Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Dom & energijaZamašen odtok v kuhinji: 5 nasvetov za manj težav

Zamašen odtok v kuhinji: 5 nasvetov za manj težav

MORDA VAS ZANIMA

Zamašen odtok v kuhinji zagotovo ni nekaj, česar bi si kdor koli želel. Vendar pa ogromno ljudi s svojimi navadami nehote prispeva k povečevanju nevarnosti, da se zgodi prav to. Morda se niti ne zavedate, da so lahko določene navade problematične za vaše odtoke – ali pa mislite, da gre za pretirano zastrašujoča opozorila, ki jih ni treba jemati povsem resno. Če doslej niste posvečali posebne pozornosti odtokom, je skrajni čas, da se to spremeni. Preprosti preventivni ukrepi vam bodo vzeli precej manj časa in energije, kot če bi se morali ukvarjati z resnejšo zamašitvijo odtokov, ki bi vas lahko poleg tega krepko udarila po žepu. Svetujemo vam torej, da poskušate čim bolj dosledno upoštevati spodnje nasvete …

1. Maščobe nikoli ne zlivajte v odtok

- Oglas -

Tudi če gre za precej majhno količino maščobe oziroma olja, ki je ostalo po kuhanju, vam svetujemo, da ga ne zlivate v kuhinjski odtok. Maščobe, ki so se nakopičile v odtoku, namreč predstavljajo enega najpogostejših razlogov za zamašen odtok. Četudi bi bilo olje precej lažje preprosto zliti v odtok, je vsekakor pametno, da poskrbite za ustrezno reciklažo – oziroma da izberete eno izmed možnosti ponovne uporabe olja za kuhanje. Podobno pa seveda velja tudi za druge ostanke, ki vam ostanejo po kuhanju, vključno s kavnimi usedlinami.

2. Mastno posodo pomivajte s hladno vodo

Čeprav ste verjetno navajeni, da posodo pomivate z vročo vodo, to vsaj pri mastnih krožnikih, loncih in ponvah ni najboljša izbira. Tudi če upoštevate prvi nasvet in pazite, da maščobe ne zlivate v odtok, se nekaj te maščobe kljub vsemu oprime površine posode. Tako naj bi bilo bolje, da uporabite malce hladnejšo vodo, da ostane maščoba karseda trda. Tveganje za zamašitev bo namreč tako manjše, kot če bi uporabili vročo vodo, zaradi katere bi se maščoba najprej »razgradila« in prekrila stene cevi, nato pa bi se tam ponovno strdila.

3. Če imate zamašen odtok se izogibajte se agresivnim tekočinam

Tekočine, namenjene čiščenju odtokov, ki jih lahko kupimo v trgovini, se zdijo po eni strani zelo praktične. Vendar pa vsebuje večina tovrstnih izdelkov pretirano agresivne sestavine. Te lahko sicer pomagajo pri preprečevanju zamašitve, saj so zelo uspešne pri razgrajevanju različnih snovi, ki bi lahko zamašile odtok, vendar pa po drugi strani povečujejo nevarnost za poškodbo cevi. Tako si lahko nakopljete še precej večjo težavo, zato se je tovrstnim izdelkom za čiščenje odtokov bolje izogniti.

Kako odmašiti odtok

4. Pomagajte si z izdelki, ki vsebujejo naravne encime

Namesto agresivnih čistil za odtoke je precej bolje uporabiti izdelke na osnovi encimov. Ti so dovolj nežni, da ne poškodujejo cevi, a obenem zelo učinkoviti. Njihova učinkovitost je povezana s koristnimi bakterijami, ki razgradijo morebitne organske ostanke, nakopičene v odtoku oziroma v cevi. Če boste občasno uporabili biološko tekočino, ki vsebuje encime, bo torej možnost za zamašen odtok precej manjša.

5. Zamašen odtok lahko odmašita tudi soda bikarbona in kis

- Oglas -

Pri čiščenju kuhinjskih odtokov in s tem pri preprečevanju njihove zamašitve pa si lahko pomagate tudi s povsem naravno alternativo oziroma s sestavinami, ki jih imata najverjetneje že doma. Še posebej dobra izbira sta soda bikarbona in (alkoholni) kis. V odtok najprej nasujte malce sode bikarbone, nato pa dodajte še kis. Počakajte, da sestavini reagirata. Na koncu zlijte v odtok še lonec vroče vode. To bo poskrbelo za razgraditev snovi, ki bi lahko sicer sčasoma zamašile odtok. Obenem pa bo postopek pomagal tudi pri »odišavljanju« kuhinjskega odtoka oziroma pri nevtralizaciji neprijetnih vonjav.

Preberite tudi: 6 trikov, ki vam prihranijo čas pri čiščenju kuhinje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×