0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSladke pijače vplivajo na povišan krvni tlak

Sladke pijače vplivajo na povišan krvni tlak

MORDA VAS ZANIMA

Ali pijače, ki vsebujejo večje količine sladkorja višajo krvni pritisk? To je bilo vprašanje raziskave, katere namen je bil odgovoriti prav na to vprašanje. In tu so rezultati, ki so jih pridobili od 810 testiranih oseb.

- Oglas -

  • Zmanjšanje vnosa sladkih pijač je povezano z nižjim krvnim tlakom
  • Vsi tipi kaloričnih sladil so “vpleteni“ v to, še posebej pa povišajo krvni tlak glukoza, fruktoza, saharoza, koruzni sirup z veliko vsebnostjo fruktoze ter skupek sladkorjev.
  • Kofein nima vpliva na povišan krvni tlak
  • Prav tako pa na povišan krvni tlak ne vplivajo niti dietne različice pijač.

Sladke pijače so eden izmed glavnih faktorjev, ki povzročajo prekomerno težo, hkrati pa tudi povišan krvni tlak, zato je raziskovalce zanimalo, ali bi zmanjšanje vnosa te pijače vplivalo na izgubo teže ter nižji krvni pritisk in odgovor je bil pritrdilen. Krvni tlak pa se je za čudo znanstvenikov zmanjšal tudi pri ljudeh, ki niso imeli problemov s težo.

Hipertenzija ali povišan krvni tlak je eden izmed glavnih dejavnikov za nastanek srčnih težav, kapi, bolezni ledvic ter prezgodnje smrti. Zato je vsekakor priporočljivo ljudem, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom, da ne uživajo sladkih in gaziranih pijač, ki temeljijo na sladkorju.

.

NAJNOVEJŠE