0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPMS: Čas posebne občutljivosti

PMS: Čas posebne občutljivosti

MORDA VAS ZANIMA

Z menstruacijskim ciklom je lahko povezan skupek telesnih in čustvenih simptomov, ki jih imenujemo tudi predmenstrualni sindrom (PMS) ali predmenstruacijska napetost. Med rastlinami in rastlinskimi pripravki, ki jih lahko uporabljamo za lajšanje tovrstnih težav, so navadna konopljika, potonika, dung čvaj, šentjanževka, brogovita, muškatna kadulja ter svetlinovo in konopljino olje.

- Oglas -

Obstaja kar približno 150 telesnih in čustvenih simptomov, povezanih s predmenstrualnim sindromom, ki se lahko pojavljajo ločeno ali skupaj. Najpogosteje se sindrom kaže kot napetost spodnjega dela trebuha, edemi, čustvena labilnost, glavobol, pomanjkanje teka in odpor do določene hrane, napetost dojk, zaprtje in slabša zbranost. Običajno se težave pojavijo nekaj dni pred začetkom menstruacijske krvavitve in prenehajo, ko nastopi. Ima jih 40 odstotkov žensk.

Doslej niso ugotovili posameznega vzroka, ki bi povzročal vse te različne simptome. Domnevajo, da jih povzročajo tako hormonski vzroki kot tudi povečana prepustnost drobnih kapilar, zaradi katere otekajo tkiva v dojkah, trebuhu in možganih. Na pojav verjetno vplivajo tudi stres in neustrezna, pomanjkljiva prehrana. Na voljo je kar nekaj sto zelišč, ki jim pripisujejo vpliv na hormonska neravnovesja, zmanjšanje menstrualnih bolečin in bolečin v dojkah, nihanj razpoloženja in želje po hrani.

Svetlinovo olje in konopljino olje sodita med jedilna rastlinska olja, zato ob njuni uporabi ni potrebna posebna previdnost. Za ostala zelišča, navedena v tem prispevku, strokovnjaki predvidevajo, da učinkujejo na hormone, zato jih v številnih primerih lahko jemljete le po posvetu z zdravnikom. To še posebno velja, če uporabljate hormonska kontracepcijska sredstva, hormonsko nadomestno zdravljenje in druga zdravila, ki vplivajo na hormonsko ravnovesje. Ljudje, ki so že imeli težave s tumorji, občutljivimi za hormone, omenjenih zelišč ne smejo jemati. Tudi če ste noseči ali dojite, jih lahko uporabljate le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

- Oglas -

Navadna konopljika

V kliničnih raziskavah je izvleček navadne konopljike (Vitex agnus-castus) pokazal izredno sposobnost za blaženje številnih simptomov predmenstruacijskega sindroma, kot so depresija, jeza in razdražljivost, nihanje razpoloženja, želja po hrani, težave s prebavili in glavoboli. Učinkuje tako, da uravna zapletena hormonska nihanja in vzpostavi reden potek menstruacijskega cikla. V klinični praksi zeliščarji pogosto predpisujejo navadno konopljiko (v kombinaciji z drugimi zelišči) tudi ženskam, ki imajo težave z zanositvijo.

Vitex navadna konopljika

Za ublažitev predmenstrualnega sindroma ves mesec jemljite tablete, kapsule ali tinkturo po navodilih proizvajalca. Poiščite izdelke s standardizirano količino sestavin kasticina in/ali agnuzida. Opazne spremembe lahko nastopijo šele po 12 tednih. Če imate težave z zanositvijo, se posvetujte z zeliščnim zdravilcem, ki je strokovno usposobljen in lahko ugotovi, ali je navadna konopljika primerna za vas. Navadna konopljika občasno povzroči stranske učinke, kot so glavobol, slabost in prebavne motnje. Če se pojavijo ti učinki, prenehajte jemati zelišče.

Potonika

V tradicionalni kitajski in japonski medicini korenino potonike (Paeonia lactiflora) kombinirajo z drugimi zelišči, ko želijo ublažiti menstrualne bolečine, težko krvavenje, maternične fibrome in druge težave, ki so po kitajski filozofiji povezane z zamašitvijo medenične votline. Korenino potonike po navadi predpisujejo skupaj s sladkim korenom (Glycyrrhiza glabra) pri stanjih, kot sta sindrom policističnega jajčnika in endometrioza. Podobno kot za navadno konopljiko tudi za potoniko domnevajo, da učinkuje na ravnovesje hormonov. Pogovorite se s strokovno usposobljenim zeliščarjem, ki lahko ugotovi, ali je potonika primerna za vaše težave.

