0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMotovilec – odličen vir pomembnih vitaminov in mineralov

Motovilec – odličen vir pomembnih vitaminov in mineralov

MORDA VAS ZANIMA

Motovilec je za mnoge ena najljubših vrst solate. Pomembna prednost motovilca je tudi ta, da nam je pogosto na voljo tudi v mesecih, ko druge sveže zelenjave ni na pretek. Se tudi sami uvrščate med ljubitelje motovilca? Potem vas bo verjetno razveselil podatek, da motovilec ni le prijetno hrustljav in okusen, ampak tudi zelo zdrav. V njem lahko namreč najdemo veliko hranilnih snovi, pomembnih za naše telo.

- Oglas -

Motovilec je izjemen vir vitamina C

Kadar želite poskrbeti, da bo solata, ki jo postrežete poleg glavne jedi ali kot samostojen obrok, še posebej dober vir vitamina C, je odlična izbira za osnovno zelenjavo zagotovo motovilec. Vsebnost vitamina C v motovilcu je primerljiva s tisto v limoninem soku! Kot morda že veste, je vitamin C odličen antioksidant, poleg tega pa je nujen za številne druge procese v našem telesu. Med drugim sodeluje pri tvorbi kolagena – beljakovine, ki jo naše telo potrebuje za napeto kožo ter zdrave kosti, zobe in arterije. Seveda pa vitamin C pripomore tudi k močnejšemu imunskemu sistemu.

Motovilec bo koristil tudi vašim očem

Zdravje oči običajno povezujemo predvsem z oranžno zelenjavo, v kateri najdemo obilico betakarotena – provitamina vitamina A. Vendar pa lahko med drugim tudi v motovilcu najdemo različne vrste karotenoidov, zaradi česar je tudi to živilo, ki ima blagodejen vpliv na oči. Seveda ima vitamin A v našem telesu tudi mnoge druge naloge. Podobno kot vitamin C je tudi vitamin A antioksidant, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom.

V motovilcu skoraj toliko železa kot v špinači

Med rastlinskimi viri železa je zagotovo zelo pomembna zelenolistna zelenjava, pri čemer nekatere vrste še posebej izstopajo. Običajno se omenja predvsem špinača, ko govorimo o zelenjavi, bogati z železom. Manj znano pa je, da lahko zelo velike količine železa – skoraj primerljive s tistimi v špinači – najdemo tudi v motovilcu. Redno uživanje motovilca lahko tako pomaga pri preprečevanju anemije oziroma slabokrvnosti.

- Oglas -

Vitamin B za zdrav metabolizem, zaščito kognitivnih funkcij in kožo

V motovilcu lahko najdemo tudi precej vitaminov iz skupine B. Pri tem še posebej izstopa vitamin B6, ki ga v večjih količinah vsebujejo tudi banane in rdeča paprika. Vitamin B6 ima v našem telesu precej pomembnih nalog. Tako na primer sodeluje pri presnovi makrohranil ter pripomore k ohranjanju kognitivnih funkcij in h krepitvi našega imunskega sistema. Poleg tega pa je vitamin B6 zelo pomemben tudi za našo kožo. Mnogi menijo, da je to celo ena ključnih hranilnih snovi za zmanjševanje tveganja za pojav celulita. Motovilec tako ni »le« živilo za zdravje, ampak tudi za lepoto!

Preberite si tudi: Vitamin B: Lahko ga primanjkuje tudi vam!

NAJNOVEJŠE