0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeKorona in fizična razdalja: preverite, kako so se znašli v amsterdamski restavraciji

Korona in fizična razdalja: preverite, kako so se znašli v amsterdamski restavraciji

MORDA VAS ZANIMA

Ukrepi, povezani s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, so omejili izvajanje številnih dejavnosti. Eden izmed sektorjev, kjer je ohranjanje ustrezne fizične razdalje še posebej zahtevno, je seveda gostinski sektor. Številne restavracije po svetu so se morale tako vsaj v določenih obdobjih omejiti predvsem na dostavo hrane.

- Oglas -

Čeprav so se mnogi ljudje precej uspešno privadili na novo realnost, se gostinci zavedajo, da izkušnja ni zares primerljiva. Nekateri so začeli tako pospešeno iskati možnosti za normalno delovanje svojih restavracij, ne da bi bilo pri tem ogroženo zdravje gostov oziroma omogočeno širjenje virusa. Eno najbolj inovativnih rešitev so predstavili v nizozemski restavraciji ETEN, kjer so že konec pomladi zasnovali domiselne mini »steklenjake« za goste …

005

Motiv za obisk restavracije večinoma ni zgolj hrana

Razlogi za obisk restavracije pogosto niso povezani zgolj s hrano. Gre namreč za celotno izkušnjo, ki vključuje tudi urejenost notranjosti restavracije oziroma razgled in druge goste, ki nas obdajajo. Pomembno je torej specifično vzdušje, ki ga z dostavo hrane preprosto ni mogoče poustvariti. Tega so se dobro zavedali v amsterdamskem umetnostnem centru. Restavracijo ETEN, ki sodi v sklop tega centra, so zato želeli urediti tako, da bo primerna za goste tudi v obdobjih, ko je treba paziti na ohranjanje potrebne fizične distance.

Tako so na obrežje reke oziroma ob enega izmed znamenitih amsterdamskih kanalov postavili nekakšne mini steklene hišice, namenjene obedovanju gostov. Te hišice omogočajo, da gostje vidijo drug drugega, hkrati pa uživajo ob prečudovitem razgledu, ne da bi pri tem obstajala nevarnost za prenašanje virusa.

- Oglas -
001a

Posamezna hišica sprejme od dva do tri goste

Za začetek so se v restavraciji ETEN odločili za pet »steklenjakov za obedovanje«, njihovo notranjost pa v nočnem času osvetljujejo izključno sveče, kar poskrbi za intimno, romantično vzdušje.

Posamezna steklena hišica je namenjena dvema oziroma največ trem gostom, v posameznem steklenjaku pa naj bi obedovali zgolj gostje, ki živijo v skupnem gospodinjstvu. Ti lahko uživajo ob večerji, sestavljeni iz štirih hodov, hrana, ki jo strežejo, pa je izključno rastlinskega izvora, saj gre za vegansko restavracijo.

003

Poskrbljeno je tudi za fizično razdaljo med gosti in natakarji

V restavraciji ETEN je torej poskrbljeno za zagotavljanje ustrezne fizične razdalje med gosti, obenem pa je praktično v celoti ohranjena izkušnja obedovanja zunaj iz »predkoronskih časov«. Vendar ste morda ob tem pomislili, da še vedno obstaja možnost prenašanja virusa med natakarji in gosti. A ekipa, ki se je domislila te inovativne rešitve, je mislila tudi na to.

Za strežno osebje je predvidena uporaba zaščite za obraz in rokavic, poleg tega pa so jedi postrežene na dolgih deskah, ki jih natakarji potisnejo v stekleno hišico, kar omogoča ohranjanje predpisane varnostne razdalje. Tako je preprečen kakršen koli fizični stik.

004

Bodo tovrstne rešitve v prihodnosti vse bolj razširjene?

Ideja o steklenjakih za goste restavracije se ni rodila naključno, ampak je šlo za rezultat poglobljenega razmisleka. Ekipa je tako zbrala kar nekaj različnih idej in se nato odločila za najboljšo oziroma najbolj realistično. Glede na to, da si v mnogih restavracijah in gostinskih lokalih po svetu razbijajo glavo s tem, kako preprečiti propad dejavnosti, a ne na račun varnosti gostov in osebja, je mogoče pričakovati, da bodo postale tovrstne steklene hišice za obedovanje že kmalu precej popularne.

- Oglas -

Kot odziv na krizo, v katero je novi koronavirus pahnil gostinsko panogo, pa se je pojavilo tudi nekaj drugih zanimivih rešitev, na primer potujoči bari, ki ponujajo koktajle, podobno kot tovornjaki s sladoledom.

.

NAJNOVEJŠE