- Oglas -

Prevretek pripravite tako, da dva do tri grame natrganih korenin stresete v skodelico vode, zavrete in kuhate 15 minut, nato precedite. Pred vsakim obrokom popijte eno skodelico. Potonike ne uživajte, če jemljete varfarin ali druga zdravila za redčenje krvi ali antikoagulante. Zaužitje korenin v prevelikem odmerku lahko povzroči vnetje želodčne in črevesne sluznice.

Dung čvaj

Dung čvaj (Angelica polymorpha var. sinensis) je drugo zelišče, ki ga tradicionalna kitajska medicina predpisuje za ženske reproduktivne motnje. Skupaj z drugimi zelišči ga priporočajo za številna ginekološka stanja, kot so boleče, neredne, majhne ali odsotne menstruacije. Vendar do sedaj še ni bilo veliko kliničnih preskusov, ki bi potrdili, ali je velik ugled tega zelišča na Kitajskem tudi zares upravičen.

Dung čvaj angelica sinensis

Prevretek pripravimo z enim do tremi grami posušene korenine dung čvaja v skodelici vode, ki ga kuhamo 10 minut. Zvarek popijemo trikrat na dan. Lahko jemljemo tudi komercialne tablete ali kapsule po navodilih proizvajalca. Dung čvaja tradicionalno ne priporočajo ženskam z motnjami krvavenja, težkimi menstruacijami ali ponavljajočimi se splavi. Zelišča ne smete uporabljati med napadi driske ali hudimi virusnimi okužbami. Dung čvaja tudi ne uživajte, če jemljete varfarin ali druga zdravila za redčenje krvi ali antikoagulante.

Šentjanževka

Pri predmenstrualnem sindromu veliko žensk občuti potrtost in povečano tesnobo. Lahko imajo tudi težave v odnosih z družino in prijatelji. Ker je učinkovitost zelišča dobro preverjena pri zdravljenju, je šentjanževka (Hypericum perforatum) verjetno učinkovita tudi za izboljšanje razpoloženja pri predmenstrualnem sindromu. Našli smo podatke majhne pilotske študije, objavljene leta 2000, v kateri so ženske, ki so jemale šentjanževko, poročale, da se je resnost duševnih in čustvenih simptomov izboljšala za več kot 50 odstotkov po le dveh menstrualnih ciklih.

Jemljite dodatke s standardizirano količino hipericina in hiperforina, ki ju imajo za glavni dejavni sestavini. Dnevni odmerek naj znaša 900 miligramov koncentriranega izvlečka (6 : 1), kar je enakovredno 5,4 gramom posušenega zelišča. Dodatek jemljite ves mesec. Za šentjanževko vemo ali sumimo, da učinkuje na številna farmacevtska zdravila (kot so antidepresivi, zdravila za srce in žilje ter kontracepcijska sredstva), zato se, preden jo začnete jemati, posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Šentjanževka občasno povzroči manjše stranske učinke (na primer gastrointestinalne motnje in glavobol). Najbolj pogosta je fotoobčutljivost, stanje, v katerem je koža občutljivejša za sončne opekline. Ko jemljete šentjanževko, se zato izogibajte sončenju ali dolgemu zadrževanju na soncu in se posvetujte z zdravnikom, če se pri vas pokaže ta simptom. Šentjanževko nehajte jemati vsaj dva tedna pred kirurškim posegom.

Brogovita

Za ženske, ki imajo kakršnekoli vrste menstrualnih bolečin, je brogovita (Viburnum opulus) neprecenljive vrednosti, saj jo že dolgo uporabljajo za blaženje krčev. V pomoč naj bi bila pri vseh vrstah bolečin pri krčih, tudi za krče v maternici, jajčnikih, trebuhu, hrbtu in nogah, ki nastopajo na predmenstrualni stopnji mesečnega cikla. Jemljete lahko komercialno pripravljene tablete ali tinkturo. Odmerek do enega grama vzemite trikrat na dan oziroma ko to zahteva ublažitev simptomov. Jagode brogovite so strupene in jih ne smete uživati.

