Zdravje & prehrana5 naravnih pripravkov, ki pomagajo pri ekcemu

5 naravnih pripravkov, ki pomagajo pri ekcemu

MORDA VAS ZANIMA

Ekcem je ena najbolj razširjenih težav, povezanih s kožo. Še posebej pogosta je pri dojenčkih oziroma pri majhnih otrocih. Gre za vnetno kožno bolezen, za katero je značilen pojav izpuščajev oziroma zelo suhe kože, ki se lahko začne tudi luščiti. Težave običajno spremljata rdečica in srbečica, koža pa lahko začne celo krvaveti.

- Oglas -

Poznamo več oblik ekcema, ki se lahko pojavi na različnih delih telesa in zaradi različnih vzrokov (pogosto gre za genetsko nagnjenost k tovrstnim težavam s kožo). Poleg mazil, ki jih lahko predpišejo le zdravniki in ki so lahko povezana z nezaželenimi stranskimi učinki, obstaja tudi nekaj zelo učinkovitih naravnih možnosti za ublažitev težav z ekcemom …

1. Koloidni oves

Čeprav se koloidni oves na prvi pogled ne razlikuje bistveno od ovsenih kosmičev in drugih pripravkov iz ovsa, gre vendarle za precej specifično obliko. V določenih primerih je lahko tako uporaba koloidnega ovsa še posebej učinkovita. To velja tudi za težave z ekcemom. Koloidni oves je namreč zelo fino mlet, poleg tega pa so zmlete tudi luščine. To pomeni več koristnih hranilnih snovi in lažjo absorpcijo. Če se pogosto spopadate z ekcemom, vam priporočamo, da koloidni oves dodate kopeli (voda naj bo mlačna, saj lahko prevroča voda dodatno razdraži kožo). Po želji pa lahko koloidni oves uporabite tudi za pripravo domačega mazila za nego ekcema.

2. Ognjičevi pripravki

Ognjič je rastlina, ki se zelo pogosto uporablja v pripravkih za nego poškodovane kože. Tako se ognjičeva mazila med drugim priporočajo pri manjših urezninah in blažjih oblikah opeklin. S pomočjo mazil in drugih pripravkov na osnovi ognjiča pa si je mogoče zelo uspešno pomagati tudi pri ekcemu. Gre namreč za pripravke, ki učinkujejo zelo pomirjajoče, ognjič pa je obenem znan tudi po protivnetnem delovanju.

3. Gel aloe vere

Po mnenju tistih, ki prisegajo na naravne zdravilne pripravke – kadar je seveda to mogoče – je aloe vera rastlina, ki bi morala imeti mesto v prav vsakem domu. Gel, ki se skriva v listih te rastline, je namreč izjemno blagodejen. Učinkuje hladilno in protivnetno, zato je odličen za nego sončnih opeklin. Uporaba gela aloe vera pa je zelo koristna tudi za tiste, ki imate težave z ekcemom. Tako je namreč mogoče doseči zelo hitro pomiritev razdražene kože – srbečica in drugi neprijetni simptomi bodo postali mnogo znosnejši.

4. Kopeli z dodatkom grenke soli

- Oglas -

Grenka sol je včasih imenovana kar magnezijeva sol. To je namreč posebna vrsta soli, ki vsebuje nadpovprečne količine magnezija. Med drugim lahko grenka sol pomaga tudi pri ublažitvi simptomov, povezanih z ekcemom. Priporočamo, da jo dodate kopeli, podobno kot koloidno srebro. V primeru ekcema lahko grenka sol pomaga tudi posredno. Če ste pod stresom, so namreč simptomi ekcema še precej izrazitejši, kot bi bili sicer, grenka sol pa je zelo koristna za sprostitev. Magnezij je namreč mineral, ki je izredno pomemben za preprečevanje mišičnih krčev in napetosti v mišicah.

5. Rastlinska masla

Za naravno nego območji kože, kjer se je pojavil ekcem, so lahko izjemno koristna tudi različna rastlinska olja in masla. Odlična izbira je na primer karitejevo maslo, ki poskrbi za izdatno navlažitev kože, obenem pa jo oskrbi z večjimi količinami vitamina E. Zelo blagodejne učinke pa lahko dosežemo tudi s kokosovim oljem oziroma maščobo. Priporočamo, da uporabite t. i. frakcionirano kokosovo olje, torej takšno, ki je pri sobni temperaturi v tekočem agregatnem stanju. Na prizadeto območje ga nanesite večkrat dnevno in počakajte, da se absorbira v kožo.

NAJNOVEJŠE