Beluše pred uporabo dobro operemo, da odstranimo ves pesek in zemljo. Trde konce odrežemo in zavržemo. Če imajo beluši debela stebla, jih na spodnjem koncu olupimo z lupilnikom.

Solata z beluši in ingverjem Sestavine za 6 oseb:

  • jedilna žlica sojine omake
  • 2 čajni žlički riževega kisa
  • 2 čajni žlički limoninega soka
  • čajna žlička temnega sezamovega olja
  • 3 jedilne žlice sončničnega olja
  • 2 drobno sesekljani spomladanski čebuli
  • jedilna žlica drobno sesekljanega svežega ingverja
  • 120 g stročjega graha
  • 450 g obrezanih tankih zelenih belušev
  • glavnata solata
  • 6 manjših paradižnikov
  • 4 žlice praženih in na grobo sesekljanih orehov.

Priprava:
Vse tekoče sestavine dobro zmešamo in umešamo čebulo ter ingver. V primerni posodi skuhamo grah, ga speremo in odcedimo. Beluše kuhamo od tri do štiri minute. Speremo jih pod hladno vodo. V večji skledi zmešamo grah, beluše in paradižnik ter jih prelijemo s polovico polivke. Na servirne krožnike položimo liste zelene solate, jih obložimo s pripravljeno solato, potresemo z orehi in prelijemo s preostalo polivko. Tako pripravljeno solato lahko ponudimo s piščancem na žaru, lahko je pa tudi samostojna jed.