0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMotovilec je prva izbira med okusnimi solatami

Motovilec je prva izbira med okusnimi solatami

MORDA VAS ZANIMA

Motovilec je samonikla rastlina – solata, ki jo danes gojijo po vsem svetu. Prava domovina motovilca pa je naša stara celina Evropa. Pred desetletji smo ga poznali kot poljsko solato. Dobro se spominjam, kako sva z babico zgodaj spomladi s košarico v roki šli na bližnji travnik ali polje nabirat slastni motovilec.

- Oglas -

Motovilec je prva izbira za zdravo in bogato solato

Travniki in polja so nam nudili zdrave rastline, saj niso bili »prepojeni« z raznovrstnimi kemikalijami, kot je to pogosto danes. V tistem času je bilo za nas otroke nabiranje te poljske solate še poseben užitek, saj so nas babice seznanjale tudi z drugimi vrstami rastlin, predvsem z zdravilnimi, ki smo jih prav tako nabirali za domačo lekarno ali za prodajo in si otroci tako zaslužili še nekaj denarja, ki ga je bilo v tistih časih bore malo.

Seveda tedaj še ni bilo toliko trgovin, kot jih je danes, kjer si skozi vse leto kupujemo najrazličnejše vrste solat, med njimi tudi motovilec. Tudi v semenarnah ni bilo možno kupiti semena motovilca, tako da ga nismo mogli gojiti na domačem vrtu.

Motovilec na našem vrtu

Danes ga, če le imamo vrtiček, lahko gojimo vsi, ki stavimo na zdravo pridelavo zelenjave. Najrazličnejše solate imamo sedaj na voljo tako rekoč vse leto, če ne drugače pa iz tople grede. Ker dobro prenaša nižje temperature, je pozna jesenska setev motovilca lahko naša prva spomladanska solata z domačega vrta, ki nam z vitamini, rudninami in s svežim okusom narave obogati enoličen in z mikrohranili osiromašen zimski jedilnik.

- Oglas -

Dobri poznavalci solat doma pridelani motovilec prav gotovo postavimo na prvo mesto med vsemi solatami. Njegovi nežni, polni, prav nič vodeni listi nam v ustih pričarajo žametno-svilnat občutek in edinstven nekoliko sladkast okus.
Za široko potrošnjo motovilec pridelujejo v velikih, sodobnih rastlinjakih, od koder prihaja na trg od pozne jeseni do poznih pomladanskih mesecev.

Izberite kakovosten motovilec

Motovilec sestavljajo kratki ali daljši – odvisno od sorte – listi, suličaste oblike, ki so pri vseh sortah zraščeni v rozeto. Strokovnjakom je do danes uspelo vzgojiti več deset različnih sort motovilca. Sorte z majhnimi listi so boljšega okusa. Pri pripravi motovilca z manjšimi listi pustimo rozeto celo, ko pa pripravljamo motovilec z večjimi listi, rozeto raztrgamo oziroma uporabljamo le velike liste.

Motovilec

Kakovosten motovilec je temnozelene barve, rozete so kompaktne, listi pa čvrsti. Kakovosten in suh motovilec v dobro zaprti posodi lahko hranimo v hladilniku do štiri dni.

Temnozeleno bogastvo

Energijska vrednost motovilca je nizka, saj 100 gramov vsebuje le 12 kilokalorij (48 kilojoulov), zato je to primerno živilo pri raznih hipokaloričnih dietah. Ob malo kalorijah pa vsebuje tudi obilje koristnih snovi.

MAGNEZIJ

Temnozeleni listi kakovostnega motovilca vsebujejo veliko magnezija. Magnezij je eden najpomembnejših rudnin, ki pripomorejo k zdravju. Sodeč po raziskavah pomaga kakim 300 procesom v telesu, povezanih z encimi, prav tako pa lahko preprečuje ali zdravi številna kronična obolenja.

- Oglas -

Sodobni ljudje, ki uživajo veliko industrijsko predelane hrane, imajo v telesu premalo magnezija. Poleg nepravilne prehrane pa njegovo količino močno zniža stres, nekatere bolezni in zdravila ter intenzivna telesna dejavnost.

Magnezij sodeluje pri proizvodnji energije, delovanju živčevja, sproščanju mišic ter rasti kosti in zob. Skupaj s kalcijem in kalijem uravnava ritem srca in strjuje kri, pomaga pa tudi pri proizvodnji in uporabi inzulina.

KALIJ

Zdravi listi motovilca so bogat vir kalija, ki skupaj z drugimi elektroliti prenaša živčne signale, sproža mišično krčenje ter uravnava srčni utrip in krvni tlak.

ŽELEZO

Motovilec je omembe vreden vir železa in fosforja. Železo zdravi slabokrvnost, ki je posledica njegovega pomanjkanja. Pri optimalni preskrbi telesa z njim je telo vitalno, imunski sistem dobro deluje, duh pa je naostren. Železo poživi tudi celično dihanje. Sodeluje še pri zadostni tvorbi rdečih krvnih telesc.
Motovilec zato priporočamo ženskam, ki imajo zelo močne menstruacije, da z njim nadomestijo izgubljeno železo. Da bi povečali izkoristek železa iz motovilca, je priporočljivo dodajanje vitamina C – torej namesto kisa solato okisamo z limono!

FOSFOR

Poglavitna naloga fosforja je, da sodeluje s kalcijem pri gradnji in ohranjanju močnih kosti in zob, odločilno vlogo pa ima tudi pri dovajanju energije v vse celice telesa.

VITAMINI

Motovilec je bogat tudi s provitaminom A, ki krepi vid in zmanjša tveganje za nastanek nekaterih vrst raka, vitaminoma B6 in B9, folno kislino in vitaminom C – ima ga kar trikrat več kot glavnata zelena solata.
Korenine motovilca vsebujejo tudi nekaj valerijanske kisline, ki pomirjajoče deluje na želodec in kaže na sorodstvo z baldrijanom.

KLOROFIL

Temnozeleni listi motovilca so bogati s klorofilom, ki mu pripisujejo očiščujoče lastnosti telesa in izboljševanje krvi.

Solata iz motovilca z orehi

Solata iz motovilca

Sestavine za 2 osebi:

 • 250 g očiščenega motovilca
 • žlica mandljevega olja
 • sok polovice limone
 • ščep soli
 • žlička sesekljanega drobnjaka.

Priprava: očiščen, opran in osušen motovilec prelijemo s prelivom iz olja, limoninega soka, soli in drobnjaka, dobro premešamo in takoj ponudimo.

Motovilec z melono in orehi

Sestavine za 2 osebi:

 • 250 g motovilca
 • polovica manjše melone.

Za preliv:

 • 125 ml sladke smetane
 • 1 do 2 žlički pikantne gorčice
 • ščep ingverja
 • 2 jedilni žlici na grobo sesekljanih orehovih jederc
 • ščep soli

Priprava: motovilec dobro operemo in odcedimo, melono očistimo semen in meso narežemo na manjše kocke. Vse skupaj damo v primerno veliko skledo in prelijemo s sestavinami za preliv. Takoj postrežemo.

Preverite tudi: Popolni vodnik za gojenje solate na vrtu

.

NAJNOVEJŠE