0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 nepogrešljivih živil za močan imunski sistem

7 nepogrešljivih živil za močan imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Priprave na hladnejše mesece bi morale vsekakor vključevati tudi ukrepe za krepitev imunskega sistema. Večina strokovnjakov se strinja, da ima pri tem zelo pomembno vlogo hrana, ki jo uživamo.

- Oglas -

Določena števila lahko še posebej učinkovito prispevajo k izboljšanju imunske obrambe telesa. Pri tem ne gre za kakšna »eksotična živila«, ampak večinoma za hrano, ki jo najverjetneje dobro poznate. Poskrbite torej, da se bodo živila, navedena v nadaljevanju, v naslednjih tednih pogosteje znašla na vašem jedilniku. Tako bo vaš organizem precej bolje pripravljen na obdobje, ki je pred nami.

1. Česen

Po mnenju mnogih bi moral biti vsaj v jesenskem in zimskem času česen ena glavnih zvezd v naši prehrani. Gre namreč za živilo s skoraj osupljivimi pozitivnimi učinki na zdravje. Največ zaslug za to lahko pripišemo alicinu – protibakterijski, protivirusni in protiglivični snovi v česnu. Tako je priporočljivo, da si na dan privoščite vsaj en strok česna, po možnosti svežega, če pa to ni mogoče, pa je seveda koristen tudi malce popražen česen kot dodatek različnim jedem.

2. Pomaranče

Svojemu imunskemu sistemu lahko zelo uspešno pomagate tudi tako, da uživate več pomaranč (pa tudi drugih citrusov). To je seveda povezano predvsem z dejstvom, da lahko v pomarančah najdemo večje količine vitamina C, ki pripomore k močnejšemu imunskemu sistemu. To je vitamin, ki sodeluje pri reakcijah, ki telesu omogočajo tvorbo beljakovin, potrebnih za protitelesa. Več ko ima na voljo vitamina C, hitreje lahko naše telo ustvarja nova protitelesa, potrebna za boj s patogenimi organizmi.

- Oglas -
Borovnice

3. Borovnice

Čeprav večinoma priporočamo, da daste prednost sezonskim živilom, obstaja pri tem nekaj izjem. Sem na primer sodijo borovnice. Če imate to možnost, je vsekakor priporočljivo, da si čim pogosteje privoščite nekaj borovnic. To je namreč živilo, ki vsebuje nadpovprečne količine antioksidantov, ki so zelo pomembni tudi za močan imunski sistem. Če ste bili poleti pridni in ste si ustvarili zalogo borovnic, je bila to torej zagotovo odlična naložba v dobro zdravje v jesenskem in zimskem času.

4. Gobe šitake

Že manjša količina šitak lahko popestri okus številnih jedi. Vendar pa gre za več kot zgolj za »začimbo«. Šitake so namreč odlične tudi za krepitev imunskega sistema. Pomagajo pri tvorbi ene izmed vrst belih krvničk, in sicer t. i. celic ubijalk, ki so zelo uspešne pri uničevanju tujkov, ki povzročajo okužbe.

5. Sezamova semena

Med minerali, ki so potrebni za ohranjanje močnega imunskega sistema, izstopa cink, ki ga lahko v večjih količinah najdemo v sezamovih semenih. To je torej še eno tistih živil, ki so zelo priporočljiva, če želite poskrbeti za naravno krepitev imunskega sistema. Priporočamo, da sezamova semena pred zaužitjem namakate, saj to poveča biorazpoložljivost cinka. Semena pa lahko uživate tudi v obliki tahinija – sezamove paste, ki se uporablja pri pripravi humusa.

Kislo zelje

6. Kislo zelje

Probiotična živila, ki pomagajo pri ohranjanju zdravega črevesnega mikrobioma, so med drugim zelo pomembna tudi za imunski sistem. Tako je zelo priporočljivo, da v hladnejših mesecih povečate vnos živil, bogatih s probiotiki, kakršno je na primer kislo zelje. Obenem je kislo zelje tudi odličen vir vitamina C, kar še poveča pozitivne vplive na vaš imunski sistem.

- Oglas -

7. Špinača

V špinači najdemo številne pomembne vitamine in minerale. Med drugim gre tudi za odličen vir folatov (naravne oblike folne kisline oziroma vitamina B9), ki so nepogrešljivi pri tvorbi novih celic. To seveda vključuje tudi tvorbo imunskih celic. Ko se pojavi tujek, ki ogroža naše telo, se lahko potreba po novih imunskih celic poveča v zelo kratkem času. V takšnih trenutkih lahko telesu pomagate tudi s pogostejšim uvrščanjem špinače na svoj jedilnik.

Preberite tudi: Kako okrepiti svoj imunski sistem?

.

NAJNOVEJŠE