0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKava po zajtrku namesto na tešče boljša za krvni sladkor

Kava po zajtrku namesto na tešče boljša za krvni sladkor

MORDA VAS ZANIMA

Ogromno ljudi si težko predstavlja začetek dneva brez skodelice kave. Čeprav jutranja kava sama po sebi ni nujno problematična, bi bilo morda vendarle smiselno razmisliti o tem, kdaj si jo privoščiti. To velja še posebej za tiste, ki imate navado, da jo vedno pijete pred zajtrkom. Sodeč po študiji, ki so jo pripravili na Centru za prehrano, vadbo in metabolizem, ki deluje v sklopu univerze v britanskem mestu Bath, naj bi bilo namreč precej bolje, da si kavo privoščimo šele po zajtrku, predvsem z vidika uravnavanja krvnega sladkorja.

- Oglas -

Sodelujoči v raziskavi so bili vključeni v tri različne eksperimente

Raziskovalce je zanimala predvsem povezava med slabšim spancem in jutranjo kavo oziroma vpliv povezave teh dveh dejavnikov na različne elemente metabolizma. Sodelujoči v raziskavi so bili zato vključeni v tri različne eksperimente, ki so bili vezani na nočni čas. V prvem primeru je šlo za normalno prespano noč brez motenj, zjutraj pa so morali udeleženci v raziskavi popiti glukozni napitek. Pri drugem eksperimentu so raziskovalci sodelujoče ponoči zbujali vsako uro (za približno 5 minut), zjutraj pa so jim prav tako ponudili glukozni napitek. Tretji eksperiment je potekal podobno kot drugi, edina razlika je bila ta, da so sodelujoči v raziskavi zjutraj najprej popili skodelico močne črne kave, glukozni napitek pa šele pol ure pozneje. Glukozni napitek, ki se je uporabljal pri eksperimentih, naj bi vseboval približno toliko kalorij, kot jih vsebuje povprečen zajtrk.

Kombinacija motenega spanca in kave na tešče najbolj problematična

Po vsakem izmed opisanih eksperimentov so raziskovalci sodelujočim odvzeli vzorec krvi in izmerili vrednosti sladkorja v krvi. Analiza zbranih podatkov je razkrila, da ena sama neprespana noč oziroma noč, ko spimo s prekinitvami, nima bistvenega vpliva na inzulinski odziv. Po drugi strani pa se je ta odziv poslabšal, ko so sodelujoči najprej popili kavo, šele nato pa so prejeli glukozni napitek.

Kavi se ni treba odpovedati, vendar pa je bolje, da si jo privoščite šele po zajtrku

Čeprav je po nočeh, ko naš spanec ni bil najboljši, kava zagotovo ena prvih stvari, ki si jih zaželimo, si s tem očitno naredimo medvedjo uslugo. Precej bolje naj bi namreč bilo, da najprej pojemo zajtrk, šele nato pa si privoščimo še kavo. V nasprotnem primeru bo namreč telo precej težje predelalo sladkor. Ni torej potrebe po tem, da se povsem odpoveste jutranji kavi. Bistveno je predvsem to – vsaj če se lahko zanašamo na izsledke opisane raziskave – da kave ne pijemo na tešče, še posebej takrat, ko smo nadpovprečno utrujeni.

- Oglas -

Kar približno polovica odraslih naj bi pila kavo na tešče

Predhodne raziskave sicer kažejo, da jutranje navade precejšnjega dela prebivalstva odstopajo od smernic, ki jih je mogoče izoblikovati na podlagi študije britanskih raziskovalcev. Kar približno polovica vseh odraslih naj bi zjutraj najprej popila kavo, torej še pred tem, preden pojedo kar koli. In slabše ko smo spali, močnejšo kavo si običajno privoščimo. Če sodite med tiste, katerih navade se ujemajo z opisanim, bi morali torej razmisliti o rahli modifikaciji teh navad. V primeru, da malce počakate, preden si privoščite tisto »obvezno jutranjo kavo«, bo imelo telo precej lažje delo pri uravnavanju vrednosti krvnega sladkorja. Na dolgi rok lahko to pomeni zmanjšano nevarnost za diabetes tipa 2 in mnoge druge zaplete. Hkrati je treba upoštevati tudi to, da bo kakovostnem zajtrku iz polnovrednih živil, ki vas bo napolnil s počasi sproščajočo se energijo, najverjetneje ne boste čutili potrebe po tako močni kavi, kot bi si jo privoščili sicer.

.

NAJNOVEJŠE