, da je kalcij mineral, ki je izjemno pomemben za močne kosti, vendar ne smete pozabiti niti na druge minerale, ki prispevajo k zdravim kostem. Posebno pomembna sta kalij in magnezij. Med dobre vire kalija spadajo živila, kot so banane, avokado, suhe marelice, pistacije, mandlji, rozine, suhe slive, indijski oreščki, temna čokolada in beli fižol. V indijskih oreščkih, temni čokoladi, belem fižolu in mandljih lahko obenem najdemo tudi precej magnezija. Večjo količino magnezija pa med drugim vsebujejo tudi sončnična semena, tofu, divji riž, črni fižol in zelenolistna zelenjava.

2. Zmanjšajte vnos kofeina

Pri ljudeh, ki popijejo zelo veliko kave in drugih kofeinskih napitkov, je bilo zaznano povečano tveganje za osteoporozo oziroma za hitro zmanjševanje kostne gostote. Zaradi čezmernega vnosa kofeina lahko namreč ledvice izločijo preveč kalcija, kar nato negativno vpliva na zdravje kosti.

- Oglas -

3. Ne pozabite na vitamin K in vitamin D

Pomembno ni samo to, koliko kalcija vnesete s hrano ali s prehranskimi dopolnili, ampak morate paziti tudi na to, da telesu zagotovite optimalne pogoje za absorpcijo tega minerala. Ključen pri tem je vitamin D, na katerega morate biti posebno pozorni v jesensko-zimskih mesecih. V tem obdobju je namreč pomanjkanje vitamina D zaradi manj možnosti za neposreden stik kože s sončnimi žarki zelo pogosta težava. Pomagajo lahko kakovostna prehranska dopolnila, pri čemer je pametno, da se najprej posvetujete z zdravnikom. Ta lahko preveri zaloge vitamina D v vašem telesu in vam priporoči najustreznejši odmerek (če ugotovi, da je smiselno dodajanje omenjenega vitamina). Med najpomembnejše vitamine za zdrave kosti pa spada tudi vitamin K, ki ga lahko med drugim najdete v blitvi, ohrovtu, peteršilju, špinači, soji, brokoliju, brstičnem ohrovtu, zelju in leči.

Zmanjševanje kostne gostote

4. Ne pretiravajte s soljo

Prehrana, ki vsebuje zelo veliko soli in s tem natrija, spodbudi pospešeno izločanje kalcija iz telesa. Pretiravanje s soljo lahko torej poveča tveganje za osteoporozo, zato je pametno, da se držite priporočenega vnosa (ne več kot 5 gramov soli na dan). Pri tem upoštevajte, da sol, ki jo hrani dodajamo sami, praviloma ni največja težava. Veliko večjo nevarnost za čezmeren vnos natrija predstavljajo močno procesirana živila, ki nemalokrat vsebujejo ogromno soli.

5. Ohranjanje zdrave telesne teže

Tako previsoka kot prenizka telesna teža lahko negativno vplivata na kosti. Tako je pomembno, da poiščete zlato sredino. Za večino ljudi je najlažje, če kot osnovno smernico upoštevajo indeks telesne mase.

6. Bodite aktivni

Pretežno sedeče delo, ki je dandanes zelo pogosto, spada med največje dejavnike tveganja za osteoporozo. Če v službi večino časa presedite, poskušajte vsaj v prostem času poskrbeti za dovolj gibanja. Dobro je je, da vsak dan najmanj pol ure namenite malce intenzivnejši vadbi.  Priporočamo, da aerobne aktivnosti, kot je hitra hoja, kombinirate z vajami za moč.

- Oglas -

7. Izogibajte se tobačnim izdelkom

Ena izmed skupin, pri katerih je nevarnost za pospešeno zmanjševanje kostne gostote nadpovprečno velika, so kadilci. Med razloge, zaradi katerih je smiselno opustiti kajenje, tako spada tudi zmanjševanje tveganja za osteoporozo. Obenem upoštevajte, da je lahko problematično tudi t. i. sekundarno kajenje, torej pasivna izpostavljenost cigaretnemu dimu.

.

NAJNOVEJŠE