0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČepeči odmori – rešitev za negativne učinke dolgotrajnega sedenja?

Čepeči odmori – rešitev za negativne učinke dolgotrajnega sedenja?

MORDA VAS ZANIMA

Stoli seveda niso nekaj, kar bi obstajalo od nekdaj. Čeprav so se lahko tudi v preteklosti ljudje odpočili na večjih kamnih, drevesnih deblih ipd., so hkrati precej pogosteje kot danes prakticirali tudi čepenje, ki je bilo večino človeške zgodovine tako praktično nepogrešljiv del vsakdana. V sodobnem svetu pa se je to seveda močno spremenilo. Čepenje je skorajda pozabljena navada, še posebej v zahodnem svetu, a morda je čas, da jo ponovno obudimo. Med drugim bi lahko prav pogostejše čepenje pripomoglo k ublažitvi negativnih vplivov dolgotrajnega sedenja …

- Oglas -

Čepenje kot eden izmed »arhetipskih človeških položajev«

Dandanes je naše okolje zasnovano tako, da praktično ni več potrebe po tem, da bi čepeli. Na prvi pogled se sicer zdi, da gre za pomembno pridobitev, vendar naj bi bilo prav čepenje eden izmed »arhetipskih položajev« človeka. Gre namreč za položaj, ki se mu je človeško telo prilagajalo dolga tisočletja. Nenadna opustitev čepenja je tako precejšen šok.

Čeprav gre za položaj, ki je sicer še vedno vpet v določene vaje, predvsem tiste, ki se izvajajo v fitnesu, tu ne gre za resnično globoko, povsem sproščeno čepenje, ki bi omogočalo sprostitev hrbta in drugih delov telesa, ampak povsem nasprotno – za položaj, ki predstavlja dodaten napor za telo. Večina ljudi tako danes čepenja ne povezuje s sprostitvijo oziroma s počitkom, kar je bila primarna funkcija tega položaja v preteklosti.

Med predele sveta, kjer je čepenje najpogostejše, sodijo tudi »modre cone«

Čeprav ni minilo veliko časa, odkar so ljudje vsaj krajši del dneva preživeli v čepečem položaju, se zdi danes večini ta položaj precej nenavaden. A naj se zdi čepenje še tako smešno, gre v resnici za enega najbolj naravnih položajev, ki jih lahko privoščite svojemu telesu. Tako je seveda čepenje precej bolj naravno od sedenja, še posebej če gre za dolgotrajno sedenje, ki je povezano s številnimi zdravstvenimi tveganji – od povečane nevarnosti za težave s hrbtom in telesno težo do bolezni srca in ožilja.

V zadnjem času postajajo sicer vedno bolj priljubljene t. i. stoječe mize, ki omogočajo, da med delom vsaj krajši čas stojite. Vendar pa strokovnjaki menijo, da bi bilo temu smiselno dodati tudi »čepeče odmore«. O koristih, ki jih lahko prinese pogostejše čepenje, priča tudi dejstvo, da naj bi bila ta navada nadpovprečno prisotna v t. i. modrih conah, kjer je povprečna življenjska doba prebivalstva nadpovprečno dolga.

- Oglas -

Pomembno, da telesu omogočite širok razpon položajev

Za tvorbo sinovialne oz. sklepne tekočine, ki predstavlja nekakšno mazivo za hrustanec, je nujno gibanje. A če se naša kolena in kolki praktično nikoli ne upognejo pod določenim kotom, ki je značilen za čepenje, se njihova gibljivost zmanjšuje. Telo ugotovi, da ne izrabljate vseh njegovih potencialov, zato se začnejo ti postopoma zmanjševati, pri čemer se upočasni tudi tvorba sklepne tekočine. To, kako zlahka počepnete in kako dolgo lahko ostanete v tem položaju, je tako tudi eden izmed indikatorjev vašega zdravja, predvsem pa stanja vaših kolčnih sklepov, kolen in gležnjev.

Od čepečih odmorov do kombiniranja sedenja, stanja in čepenja med samim delom

Če se odločite, da preizkusite čepeče odmore, začnite postopoma. Čepenje naj traja krajši čas, nato pa dolžino tovrstnih odmorov postopoma podaljšujte. Ker vaše telo najbrž ni vajeno tega položaja, vam sprva najverjetneje ne bo pretirano udobno. Kasneje lahko poskusite čepeti tudi med samim delom. Kombiniranje sedenja, stanja in čepenja bo poskrbelo, da vaše telo tudi v primeru dolgotrajnejšega dela ne bo preobremenjeno zaradi istega položaja. Hkrati pa je čepenje namesto sedenja zelo priporočljivo tudi med opravljanjem velike potrebe, saj gre za položaj, ki omogoča boljšo izpraznitev črevesja in ki lahko med drugim pomaga pri preprečevanju težav s hemoroidi.

Preizkusite tudi: Vaje, ki jih lahko izvajate v pisarni, da se izognete škodljivosti sedenja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×