Zdravje & prehranaNaravno nad nosečniške tegobe

Naravno nad nosečniške tegobe

MORDA VAS ZANIMA

Glavobol, potrtost, utrujenost, slabost …  Vse to so pogoste nosečniške tegobe, ki jih lahko olajšate na naraven način.

Kako preprečiti slabost?

- Oglas -

Slabost in bruhanje sta dva izmed najpogostejših znakov zgodnje nosečnosti, toda dobra novica je, da običajno trajata le do 12. tedna nosečnosti. Medtem pa si pomagajte z jutranjim prigrizkom – ker je zjutraj raven krvnega sladkorja najnižja, imejte ob sebi nekaj suhih piškotov ali krekerjev. Čez dan večkrat grizljajte sesekljano svežo zelenjavo (korenje, kumare), polnozrnate piškote, bučna semena ali prepečenec. Tradicionalna kitajska medicina priporoča žvečenje ingverjeve korenine.

Nosečnost

Preženite utrujenost

Tudi utrujenost je pogosta v prvih mesecih nosečnosti.  Zato si čim bolj pogosto privoščite kratek predah. Če to pomeni, da se lahko uležete, toliko bolje. Dvignite noge ob steno, tako da je vaša medenica upognjena pod kotom 45 stopinj, noge pa povsem iztegnjene. Tako se boste sprostili in hkrati narediti nekaj za svoje žile.

Potrti? Narava ima zdravilo!

Povsem običajno je, da se nosečnice občasno počutijo potrto. Če pa želite odgnati žalost in melanholijo, poskusite z vonji, na primer s kombinacijo eteričnih olj, ki izboljšujejo razpoloženje, kot so angelika, bergamotka, geranija, vrtnica in cedra. Proti tesnobi pomaga šentjanžev čaj: dve čajni žlički šentjanževke prelijte 250 ml vode in ko voda zavre, ga pustite stati, nato pa precedite. Čaj si pripravite dva- do trikrat na dan.

Kaj pomaga pri glavobolu?

- Oglas -

Če se vam je pojavil nenaden glavobol z napetostjo ali bolečino, značilno pri migreni, vam lahko pomaga sivka. Preprosto vtrite nekaj kapljic eteričnega olja na sence ali zatilje. Pri lajšanju glavobola pomaga tudi ingverjev čaj. Pripravite si ga tako, da dve žlici naribanega ingverja prelijete s tremi skodelicami vode, pustite stati pet minut in precedite v skodelico. Pomagali bodo tudi hladni in vlažni obkladki na čelu. Večini nosečnic pomaga tudi kava z limono.

Pogosta težava – zgaga

Skoraj vse nosečnice imajo v zadnjih tednih pred porodom težave z zgago. Pri pojavu težav vam lahko pomaga sok iz belega zelja – uživajte ga vsak dan (dva do tri tedne) po četrt litra na dan. Učinkovito je tudi uživanje majaronovega čaja ali čaja iz trpotca.

O vseh zdravilnih se seveda dobro informirajte in posvetujte tudi z zdravnikom ali strokovnjakom.

NAJNOVEJŠE