Ostanke kuhanih zelenih belušev lahko zmešamo z mešalnikom v pire, segrejemo z nekaj mleka, ščepcem sesekljanega peteršilja in sesekljanega pehtrana in že imamo skoraj instantno kremo za beluševo juho!
- Oglas -
Sestavine za 4 osebe:
- 400 g belušev
- liter vode
- sol po okusu
- pol žličke sladkorja
- 60 g masla
- od 15 do 20 g moke
- 250 ml kurje juhe
- 125 ml smetane
- sveže mleti poper
- za noževo konico muškatnega oreščka.
Priprava:
Po potrebi beluše olupimo, narežemo na od tri do štiri centimetre dolge koščke. V kozici segrejemo vodo, dodamo sol, sladkor, 40 g masla in beluše. Kuhamo jih 15 minut. S preostalim maslom in moko naredimo prežganje. Beluše poberemo iz vode. Prežganje zalijemo z vodo od kuhanja belušev in s kurjo juho. Juho kuhamo kakih 10 minut, dodamo ji beluše in smetano ter jo po okusu začinimo. Juho po želji lahko tudi sesekljamo s paličnim mešalnikom.