0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaredite si bezgov sok - odlična osvežilna pijača

Naredite si bezgov sok – odlična osvežilna pijača

MORDA VAS ZANIMA

Bezgov sok je priljubljena osvežilna pijača, ki jo lahko z malce truda in dobre volje pripravite kar sami. Ne potrebujete veliko nabranih bezgovih cvetov, da iz njih nastane okusen napitek.

- Oglas -

Bezgov sok imamo radi tako starejši, kot tudi naši najmlajši, zato velja za odlično popestritev v poletnih dneh, kadar nam polet vode prija tudi kakšna pijača z okusom. Sok naredimo iz bezgovih cvetov, vode, sladkorja in limon, sladkor pa lahko zamenjate tudi s katerim izmed bolj naravnih sladil, kot je na primer med.

In zakaj je bezgov sok boljši od kupljenih pijač z okusom? Naredimo ga iz svežih bezgovih cvetov, ki smo jih pred nekaj urami nabrali na lokaciji, kjer vemo, da niso onesnaženi, torej točno vemo, kakšne sestavine smo uporabili, izognemo pa se tudi raznim oblikam predelave in dodajanju ojačevalcev okusa. Zato je domači bezgov sok pijača, ki si jo lahko brez slabe vesti privoščimo v sezoni nabiranja bezga, lahko pa si ga seveda tudi nekaj shranimo za kasneje, da bomo lahko še nekaj časa uživali v poletnih okusih.

Recept za bezgov sok

Sestavine:

  • 75 bezgovih cvetov
  • 4 l vode
  • 4 kg sladkorja
  • 6 limon
  • 10 dag citronske kisline

Priprava:
Prekuhajte štiri litra vode s štirimi kilogrami sladkorja in počakajte, da se tekočina ohladi. Bezgove cvetove preglejte in iz njih odstranite morebitne žuželke in nečistoče. Tako pripravljene cvetove potopite v predhodno pripravljeno ohlajeno vodo s sladkorjem ter jih pustite stati 24 ur, najbolje v hladilniku. Tekočino naslednji dan precedite in ožemite bezgove cvetove, saj bo tako sok bolj aromatičen. Dodajte ji sok šestih limon in 10 dag citronske kisline in dobro premešajte, da se citronska kislina povsem raztopi. Vsebino prelijte v pripravljene steklenice ali kozarce ter dobro zaprite. Pripravljen sirup hranite v hladnem in temnem prostoru.

- Oglas -

Bezgov sok je seveda z vodo razredčen sirup, zato imamo eno steklenico soka kar za nekaj časa. Najbolje je, da shranjen sok postavite nekam v temnejši in hladen prostor, najbolje v klet, da se čim dlje ohrani in si ga lahko pripravljamo celo do naslednje sezone, če smo ga naredili dovolj.

Sezona nabiranja bezgovih cvetov je navadno nekje od maja pa do konca junija, zato si le zapišite na svoje koledarčke, da ne pozabite nabrati nekaj bezga in si pripraviti svoje zaloge bezgovega soka za prihajajoče mesece.

NAJNOVEJŠE