Muškatna kadulja

Eterično olje muškatne kadulje (Salvia sclarea) je eno od najpriljubljenejših aromaterapevtskih pomoči za predmenstrualni sindrom, saj domnevajo, da učinkuje tudi proti depresiji, utrujenosti in stresu.

Laboratorijske raziskave olja potrjujejo njegovo uporabo, saj so pokazale, da deluje proti krčem materničnega tkiva, vendar pa so učinkovitost tega zdravljenja šele pred kratkim preskusili tudi v raziskavah na ljudeh. Leta 2006 so raziskovalci izpeljali klinični preskus, v katerem so študentke, ki so imele menstrualne bolečine in krče, uporabljale aromaterapijo z masažnim oljem muškatne kadulje, masažo brez aromaterapije ali pa sploh niso imele obravnave. Simptomi so bili pri ženskah, ki so se zdravile z aromaterapijo z masažo, med prvima dvema dnevoma menstruacije značilno manj resni kot pri ženskah v drugih dveh preskusnih skupinah.

Muškatna kadulja

Za ublažitev menstrualnih bolečin lahko pripravite masažno olje s kapljico olja muškatne kadulje, s kapljico rožnega olja in dvema kapljicama sivkinega eteričnega olja na pet mililitrov mandljevega olja. Oljno mešanico vtrite v kožo na trebuhu ali spodnjem delu hrbta. Za predmenstrualna nihanja razpoloženja ali čustvene težave lahko olje muškatne kadulje dodate tudi v oljni parilnik. Eterično olje muškatne kadulje je zelo močno in ga morate vedno razredčiti in varčno uporabljati. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči glavobole, pa tudi dermatitis ali vzdraženje kože. Ne uporabljajte ga na vneti koži ali odprtih ranah. Če ste občutljivi za dermatitis, ga ne uporabljajte zunanje.

Olje dvoletnega svetlina in konopljino olje

Obe olji pomagata pri lajšanju predmenstrualnega sindroma, zlasti učinkovito blažita bolečine v dojkah. Nenasičene maščobne kisline, predvsem gamalinolenska kislina (GLK), imajo namreč pomembno vlogo pri nastajanju prostaglandinov, hormonom podobnih snovi, ki jih tvori telo in pomagajo pri urejanju delovanja različnih hormonov – estrogena, progesterona in prolaktina, povezanih z menstruacijskim ciklom. Velika vsebnost maščobnih kislin v obeh oljih zagotavlja zadostno oskrbo s prostaglandini in s tem tudi pravilno delovanje hormonov.

Obe olji uživamo zadnjih 10 dni pred menstruacijo, in sicer tako, da zaužijemo žličko svetlinovega olja ali olja navadne konoplje na dan. Svetlinovo olje je na trgu dostopno tudi v kapsulah. Te ravno tako jemljemo zadnjih 10 dni pred menstruacijo tako, da vzamemo trikrat na dan po dve kapsuli (500 miligramov).

Pri dveh odstotkih udeleženk raziskave, v kateri so uporabljali svetlinovo olje, se je pojavila napihnjenost ali prebavne težave. Vendar lahko uživanje skupaj s hrano te učinke zmanjša. Vedeti moramo, da pri epileptičnih bolnikih utegne to olje v visokih odmerkih izzvati napad. Zato se morajo epileptični bolniki pred začetkom jemanja svetlinovega olja posvetovati z zdravnikom. Pri navadni konoplji neželeni učinki niso poznani.

Najpogostejši telesni simptomi PMS

  • občutljive, otekle prsi
  • napihnjen trebuh, ki je včasih izredno boleč
  • težave pri odvajanju vode
  • rahlo povečanje telesne teže
  • splošen občutek napihnjenosti, otekle roke in noge ter težave z žilami

Najpogostejši čustveni simptomi PMS

  • nepredvidljivo razpoloženje, razdražljivost, napadalnost, jokavost, tesnoba, depresija, živčnost in glavoboli
  • nespečnost, zaspanost in hipersomnija (spanje, ki bistveno presega normalni čas)
  • pomanjkanje zbranosti, motnje spomina
  • izguba teka ali upad libida
.

NAJNOVEJŠE