Zeleni listi solate nam skozi leto veฤkrat popestrijo jedilnik. Vendar pa solata ni le ena, poznamo veฤ sort, ki se med seboj loฤijo po barvi, okusu in teksturi. ล e poseben ฤar pa je, ฤe lahko solato naberemo na svojem vrtu tik pred kosilom in tako uลพivamo v polnosti njenega okusa. Solata je tudi vrtnina, ki je enostavna za vzgojo, zato jo priporoฤamo tudi vsem, ki ลกele zaฤenjate z vrtnarjenjem.
Sajenje solate na vrtu
ฤe pregledamo police s semeni, lahko hitro ugotovimo, da imamo za nakup na razpolago ลกiroko paleto sort solat. V grobem pa jih sicer lahko delimo na ลกtiri glavne skupine, in sicer na: glavnate solate, vezivke (romanske solate), berivke in rezivke. Vsaka izmed teh osnovnih skupin pa ima seveda ลกe veฤ podskupin. Prav tako lahko solate loฤimo na tiste, ki jih lahko sejemo spomladi in/ali jeseni, ter na take, ki jih lahko sejemo in pobiramo skozi vse leto.
Glavnate solate prepoznamo po tem, da oblikujejo glave, znaฤilne za doloฤeno sorto, delimo jih na krhkolistne in mehkolistne solate. Krhkolistne solate dalje delimo na batavije, ki jih prepoznamo po tem, da so svetlo zelene do rumeno zelene barve, ter na ledenke, ki so nekoliko temnejลกe. Za krhkolistne solate je znaฤilno, da dajejo veฤji pridelek kot mehkolistne, vendar pa dozorijo tudi od osem do petnajst dni kasneje kot mehkolistne solate. Za mehkolistne solate je znaฤilna tudi mehka struktura listov.
Berivka je pokonฤna solata s slabo sklenjenimi glavami. Listi pri teh solatah imajo poudarjeno listno ลพilo. Za solato berivko je znaฤilno, da je njena rozeta veฤja in pokonฤne rasti. Listi hitro rastejo. Prednost berivke je v tem, da nabiramo mlade liste. Zato jo lahko sejemo povprek in v vrste.
V literaturi lahko zasledimo tudi delitev, da je berivka solata, ki jo odtrลพemo z roko (ยปberemoยซ), rezivka pa je tista, ki jo reลพemo. Tudi sicer v prosti uporabi veฤkrat zamenjujemo izraze berivka in rezivka, saj gre pri obeh za pobiranje mladih solatnih listiฤev. Vendar pa je glavna razlika tudi v pravem tipu solate. Za solate, ki spadajo v skupino rezivke, je znaฤilno, da ne delajo glav, temveฤ ostanejo v stadiju rozete. Lahko jih veฤkrat reลพemo.
Vezivka je tip solate, ki jo bolje poznamo pod imenom romanska solata ali pa tudi ลกtrucarka. Kot nakazuje ลพe njeno ime, je za solate v tem tipu znaฤilno, da oblikuje pokonฤne, podolgovate glave, ki pa so slabo sklenjene. Njeni listi so gladki in imajo poudarjeno listno ลพilo. Sorte v tipu romanske solate bolje prenaลกajo tudi vroฤino, zaradi ฤesar je primerna predvsem za poletno uporabo.
Sorte solate, ki jih lahko sejemo najprej
ลฝe zato, ker poznamo toliko tipov in sort solat, je pomembno, da poznamo tudi lastnosti nekaterih sort. Oziroma se pred nakupom o njih pozanimamo. Doloฤeni tipi solate namreฤ bolje uspevajo takrat, ko je dan krajลกi kot noฤ, spet ostale bolje takrat, ko je dan daljลกi kot noฤ. Doloฤeni tudi bolje prenaลกajo nizke temperature in gredo pri viลกjih hitro v cvet, spet druge vroฤino bolje prenaลกajo. Tako velja, da lahko med prvimi sejemo sorte, kot ljubljanska ledenka in majska kraljica. Le-ti sejemo vse do sredine maja, ko zaฤnemo sejati bolj poletne sorte solate, kot so unicum, dalmatinska ledenka, gentilina, oziroma izberemo sorte, ki spadajo med romanske solate. Te sorte sejemo vse do konca junija, ko zopet zaฤnemo s setvijo sort, ki smo jih sejali zgodaj spomladi.
Kdaj zaฤeti s sajenjem solate?
S prvimi saditvami na prosto lahko zaฤnemo takrat, ko so tla ogreta vsaj na 5 หC. Solata je ena izmed redkih vrtnin, ki jo lahko v kolobar vkljuฤite na vseh poljinah. Torej na vse vrt, ne glede na to, kdaj je bila kakลกna poljina pognojena. Glede tal ni zahtevna, toda bolje uspeva na dobrih, bogatih tleh, to je torej takih, ki vsebuje veliko organske mase. Dnevno potrebuje minimalno ลกest ur svetlobe. Seme lahko sejete povprek ali v vrste, odvisno od tipa solate.
ฤe hoฤemo, da solata oblikuje lepe glavice, jo sejemo v vrste. Veฤina solatnih korenin se nahaja na globini do ลกtiri cm, zato solato v suลกnih obdobjih redno zalivamo. Pri ohranjanju vlage v tleh nam lahko pomaga tudi zastirka. Pokoลกeno travo, slamo ali sekance zato porabimo tako, da jih posujemo na dva cm debelo okrog solat. Vendar pa morate paziti, da solato pred uporabo temeljito operete. Najveฤji ลกkodljivec solate so zagotovo polลพi, ostalih ลกkodljivcev pa na solati ne zasledimo ravno pogosto. Polลพem lahko oteลพite dostop do vaลกe solate tako, da okrog nje nasujete zdrobljene jajฤne lupine.
Endivija
Poleg solat moramo omeniti ลกe endivijo. Endivijo loฤimo od solat predvsem po okusu, saj je bolj grenka. ลฝe iz tega pa lahko sklepamo, da endivija pripada enakemu rodu kot radiฤ, ฤeprav je njen videz zelo podoben solati. S setvijo endivije lahko priฤnemo ลพe junija, vendar priporoฤamo, da se raje drลพimo starega pravila, ki pravi, da to storimo po najdaljลกem dnevu v letu. Tudi endivija razvije plitev koreninski sistem, zaradi ฤesar jo v suลกnem obdobju redno zalivamo. Endiviji (tako kot ostalim rastlinam) koristi tudi redno pletje. Posebnost endivije je tudi beljenje listov. To izvedemo zato, da se znebimo grenkega okusa, ki ga sicer imajo. Beljenje izvedemo tako, da rastlino bodisi prekrijemo ali pa izkopljemo in odnesemo v temen prostor. Vendar pa moramo vedeti, da z beljenjem endivija izgublja na vsebnosti vitaminov in mineralov.
Preberite tudi: Solata โ med prvimi in zadnjimi vrtninami