0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaUporaba kisa v gospodinjstvu: 7 najbolj priljubljenih možnosti

Uporaba kisa v gospodinjstvu: 7 najbolj priljubljenih možnosti

MORDA VAS ZANIMA

Že Hipokrat je vedel, da je lahko kis izjemno koristen za zdravje. Predvsem jabolčni kis se tako že več stoletij uporablja kot naravna pomoč pri različnih zdravstvenih težavah. Med drugim je lahko dragocen kot naravna podpora pri uravnavanju krvnega sladkorja. Seveda pa poznamo še precej drugih vrst kisa, na primer vinskega, riževega in alkoholnega. Slednji je lahko zelo uporaben tudi v gospodinjstvu. Zagotovo boste med spodnjimi predlogi odkrili vsaj nekaj zanimivih idej, ki jih še ne poznate …

- Oglas -

1. Naravno čistilo in dezinfekcijsko sredstvo

Alkoholni kis je zagotovo ena izmed najboljših naravnih zamenjav za čistila iz trgovine, ki so pogosto polna sumljivih kemikalij. Zelo učinkovit je pri odstranjevanju vodnega kamna, obenem pa gre za močno protibakterijsko, protivirusno in protiglivično sredstvo. Kis lahko uniči različne bakterije, vključno s salmonelo in bakterijo E. coli. Preprosto naravno čistilo lahko izdelate tako, da v razpršilko nalijete vodo in manjšo količino kisa ter vse skupaj dobro pretresete. Po želji pa lahko vključite tudi druge sestavine, na primer eterična olja ali nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Naravno čistilo z alkoholnim kisom lahko uporabite na najrazličnejših površinah v svojem domu. Pazite le, da ne bo prišlo v stik z malce bolj občutljivimi površinami, na primer z marmorjem.

Čiščenje s kisom

2. Odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave

Pesticidi lahko sicer dosežejo tudi notranjost sadeža, vendar se večinoma na srečo zadržujejo na površini. Tako je pomembno, da sadje in zelenjavo pred zaužitjem vedno dobro operete. Učinek pa bo še boljši, če si boste pri odstranjevanju pesticidov pomagali z kisom. Priporočamo namakanje v mešanici kisa in vode (za vsak liter vode uporabite približno 2 žlici kisa). Na koncu sadje/zelenjavo operite še pod tekočo vodo.

3. Naravni mehčalec perila

Mehčalci pogosto vsebujejo snovi, ki dražijo kožo. Če je vaša koža malce bolj občutljiva, so možne zelo neprijetne reakcije. Po drugi strani je kis hipoalergen, kar pomeni, da je tveganje za neprijetne kožne reakcije precej manjše. Poleg tega pa gre za okolju in denarnici prijaznejšo izbiro. Precej pametneje je torej, da namesto klasičnega mehčalca uporabljate kis. Vonj po kisu bo hitro izginil, oblačila pa bodo osupljivo mehka.

- Oglas -

4. Nevtralizacija neprijetnih vonjav

Močnega vonja, ki se zažre v oblačila, se je zelo težko znebiti, na primer vonja po znoju. Tudi če ste oblačila oprali že večkrat, imajo lahko še vedno neprijeten vonj. Kis lahko pomaga tudi pri tovrstnih težavah. Če boste problematična oblačila nekaj ur namakali v vodi, ki ste ji dodali manjšo količino kisa, bo neprijeten vonj skoraj čudežno izginil. Ocetna kislina v jabolčnem kisu lahko namreč nevtralizira različne neprijetne vonjave, saj jih uniči pri samem izvoru.

Kis proti plevelu med tlakovci

5. Odmaševanje odtokov

Zamašen odtok? Jabolčni kis hiti na pomoč! Posebno učinkovit bo, če ga boste kombinirali s sodo bikarbono. V odtok najprej stresite 1 žlico sode bikarbone, nato pa vanj vlijte še približno 100 mililitrov kisa. Počakajte približno 20 minut. Nato v odtok zlijte še lonec vroče vode. Po potrebi ponovite. Metodo lahko uporabljate tudi preventivno (za preprečevanje zamašitve odtokov). Mešanica bo razgradila problematične delce, ki bi lahko privedli do zamašitve, obenem pa bo uničila neprijeten vonj, ki se pogosto zadržuje v odtokih in pronica v kuhinjo.

6. Ohranjanje svežine rezanega cvetja

V pogledu na prečudovit šopek boste lahko uživali precej dlje, če boste vodi v vazi dodali 1 žličko kisa. Kis bo namreč zavrl razmnoževanje bakterij in drugih problematičnih organizmov. Tako lahko cvetlice ostanejo sveže tudi do dvakrat dlje.

7. Odstranjevanje plevela

Ali se med tlakovci zelo hitro razraste plevel? Medtem ko je je lahko manjša količina kisa za rastline koristna (kot smo videli pri rezanem cvetju), jih preveč kisa zelo hitro uniči. Namesto da bi se mučili z nenehnim odstranjevanjem plevela, ga preprosto popršite z nerazredčenim kisom.

.

NAJNOVEJŠE