0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 začimb in dodatkov za zdrava jetra

5 začimb in dodatkov za zdrava jetra

MORDA VAS ZANIMA

Jetra so nedvomno eden najbolj obremenjenih organov v telesu. Igrajo namreč ključno vlogo pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa. Z določenimi navadami oziroma razvadami lahko jetra dodatno obremenimo. Postopoma se lahko tako razvijejo številne zdravstvene težave oziroma bolezni. Ena najpogostejših je t. i. nealkoholna bolezen zamaščenih jeter, ki je še posebej razširjena med ljudmi s čezmerno telesno težo. Med opozorilne znake, ki kažejo, da jetra najverjetneje niso v najboljšem stanju, sodijo pogosta slabost, naglo hujšanje brez pravega vzroka oz. izguba apetita, temnejša barva urina, zelo suhe zaplate kože in pogoste modrice. Skrb za zdravje jeter je sestavljena iz različnih ukrepov. Med drugim lahko pomaga tudi pogostejša uporaba določenih začimb ter rastlinskih izvlečkov, ki imajo zaščitni vpliv na jetra.  

- Oglas -
Kurkuma

1. Kurkuma

Kot je znano, je kurkuma ena najmočnejših oziroma najboljših protivnetnih začimb. Tovrstni učinki so seveda zelo koristni tudi za jetra. Skrivnost kurkume se skriva v snovi, imenovani kurkumin. Gre za močan antioksidant z izrazitimi protivnetnimi učinki, ki bodo prišli še posebej do izraza, če boste kurkumo uživali skupaj s črnim poprom. Slednji namreč povečuje biološko razpoložljivost kurkumina, kar pomeni, da omogoča, da lahko naše telo absorbira večje količine te izjemno koristne snovi.

Pegasti badelj silimarin

2. Pegasti badelj

Najbolj znan dodatek za zaščito jeter je zagotovo pegasti badelj (Silybum marianum). To je rastlina, ki lahko močno zmanjša nevarnost za resnejše bolezni jeter. Pegasti badelj namreč olajša proces razstrupljanja telesa in s tem razbremeni jetra. Tako ublaži negativne učinke izpostavljenosti alkoholu, zdravilom, delcem težkih kovin, pesticidom itn. Naštete snovi lahko namreč močno obremenijo jetra. Obenem pa lahko pegasti badelj prispeva k povečanju količine glutationa v telesu. To je izjemno pomemben antioksidant, ki je zelo koristen tudi za naša jetra.

3. Olje črne kumine

Tudi olje, pridobljeno iz semen črne kumine, ki jih je zelo cenil že Hipokrat, je odličen vir za jetra koristnih antioksidantov. Še posebej pomemben je t. i. timokinon. Redno uživanje olja črne kumine tako zmanjša nevarnost za oksidativni stres, ki je posledica preobilja škodljivih prostih radikalov, in s tem za poškodbo jeter. Hkrati prispeva k učinkovitejšemu razstrupljanju telesa, zato bodo jetra precej manj obremenjena, kot bi bila sicer.

- Oglas -
Regrat korenina

4. Pripravki iz regratovih korenin

Za zdravje jeter so izjemno koristne tudi regratove korenine, ki se običajno uporabljajo za pripravo čaja, uporabiti pa jih je mogoče tudi za nekatere druge pripravke, na primer za tinkture. Korenine regrata so vir izjemno močnih antioksidantov, zato lahko med drugim pomagajo celo pri poškodbah jeter, ki so povezane z uživanjem čezmernih količin alkohola, obenem pa zmanjšajo nevarnost za to, da bi prišlo do kopičenja prevelikih količin maščobe v jetrih. Za povrh pa bo taraksacin spodbudil izločanje žolča. A čeprav so regratove korenine odlična pomoč pri naravnem razstrupljanju jeter in pri zmanjševanju nevarnosti za težave, povezane s tem organom, to še ne pomeni, da so »vsemogočne«, kar seveda velja tudi za druge dodatke. Osnovni ukrep za zaščito jeter bi moral biti tako vedno izogibanje nezdravim navadam.

5. Ingver

Poleg kurkume je tudi ingver ena tistih začimb, ki izstopajo po svojih protivnetnih učinkih. Med drugim bo imelo redno uživanje ingverja tudi zelo pozitiven vpliv na jetra, ki so lahko zaradi kroničnih vnetij v telesu zelo obremenjena. Redno pitje čaja iz ingverja oziroma uporaba drugih pripravkov iz ingverjeve korenine pa poskrbi še za mnoge dodatne blagodejne učinke. Med drugim lahko ingver prispeva k močnejšemu imunskemu sistemu in k boljši prebavi.

Preberite tudi: Zamaščena jetra: od vzrokov do zdravljenja ter preventive

.

NAJNOVEJŠE