Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Vrt & VrtnarjenjeVzgojimo ptičjo krmilnico ali hiško iz buč!

Vzgojimo ptičjo krmilnico ali hiško iz buč!

MORDA VAS ZANIMA

Pticam prijazna ptičja hišica je gotovo iz naravnih materialov. Če nismo ravno spretni s kladivom, žago, … je morda naslednja ideja kot nalašč za nas. Iz nekaterih sort buč si lahko na vrtu ali visoki gredi vzgojimo ptičjo hišico.

- Oglas -

Buče

Za to so primerne buče, kot sta sorti buč butternut waltham ali legenarija, ki sta podolgovate oblike. Možno je tudi uporabiti druge sorte buč, ki so ploščato okrogle oblike, vendar nastane pri sledenjih velik prostor znotraj buče, ki ga je sicer mogoče zmanjšati s slamo, suho travo ali podobnim materialom. Buče potrebujejo za svojo rast veliko toplote, zato je letos še čas, da si tudi iz semena še pridelamo buče, saj so bili vremenski pogoji do sedaj neugodni za rast buč.

Ptice se bodo raje vračale v okolico našega bivališča, če jih hranimo čez zimo oziroma jim skozi celo  leto nudimo zatočišče. Vzgoja in tudi sama priprava takega domovanja za ptice traja kar nekaj časa, zato imejmo potrpljenje.

Pptičja hišica iz buč

- Oglas -

Buče za rast potrebujejo rahla, bogata in vlažna tla. Med rastjo jih redno zalivamo in dognojujemo. Lahko jih vzgajamo, tako da jim nudimo oporo in se buče oprijemajo opore, lahko pa jo pustimo, da se razrašča po površini tal. Pri obeh načinih vzgoje je priporočljivo, da okrog stebla precej na debelo in široko nasujemo slamo ali podoben material, da zadržujemo vlago in toploto, ter da kasneje ostanejo buče čiste in so po dežju in zalivanju hitro na suhem.

Buče pustimo, da povsem dozorijo na vrtu. Poberemo jih, ko je steblo že rjavo, pa vendar še pred mrazom. Bučo odrežemo, tako, da z ostrim nožem prerežemo 2 do 3 cm nad vrhom buče, tako, da imamo še delček stebla.

Pptičja hišica iz buč

Ko potrgamo bučo, ki jo namenimo za ptičjo hišico jo najprej posušimo, za ta namen bomo potrebovali suh in hladen prostor. Da se buča popolnoma posuši in v notranjosti ostanejo samo še semena traja lahko več mesecev. Manjša buča se lahko posuši že v enem mesecu, večja pa kot je več časa bomo potrebovali, da se buča posuši.  Bučo je priporočljivo sušiti tako, da jo v mrežasti vreči obesimo v suhem in hladnem prostoru. Da je buča dovolj posušena vemo tako, da ko jo potresemo slišimo samo še semena, ki  udarjajo ob steno. Takrat jo dobro obrišemo in jo lahko zaščitimo z lakom, da bo dlje časa služila svojemu namenu.

Na debelejšem delu buče izvrtamo luknjo, izrežemo dovolj veliko luknjo da bodo ptice imele prostor, da pridejo v bučo. Odprtina naj bo tudi prilagojena namenu domovanja. Če smo jo namenili za krmilnico, naj bo odprtina večja, če pa jo imamo za zatočišče pticam pa je lahko manjša.  Semena poberemo ven in jih shranimo za naslednjo rastno sezono, ko jih bomo nazaj sadili. Izvrtamo tudi luknjice na vrhu in na dnu buče. Močno vrvico povlečemo skozi luknjici in domovanje je pripravljeno, da ga namestimo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×