Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaMotovilec – odličen vir pomembnih vitaminov in mineralov

Motovilec – odličen vir pomembnih vitaminov in mineralov

MORDA VAS ZANIMA

Motovilec je za mnoge ena najljubših vrst solate. Pomembna prednost motovilca je tudi ta, da nam je pogosto na voljo tudi v mesecih, ko druge sveže zelenjave ni na pretek. Se tudi sami uvrščate med ljubitelje motovilca? Potem vas bo verjetno razveselil podatek, da motovilec ni le prijetno hrustljav in okusen, ampak tudi zelo zdrav. V njem lahko namreč najdemo veliko hranilnih snovi, pomembnih za naše telo.

Motovilec

Motovilec je izjemen vir vitamina C

- Oglas -

Kadar želite poskrbeti, da bo solata, ki jo postrežete poleg glavne jedi ali kot samostojen obrok, še posebej dober vir vitamina C, je odlična izbira za osnovno zelenjavo zagotovo motovilec. Vsebnost vitamina C v motovilcu je primerljiva s tisto v limoninem soku! Kot morda že veste, je vitamin C odličen antioksidant, poleg tega pa je nujen za številne druge procese v našem telesu. Med drugim sodeluje pri tvorbi kolagena – beljakovine, ki jo naše telo potrebuje za napeto kožo ter zdrave kosti, zobe in arterije. Seveda pa vitamin C pripomore tudi k močnejšemu imunskemu sistemu.

Motovilec bo koristil tudi vašim očem

Zdravje oči običajno povezujemo predvsem z oranžno zelenjavo, v kateri najdemo obilico betakarotena – provitamina vitamina A. Vendar pa lahko med drugim tudi v motovilcu najdemo različne vrste karotenoidov, zaradi česar je tudi to živilo, ki ima blagodejen vpliv na oči. Seveda ima vitamin A v našem telesu tudi mnoge druge naloge. Podobno kot vitamin C je tudi vitamin A antioksidant, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom.

V motovilcu skoraj toliko železa kot v špinači

Med rastlinskimi viri železa je zagotovo zelo pomembna zelenolistna zelenjava, pri čemer nekatere vrste še posebej izstopajo. Običajno se omenja predvsem špinača, ko govorimo o zelenjavi, bogati z železom. Manj znano pa je, da lahko zelo velike količine železa – skoraj primerljive s tistimi v špinači – najdemo tudi v motovilcu. Redno uživanje motovilca lahko tako pomaga pri preprečevanju anemije oziroma slabokrvnosti.

Vitamin B za zdrav metabolizem, zaščito kognitivnih funkcij in kožo

V motovilcu lahko najdemo tudi precej vitaminov iz skupine B. Pri tem še posebej izstopa vitamin B6, ki ga v večjih količinah vsebujejo tudi banane in rdeča paprika. Vitamin B6 ima v našem telesu precej pomembnih nalog. Tako na primer sodeluje pri presnovi makrohranil ter pripomore k ohranjanju kognitivnih funkcij in h krepitvi našega imunskega sistema. Poleg tega pa je vitamin B6 zelo pomemben tudi za našo kožo. Mnogi menijo, da je to celo ena ključnih hranilnih snovi za zmanjševanje tveganja za pojav celulita. Motovilec tako ni »le« živilo za zdravje, ampak tudi za lepoto!

- Oglas -

Preberite si tudi: Vitamin B: Lahko ga primanjkuje tudi vam!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×