DomovVrt & VrtnarjenjePopolni vodnik za gojenje solate na vrtu

Popolni vodnik za gojenje solate na vrtu

Zeleni listi solate nam skozi leto veฤkrat popestrijo jedilnik. Vendar pa solata ni le ena, poznamo veฤ sort, ki se med seboj loฤijo po barvi, okusu in teksturi. ล e poseben ฤar pa je, ฤe lahko solato naberemo na svojem vrtu tik pred kosilom in tako uลพivamo v polnosti njenega okusa. Solata je tudi vrtnina, ki je enostavna za vzgojo, zato jo priporoฤamo tudi vsem, ki ลกele zaฤenjate z vrtnarjenjem.

Sajenje solate na vrtu

ฤŒe pregledamo police s semeni, lahko hitro ugotovimo, da imamo za nakup na razpolago ลกiroko paleto sort solat. V grobem pa jih sicer lahko delimo na ลกtiri glavne skupine, in sicer na: glavnate solate, vezivke (romanske solate), berivke in rezivke. Vsaka izmed teh osnovnih skupin pa ima seveda ลกe veฤ podskupin. Prav tako lahko solate loฤimo na tiste, ki jih lahko sejemo spomladi in/ali jeseni, ter na take, ki jih lahko sejemo in pobiramo skozi vse leto.

solate

Glavnate solate prepoznamo po tem, da oblikujejo glave, znaฤilne za doloฤeno sorto, delimo jih na krhkolistne in mehkolistne solate. Krhkolistne solate dalje delimo na batavije, ki jih prepoznamo po tem, da so svetlo zelene do rumeno zelene barve, ter na ledenke, ki so nekoliko temnejลกe. Za krhkolistne solate je znaฤilno, da dajejo veฤji pridelek kot mehkolistne, vendar pa dozorijo tudi od osem do petnajst dni kasneje kot mehkolistne solate. Za mehkolistne solate je znaฤilna tudi mehka struktura listov.

Berivka je pokonฤna solata s slabo sklenjenimi glavami. Listi pri teh solatah imajo poudarjeno listno ลพilo. Za solato berivko je znaฤilno, da je njena rozeta veฤja in pokonฤne rasti. Listi hitro rastejo. Prednost berivke je v tem, da nabiramo mlade liste. Zato jo lahko sejemo povprek in v vrste.
V literaturi lahko zasledimo tudi delitev, da je berivka solata, ki jo odtrลพemo z roko (ยปberemoยซ), rezivka pa je tista, ki jo reลพemo. Tudi sicer v prosti uporabi veฤkrat zamenjujemo izraze berivka in rezivka, saj gre pri obeh za pobiranje mladih solatnih listiฤev. Vendar pa je glavna razlika tudi v pravem tipu solate. Za solate, ki spadajo v skupino rezivke, je znaฤilno, da ne delajo glav, temveฤ ostanejo v stadiju rozete. Lahko jih veฤkrat reลพemo.

solate

Vezivka je tip solate, ki jo bolje poznamo pod imenom romanska solata ali pa tudi ลกtrucarka. Kot nakazuje ลพe njeno ime, je za solate v tem tipu znaฤilno, da oblikuje pokonฤne, podolgovate glave, ki pa so slabo sklenjene. Njeni listi so gladki in imajo poudarjeno listno ลพilo. Sorte v tipu romanske solate bolje prenaลกajo tudi vroฤino, zaradi ฤesar je primerna predvsem za poletno uporabo.

solate

Sorte solate, ki jih lahko sejemo najprej

ลฝe zato, ker poznamo toliko tipov in sort solat, je pomembno, da poznamo tudi lastnosti nekaterih sort. Oziroma se pred nakupom o njih pozanimamo. Doloฤeni tipi solate namreฤ bolje uspevajo takrat, ko je dan krajลกi kot noฤ, spet ostale bolje takrat, ko je dan daljลกi kot noฤ. Doloฤeni tudi bolje prenaลกajo nizke temperature in gredo pri viลกjih hitro v cvet, spet druge vroฤino bolje prenaลกajo. Tako velja, da lahko med prvimi sejemo sorte, kot ljubljanska ledenka in majska kraljica. Le-ti sejemo vse do sredine maja, ko zaฤnemo sejati bolj poletne sorte solate, kot so unicum, dalmatinska ledenka, gentilina, oziroma izberemo sorte, ki spadajo med romanske solate. Te sorte sejemo vse do konca junija, ko zopet zaฤnemo s setvijo sort, ki smo jih sejali zgodaj spomladi.

sajenje solate

Kdaj zaฤeti s sajenjem solate?

S prvimi saditvami na prosto lahko zaฤnemo takrat, ko so tla ogreta vsaj na 5 หšC. Solata je ena izmed redkih vrtnin, ki jo lahko v kolobar vkljuฤite na vseh poljinah. Torej na vse vrt, ne glede na to, kdaj je bila kakลกna poljina pognojena. Glede tal ni zahtevna, toda bolje uspeva na dobrih, bogatih tleh, to je torej takih, ki vsebuje veliko organske mase. Dnevno potrebuje minimalno ลกest ur svetlobe. Seme lahko sejete povprek ali v vrste, odvisno od tipa solate.

ฤŒe hoฤemo, da solata oblikuje lepe glavice, jo sejemo v vrste. Veฤina solatnih korenin se nahaja na globini do ลกtiri cm, zato solato v suลกnih obdobjih redno zalivamo. Pri ohranjanju vlage v tleh nam lahko pomaga tudi zastirka. Pokoลกeno travo, slamo ali sekance zato porabimo tako, da jih posujemo na dva cm debelo okrog solat. Vendar pa morate paziti, da solato pred uporabo temeljito operete. Najveฤji ลกkodljivec solate so zagotovo polลพi, ostalih ลกkodljivcev pa na solati ne zasledimo ravno pogosto. Polลพem lahko oteลพite dostop do vaลกe solate tako, da okrog nje nasujete zdrobljene jajฤne lupine.

endivija

Endivija

Poleg solat moramo omeniti ลกe endivijo. Endivijo loฤimo od solat predvsem po okusu, saj je bolj grenka. ลฝe iz tega pa lahko sklepamo, da endivija pripada enakemu rodu kot radiฤ, ฤeprav je njen videz zelo podoben solati. S setvijo endivije lahko priฤnemo ลพe junija, vendar priporoฤamo, da se raje drลพimo starega pravila, ki pravi, da to storimo po najdaljลกem dnevu v letu. Tudi endivija razvije plitev koreninski sistem, zaradi ฤesar jo v suลกnem obdobju redno zalivamo. Endiviji (tako kot ostalim rastlinam) koristi tudi redno pletje. Posebnost endivije je tudi beljenje listov. To izvedemo zato, da se znebimo grenkega okusa, ki ga sicer imajo. Beljenje izvedemo tako, da rastlino bodisi prekrijemo ali pa izkopljemo in odnesemo v temen prostor. Vendar pa moramo vedeti, da z beljenjem endivija izgublja na vsebnosti vitaminov in mineralov.

Preberite tudi: Solata โ€“ med prvimi in zadnjimi vrtninami

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.

NAJNOVEJล E