Dieta na podlagi krvnih skupin je bila v določenem obdobju izjemno priljubljena. Še vedno sicer obstaja nemalo zagovornikov tovrstnega principa prehranjevanja, vendar pa se po drugi strani pojavlja vedno večje število dokazov, ki pričajo o tem, da dieta nima prave znanstvene osnove. Ena zadnjih študij, ki so ovrgle dieto na podlagi krvnih skupin, je bila objavljena v reviji Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Študija je rezultat raziskave, ki so jo izvedli strokovnjaki iz Zdravniškega združenja za odgovorno medicino (Physicians Committee for Responsible Medicine) in z Medicinske fakultete Univerze Yale.
»Izumitelj« diete zagovarjal osnovno delitev na »vegetarijance« in »mesojedce«
Za očeta diete na podlagi krvnih skupin velja Peter D’Adamo, naturopat, ki je leta 1996 objavil knjigo z naslovom Eat Right 4 Your Type. V njej je zagovarjal tezo, da naj bi bilo to, kakšna hrana je najprimernejša za nas, odvisno predvsem od naše krvne skupine. Med drugim je trdil, da na rastlinskih živilih osnovana prehrana ni primerna za vse ljudi. Po njegovem mnenju naj bi bilo tako za določene ljudi bolj priporočljiva prehrana, ki vključuje večje količine mesa in živalskih sestavin. Hkrati pa naj bi bilo upoštevanje krvne skupine pomembno tudi za načrtovanje optimalne vadbe, pri izbiri prehranskih dopolnil ipd. Številni strokovnjaki so praktično že od knjige kritizirali izpeljave in teze, ki jih je predstavil D’Adamo.
Ne obstajajo namreč resnejše raziskave, ki bi potrjevale povezavo med krvnimi skupinami ter uspešnostjo hujšanja, hitrostjo metabolizma in uravnavanjem krvnega sladkorja. Tudi strokovnjakom, ki so se podpisali pod uvodoma omenjeno študijo, ni uspelo odkriti tovrstne povezave. V raziskavo, ki so jo izvedli, je bilo vključenih 244 odraslih oseb s čezmerno telesno težo. Polovici sodelujočih je bilo naročeno, naj se 4 mesece prehranjujejo izključno z veganskimi oziroma rastlinskimi živili. Raziskovalci so ugotovili, da je imela tovrstna sprememba v večini primerov pozitiven vpliv na zdravje. Nato pa so se odločili še, da preverijo, ali so bili učinki rastlinske prehrane morda povezani s krvno skupino sodelujočih …
Pozitivni učinki rastlinske prehrane niso bili odvisni od krvne skupine
Izkazalo se je, da rezultati niso bili odvisni od krvne skupine oseb, ki so sodelovale v raziskavi. Pozitivni učinki rastlinske prehrane so bili namreč razporejeni enakomerno, neodvisno od krvne skupine posameznikov. To je seveda v nasprotju s trditvami, ki jih je v knjigi Eat Right 4 Your Type zagovarjal Peter D’Adamo. Znanstveniki, ki so izvedli opisano raziskavo, so v izjavi za javnost opozorili, da je lahko slepo sledenje principom diete na podlagi krvnih skupin tudi nevarno, še posebej za ljudi z določenimi boleznimi, na primer z diabetesom tipa 2.
Strinjajo se sicer s tem, da mora biti prehrana prilagojena našim individualnim okoliščinam, vendar krvna skupina ni tisti dejavnik, na podlagi katerega bi bilo mogoče oblikovati uporabna priporočila glede tega, katera živila je smiselno uživati in katerim se je bolje izogibati. Na račun osredotočanja na krvno skupino lahko zanemarimo ogromno bistveno pomembnejših dejavnikov, kar lahko privede do najrazličnejših težav, povezanih z zdravjem. Zmanjšano uživanje določenih skupin živil (na primer stročnic ali polnozrnatih žit) zgolj zato, ker naj bi bila »neprimerna za našo krvno skupino«, tako ni najpametnejša poteza.
Če ste se morda spogledovali z dieto na podlagi krvnih skupin, je bolje, da opustite to idejo in da svojo prehrano izoblikujete na podlagi smernic, potrjenih s strokovno recenziranimi znanstvenimi študijami, pri čemer vam lahko seveda po potrebi pomaga tudi nutricionist.