Zdravje & prehranaPitje slane vode na tešče: Presenetljivi učinki!

Pitje slane vode na tešče: Presenetljivi učinki!

MORDA VAS ZANIMA

Jutra naj bi bila najbolj umirjen del dneva. Vendar pa je realnost pogosto precej drugačna. Če se vas navsezgodaj, praktično takoj po zbujanju polotita tesnoba in nemir, zagotovo niste sami. Ogromno ljudi se namreč spopada s podobnimi težavami. Razlogi za tovrstne občutke navsezgodaj zjutraj so lahko precej kompleksni, kar pomeni, da je običajno potreben celosten pristop. Po drugi strani pa lahko za vsaj malce olajšanja poskrbijo drobne spremembe oziroma triki. Eden tovrstnih trikov, s pomočjo katerih lahko ublažimo jutranjo tesnobo, je pitje slane vode na tešče …

Jutranja anksioznost je lahko povezana s fiziološkim neravnovesjem …

- Oglas -

Najverjetneje že veste, da je jutranje pitje vode zelo pomembno. Priporočljivo je, da si čim prej privoščimo kozarec ali dva vode, saj je telo po večurnem spanju običajno precej dehidrirano. Nekateri priporočajo tudi, da vodi, ki jo pijemo na tešče, dodamo različne dodatke. Zelo priljubljena dodatka sta na primer limonin sok in jabolčni kis. Precej manj znano pa je, da ima lahko določene koristi tudi pitje vode, ki smo ji dodali ščepec soli. Ta kombinacija je še posebej priporočljiva prav za tiste, ki so pogosto pod stresom že navsezgodaj zjutraj.

Če vaše misli po tem, ko odprete oči, praktično v hipu preplavijo najrazličnejše skrbi, je lahko to vsaj deloma povezano s povsem fiziološkim dogajanjem v vašem telesu oziroma z neravnovesjem. Čeprav se na prvi pogled  morda ne zdi, da bi lahko imela slana voda oziroma sol pomembnejši vpliv na tovrstne težave, so lahko učinki v resnici precej bolj pozitivni, kot si verjetno predstavljate.

Jutranje povišanje količine kortizola v telesu je povsem običajno 

Kakšna natančna je torej povezava med jutranjo anksioznostjo oziroma stresom in pitjem slane vode? Ključno vlogo pri tem ima kortizol – hormon, ki vam je najverjetneje znan tudi pod imenom »stresni hormon«. Kortizol vpliva na najrazličnejše procese v našem telesu. Med drugim je lahko povezan s kroničnimi vnetji ter povišanim krvnim tlakom in sladkorjem. Povsem običajno je, da je količina kortizola v telesu največja prav zjutraj. Tega naravnega povišanja vrednosti v jutranjih urah pa praviloma ne bi smeli občutiti kot stres, ampak se količina kortizola rahlo dvigne predvsem zato, da imamo več energije za dan, ko je pred nami. Težava pa se pojavi, če so količine tega hormona v vašem telesu že v osnovi previsoke, kar je običajno povezano s kroničnim stresom.

Pri naravnem jutranjem povišanju gre sicer običajno za precej majhne količine kortizola, vendar je lahko prav to tista kaplja čez rob. In tu pride na vrsto sol. Ščepec soli na tešče naj bi namreč poskrbel za rahlo znižanje vrednosti kortizola. Hormona je tako še vedno dovolj, da nismo pretirano utrujeni, vendar pa po drugi strani ne toliko, da bi občutili zelo intenzivne simptome anksioznosti.

Količina soli naj bo minimalna

- Oglas -

Paziti morate predvsem na to, da s količino soljo ne pretiravate (če se seveda odločite za preizkus te metode), saj so lahko učinki sicer povsem nasprotni od želenih. Zadostuje torej droben ščepec, raztopljen v večjem kozarcu vode. Priporočljivo je, da uporabite čim bolj kakovostno sol, bogato z minerali. Hkrati pa vam svetujemo, da preizkusite tudi druge preproste metode za zajezitev jutranje anksioznosti.

Pomaga lahko na primer to, da pred spanjem vedno naredite načrt za prihodnji dan, saj bodo jutra tako precej manj kaotična. Zelo koristno pa je tudi jutranje pisanje dnevnika hvaležnosti; če si boste vzeli nekaj minut za to, da zapišete, kaj je tisto, za kar ste lahko hvaležni, bo to preusmerilo vašo pozornost od negativnih misli, posledično pa se bodo umirilo tudi vaše telo.

Preberite tudi: Kava po zajtrku namesto na tešče boljša za krvni sladkor

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×