0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZnaki pomanjkanja kalcija: ukrepajte pravočasno!

Znaki pomanjkanja kalcija: ukrepajte pravočasno!

MORDA VAS ZANIMA

Kalcij je mineral, ki je izjemno pomemben za naše telo. Večinoma ga povezujemo predvsem z zdravjem kosti. Čeprav je kalcij zares najpomembnejši prav za kosti, saj zmanjšuje tveganje za zmanjševanje kostne gostote in s tem za osteoporozo, pa ima tudi nekaj drugih funkcij v našem telesu. Pomembno je, da znate hitro prepoznati simptome morebitnega pomanjkanja kalcija in da nato čim prej ukrepate. Dolgotrajnejše pomanjkanje tega minerala lahko namreč privede do resnih težav.

- Oglas -

Zlomi kosti že ob manjših nezgodah

Povsem normalno je, da pride do zloma kosti ob večjih obremenitvah. Čeprav so zdrave kosti načeloma tudi močne kosti, pa je včasih pritisk preprosto prevelik. Vendar pa po drugi strani seveda ni običajno, da se kosti lomijo »kot za šalo«. Če se vam to dogaja oziroma zgodi, je to zagotovo eden najbolj tipičnih simptomov, značilnih za pomanjkanje kalcija. Težava je sicer večinoma najpogostejša pri ženskah ob prehodu v menopavzo.

Pogosto imate težave z mišičnimi krči

Tudi pri mišičnih krčih je smiselno razlikovati med tem, kdaj so upravičeni in kdaj zanje ni pravega razloga. Če se na primer mišični krči pojavijo na koncu dneva, med katerim ste bili zelo aktivni, to ni nenavadno ali zaskrbljujoče. Po drugi strani pa so lahko pogosti mišični krči brez razloga tudi znak, da vašemu telesu primanjkuje kalcija. Običajno se sicer mišični krči pojavljajo takrat, ko je pomanjkanje že zelo hudo.

Povišan krvni tlak včasih prav tako povezan s pomanjkanjem kalcija

Obstaja sicer precej možnih razlogov, zaradi katerega pride do povišanega krvnega tlaka. Večinoma povišan krvni tlak povezujemo s previsokim vnosom natrija, vendar pa je lahko povezan tudi s pomanjkanjem določenih mineralov, med drugim tudi s pomanjkanjem kalcija. Obenem pa naj bi prehrana, bogata s kalcijem, zmanjševala nevarnost za hipertenzijo oziroma kronično povišan krvni tlak.

- Oglas -

Povezava med kalcijem in vitaminom D

Ljudem s pomanjkanjem vitamina D pogosto primanjkuje tudi kalcija. Kaj je razlog za to povezavo? Kot ste morda že slišali, je vitamin D ena ključnih snovi za normalno absorpcijo kalcija. Tudi če torej uživate dovolj hrane, bogate s kalcijem, lahko pride do pomanjkanja, če telo nima na voljo zadostnih količin vitamina D. Tako je pomembno, da dnevno ujamete vsaj nekaj sončnih žarkov, če ne gre drugače, pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

.

NAJNOVEJŠE